Folytatódik az elviselhetetlen kánikula, ezekben a vármegyékben lesz a legmelegebb

hőség, időjárás, hőségidőjárás, meleg, kánikula,  forróság, Budapest, 2024.06.19.
Képünk illusztráció!
Fotó: Fotó: Polyák Attila - Origo
Vágólapra másolva!
Továbbra sem ússzuk meg a hatalmas hőséget, és az ország nagy részén akár még 40 fok is lehet. Mutatjuk térképen mely vármegyékben lesz a legmelegebb.
Vágólapra másolva!

A köpönyeg.hu szerint pénteken igazi strandidő lesz sok napsütéssel. Esetleg az ÉNy-i tájakra sodródhat be estefelé zivatar. Szinte országos lesz a forróság: 34-40 fok lesz! A szél pedig alig fog mozdulni.

Hétvégén sem fog elköszönni a kánikula, ugyanis marad a hőhullám és a sok napsütés. Az északias szél néha megélénkül. Akár 40 fok is lehet.


 

Egy darabig még marad a kánikula. Fotó: OMSZ

„Folytatódik a kánikula. A tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást” - tanácsolta a Borsban dr. Pukoli Dániel.

Korábbi összeállításunkban bemutattuk, hogy védheti autóját hőség esetén. Az extrém meleg ugyanis az autókat is károsíthatja, de néhány apró trükkel csökkenthető a túlmelegedés kockázata.

Las Vegasban egyébként még ennél is rosszabb a helyzet, ugyanis közel 50 fokos hőség tombol az államokbeli városban. A helyi meteorológiai szolgálat (NWS) szerint 

a hőmérséklet egyes helyeken akár 20 fokkal is meghaladja az év ezen időszakában szokásos értékét.

A meteorológusok szerint a hőhullám nem fog csillapodni, a héten tovább folytatódik a térségben.

A kegyetlen forróság körülbelül 36 millió embert érint és figyelmeztetéseket adtak ki többek között Oregon keleti részén, Nevada északkeleti részén és Idaho délnyugati részén.
Az NWS a forró, száraz és szeles időjárás miatt 

megnövekedett erdőtűzveszélyre is figyelmeztet.

A szakemberek szerint további rekordok megdőlésére is lehet számítani, és akár 50 foki is emelkedhet a hőmérséklet Kalifornia belsejének egyes részein

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről