Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás szombaton

naptej, naptejcsaj
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP / MARTIN BERNETTI
Vágólapra másolva!
Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható szombaton több régióban - közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a Dunántúl nyugati, középső és déli részén, az Észak- és a Dél-Alföld, Észak-Magyarország, továbbá Pest vármegye és Budapest nagy részén kell nagyon erős UV-B sugárzásra számítani. Az UV-index ezekben a régiókban meghaladhatja a 7-es értéket - tették hozzá.

Mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen; ha lehetséges, akkor napközben, 11 és 15 óra között kerülje a napozást. 

Vállat takaró póló, szalmakalap, valamint fényvédő krém használatát javasolták, arra figyelmeztetve: normál bőrtípusnál már 15-20 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető ezen az oldalon.

Gyerekek hűsítik magukat a szökőkútnál a harmadfokú hőségriadó idején a Szabadság téren 2024. június 19-én. MTI/Lakatos Péter
Képünk illusztráció!
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Csütörtökön beszámoltunk róla, hogy továbbra sem ússzuk meg a hatalmas hőséget, és az ország nagy részén akár még 40 fok is lehet

A július 7-én kiadott harmadfokú hőségriasztást július 18-ig (csütörtökig) meghosszabbították az egész országban. Arról is írtunk, hogy meddig marad az elviselhetetlen hőség Magyarországon.

Korábbi összeállításunkban bemutattuk, hogy védheti autóját hőség esetén. Az extrém meleg ugyanis az autókat is károsíthatja, de néhány apró trükkel csökkenthető a túlmelegedés kockázata.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről