Jogerős a főpolgármester-választás végeredménye

Választások2024, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, szavazat, urna, szavazófülke, szavazólap, Budapest, 2024.06.09.
Fotó: Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet
Vágólapra másolva!
Jogerőssé vált a budapesti főpolgármester-választás végeredménye, miután a hétfő délutáni határidőig nem érkezett a választások eredményét megállapító határozatokkal szemben jogorvoslati kérelem - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a testület pénteki ülésén, a szavazatok újraszámlálását követően jelentette be, hogy Karácsony Gergely (Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP) nyerte a főpolgármester-választást. Az NVB elnöke akkor úgy tájékoztatott, hogy Karácsony Gergely 371 538 szavazatot, Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP-Zöldek) 371 245 szavazatot kapott, a két jelölt közötti különbség 293 szavazat.

Az ülésen elhangzott, hogy a főpolgármester-választás érvényes szavazatait azért számlálták újra, mert az Alkotmánybíróság július 5-i határozata szerint alaptörvény-ellenes volt a főpolgármester-választás eredményét megállapító június 26-i kúriai végzés, és a Kúriának új döntést kellett hoznia. 

A Kúria július 7-én közzétett végzésében az NVB korábbi határozatát részben megváltoztatva elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását.

A szavazatok újraszámlálását a főváros 23 kerületében 1367 szavazókörben végezték el július 9-én, 10-én és 11-én.

Június 9-én a főpolgármester-választáson 781 767 érvényes szavazatot adtak le, az érvénytelen szavazatok száma 24 548.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről