A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Karácsony több mint 10 millió forinttal jutalmazta a floridai luxusingatlanokkal rendelkező Gyurcsány-fiókát

márthaimre
Mártha Imre korábban többször is dicsekedett luxuséletével.
Vágólapra másolva!
Miközben a főváros csődben van, addig Karácsony Gergely közel 12 millió jutalmat fizetett ki annak a Mártha Imrének, akinek több luxusingatlana van Floridában.
Vágólapra másolva!

A Gyurcsány–Bajnai-korszakban is fontos állami nagyvállalatok irányítását bízták Mártha Imre Edgárra, aki pár éve a Karácsony Gergely-féle Városházán hasonló feladatot kapott a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) vezérigazgatójaként. Most azonban kiderült: a közművezér is busás prémium kifizetésben részesülhet a baloldali főpolgármester döntése nyomán.

Mártha Imre 11 millió 748 ezer forint prémiumkifizetésben részesül.

Mint arról az Origo korábban beszámolt, miközben a főváros csődben van.

  • Walter Katalin BKK-vezérigazgató 11 millió 610 ezer forint;
  • Bolla Tibor BKV-vezérigazgató 11 millió 40 ezer forint;
  • Mártha Imre Edgár pedig 11 millió 748 ezer forint prémiumkifizetésben részesül.

A listán szerepel Barts J. Balázs neve – akit leginkább a Városháza-gate nyomán ismerhetett a közvélemény, a sajtóban megjelentek alapján el is marasztalta Karácsony. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatója 10 millió 920 ezer forintot vehet fel. Karácsony arra hivatkozott, hogy kötelessége volt kifizetni a prémiumokat, mert a cégvezetők teljesítették a feltételül megszabott feladatokat. Vitézy Dávid azonban felhívta rá a figyelmet, hogy ez hazugság. Walter Katalin esetében ugyanis az év vége előtt 12 nappal jelölték ki a feladatokat, úgy, hogy biztos teljesítse - írta a Mandiner.

Mártha Imre, Florida, Naples, luxus, villa, luxusélet
2023-ban is több hetet töltött Floridában a fővárosi közművezér, aki a közösségi médiában korábban gyakran mutogatta fényűző életkörülményeit jachtját és sokmilliós óragyűjteményét. Mindezek ellenére komoly jutalmat kapott 
Fotó: Metropol 

 Milliárdos Gyurcsány-fióka

Mint arról az Origo is többször beszámolt, Mártha Imre édesapja, dr. Mártha Imre orvosként dolgozott Záhonyban, majd Mándokon. 1994 őszén, tehát már a balliberális koalíció idején, az SZDSZ képviselőjelöltjeként indult, és nyert mandátumot utóbbi település önkormányzatában.

Fia pedig a harmadik MSZP-SZDSZ-kormány idején, a Gyurcsány-korszakban vállalt komoly szerepet, amelynek értékeléséhez érdemes felidéznünk a szabad demokrata tézist, miszerint az állam rossz tulajdonos.

Erre volt példa, amikor 2006-ban az állami MVM kereskedelmi igazgatójaként jelentős veszteségekről Mártha Imre adott számot, miközben a külföldi tulajdonú áramszolgáltatók nagyot kaszáltak. Mártha magyarázkodásáról a Világgazdaság 2006. február 9-ei száma is beszámolt: ”Emlékeztetett azonban (Mártha Imre – a szerk.), hogy cége az ártörvény és a hatályos rendeletek szerint kötötte árameladási szerződéseit, ezektől nem tud eltérni. Emiatt tavaly is jelentős vesztesége keletkezett, s komoly deficitre számít az idén is. Eddig sikertelenül próbált új szerződéseket kötni az áramszolgáltatókkal, miközben e kontraktusok kötöttségei miatt tavaly és várhatóan cége az idén is nagy veszteséget könyvel el.”

A második Gyurcsány-kormány idején, 2006. augusztus 1. napjától új közüzemi nagykereskedőn keresztül történt Magyarország közüzemi villamosenergia-ellátása.

Az MVM Villamosenergia Kereskedelmi Zrt. augusztus 1-jei hatállyal megkezdte tényleges működését, vezérigazgatója pedig Mártha Imre lett.

2007-ben komoly problémát okozott a villamosenergia-rendszer számára a klímaberendezések terjedése, miközben a gyurcsányi megszorítások jócskán megemelték a rezsiköltségeket is. Mártha Imrének volt javaslata, a Népszabadság 2007. június 14-ei számában arról beszélt, hogy „külföldi példák alapján azt javasolná a lakossági fogyasztóknak, hogy a napi csúcsok idején (reggel 8 és este 9 között, de leginkább estefelé)

ne kapcsolják be azokat a nagy áramfogyasztó berendezéseket, amelyek működtetése elhalasztható más napszakra is.

Ha kimegyünk egy helyiségből, kapcsoljuk le a villanyt, a ventilátort, a számítógépet” – szólt a vezérigazgatói tanács. 2006 és 2010 közötti időszakban 61,5 százalékkal emelték a háztartási energiaárat, a baloldali kormányzás nyolc esztendeje alatt pedig duplázódott az áramár.

Mindeközben 2008-ban – tehát Mártha vezérigazgatói működésének első időszakában is – Gyurcsány cége,

a Motim egy 2007. decemberi megállapodás alapján az „elvileg legalacsonyabb” hazai, hivatalos aukción kialakult, nagykereskedelminek tekinthető árnál is olcsóbban vásárolhatott áramot.

2010 után az egyre többet politizáló cégvezér végül – már a Karácsony-Gyurcsány-féle fővárosi kinevezés előtt – a baloldali pártok közelébe került, mikor 2018-ban az MSZP, a Gyurcsány-párt és a Párbeszéd a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságába jelölte, de az erről döntő parlamenti bizottság nem támogatta a jelölést.
Mártha fővárosi cégvezetőként nagyrészt luxuséletmódjával hívja fel a figyelmet. Legutóbb újabb több száz milliós ingatlant vett az Egyesült Államokban a Gyurcsány-fiókának is nevezett Mártha Imre. Karácsony embere most egy kizárólag milliárdosok számára fenntartott privát klubban kerített magának egy luxusvillát, ami már a negyedik nagy értékű ingatlana Floridában. 

Mártha Imre, Florida, közműcég
Mártha Imre a magánszigetén
Fotó: Origo 

A dollármédiát is lefizette a Gyurcsány-fióka

A dollármédiát is támogatja Mártha Imre az évente több millió forintos prémiumából

– derült ki korábban a 24.hu Della című, minapi podcastjából. A műsorban a Fővárosi Közművek vezérigazgatója azt hangoztatta, hogy a tekintélyes összegekből olyan médiatermékeknek is juttat, amelyek nem kapnak állami hirdetést.

A Gyurcsány-fiókaként is emlegetett közművezér a fővárosi önkormányzat jelenlegi, csődközeli helyzete ellenére is helyesli a prémiumok osztogatását a fővárosi cégeknél, amire csak idén mintegy 300 millió forintnyi közpénz megy el.

Tehát azt a kérdést kell föltennünk, hogy akarjuk-e ezt a kollektívát úgy ösztönözni, hogy az a piachoz hasonlóan dolgozhasson. Ebből ki lehet venni a vezérigazgatót, csak mi az oka ennek, hogy kivesszük? Akkor a vezérhelyettesek, az osztályvezető kapnak prémiumot. Tehát akkor elindul a kérdés, hogy egy nyereséges, jól működő cégnek miért vesszük el a prémiumát

– fejtegette a közművezér.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!