Folytatódik Varju László büntetőpere

varjulászló, Varju László
A bíróság elítélte Varju László korábban
Vágólapra másolva!
A másodfokon választás rendje elleni bűntett, garázdaság és testi sértés miatt elítélt DK-s képviselő ügye a Kúrián folytatódik - számol be minderről a Mandiner.
Vágólapra másolva!

A Mandiner arról ír, hogy valószínűleg csak ősszel folytatódik harmadfokon a DK-s országgyűlési képviselő, Varju László büntetőpere, aki ellen választás rendje elleni bűntett, súlyos testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt emeltek vádat még 2020 áprilisában. A lap arról is ír, hogy a Kúria még nem tűzte ki a tárgyalás időpontját. Mint kiderül, az ismerhető már, hogy a Legfőbb Ügyészség milyen fellebbezési indítványt nyújtott be a Kúriára.

VARJU László; GYURCSÁNY Ferenc
Varju László és Gyurcsány Ferenc. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Polt Péter hivatala a Mandiner megkeresésére elmondta, hogy a másodfokú ítélettel szemben a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a vádlott terhére, büntetésének súlyosítása érdekében, míg a vádlott és védője felmentés érdekében jelentett be fellebbezést. Az iratok áprilisban érkeztek meg a Fővárosi Ítélőtáblától a Legfőbb Ügyészségre, azokat május közepén továbbították nyilatkozatukkal a Kúria felé.

A nyilatkozatban – az ügyészi másodfellebbezéssel egyezően – a másodfokú ítélet megváltoztatására és

Varjú Lászlóval szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

A cikk szerint az egyik vádpont szerint Varju, a DK képviselőjelöltjeként, a 2018-as országgyűlési választások előtt, győzelmi esélyeinek növelése érdekében, visszalépésre akart bírni egy független képviselőt, akinek ezért anyagi ellenszolgáltatást ígért. A másik két vádpont az ellenzék 2018. decemberi, az MTVA-székháznál okozott botrányához kapcsolódik, amikor is Varju politikustársaival együtt randalírozott az épületben, összetűzésbe kerülve az ottani biztonsági szolgálattal. A képviselő a vád szerint egy biztonsági őrnek nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott. 

A képviselőt első fokon a Fővárosi Törvényszék garázdaság vétsége és választás rendje elleni bűntettben mondta ki bűnösnek, és összesen 900 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Gyurcsányék fenyegetőznek

A lap szerint Varju nehezen viselte az ítéletet, Gyurcsány Ferenc pedig fenyegető hangnemű bejegyzésben védte meg képviselőjét, majd ezt még fokozta a másodfokú eljárás előtt. 

A fellebbezések után a képviselő pere a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódott idén januárban, az ítélethirdetés napján a DK kemény magja is megjelent a bíróságon, a pártelnökkel az élen.

A táblabíróság végül részben megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, és  nemcsak választás rendje elleni bűntettben és garázdaságban, hanem testi sértésben is bűnösnek találta Varjut. Az első fokon kiszabott 900 ezer forintos pénzbírságot ugyanakkor helyben hagyták. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről