Itt a valóban pokoli, 41 fokos hőség

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban már megtapasztalhattuk, milyen az igazi nyár, a héten azonban beköszönt az igazi kánikula. Szinte minden nap melegebb lesz, mint 35 fok, és az éjszakai órákban sem hűl le igazán a levegő, ami nagyban befolyásolhatja az alvásunk minőségét. A nagy melegben az autósoknak is sokkal jobban oda kell figyelniük, ugyanis ilyenkor nagy mértékben romlik a reakcióidő, ami könnyen balesethez vezethet. A nagy hőség miatt a rendőrség és a katasztrófavédelem is tanácsokat adott az embereknek.
Vágólapra másolva!

A héten végig nagyon meleg lesz szinte az ország egész területén, lesznek olyan időszakok, amikor mindenhol közel 40 fok lesz. Ha mindez nem lenne elég, akkor csapadék is csak elszórtan várható a héten. 

A HungaroMet előrejelzése szerint hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 30-37 fok között várható, de északnyugaton 30 fok alatt maradhat a csúcshőmérséklet. Kedden is hasonló hőség várható, csapadék nem valószínű. Szerdán már fokozódik a helyzet, hajnalban 15-24, délután 32-38 fok is lehet. 

A hőség csütörtökön elérheti a 39, pénteken és szombaton pedig a 40 fokot is. Egyes helyeken Magyarországon a 41 fokot sem lehet kizárni.

Vasárnap marad a napsütéses idő országszerte, a hajnali 17-26 fokról 29-38 fok közé emelkedik a hőmérséklet. 

Képünk illusztráció 
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A HungaroMet közösségi oldalán jól látszik, hogy mér hétfőn reggel az ország legtöbb pontján a hőmérséklet megközelítette, vagy akár túl is lépte a 30 fokot. Ahogy írják, a mostani hőhullám abban fog különbözni az előzőtől, hogy alacsonyabb lesz a levegő nedvességtartalma, kevésbé lesz fülledt az idő, és kevesebb helyen lesznek záporok, zivatarok. 

A legmagasabb riasztás van érvényben 

Az előrejelzések miatt korábban az országos tisztifőorvos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére július 7, vasárnap éjféltől július 12, péntek éjfélig. 

A meleg megviseli a szervezetet, ezért fokozottan kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra, kerülni kell a megerőltető fizikai munkát, és több időt biztosítani a pihenésre. 

Azt ajánlották, hogy a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók szellőző ruhát vegyenek fel és kenjék be magukat naptejjel. A napszúrás ellen vegyenek fel sapkát vagy kalapot. Hőgutát okozhat, a kint, a kánikulában dolgozunk vagy sportolunk. A magas testhőmérséklet károsíthatja a sejteket, ami megfelelő orvosi ellátás nélkül életveszélyes lehet. 

Képünk illusztráció 
Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hogyan aludjunk? 

A hőségben nyagon nehéz elaludni, vagy átaludni az éjszakát, ha pedig légkondival, vagy esetleg ventilátorral hűtik le a szobát, akkor fennáll annak a veszélye, hogy annak hangjától, zúgásától nem tudnak elaludni. Az Arterego az Origónak elküldött közleményében leírta, mit kell tennünk azért, hogy a kánikulában is jól, pihentetően tudjunk aludni:

· Hűtsük le a hálószobát! Napközben tartsuk behúzva a függönyt, leeresztve a redőnyt, hogy a szoba ne melegedjen fel, de ha szükséges, használjunk ventilátort, ha van, légkondicionálót, vagy próbáljunk beszerezni egy hűtőmatracot.

· Lefekvés előtt szellőztessünk ki! – este azért már garantáltan érkezik egy kis friss levegő, ez segíthet lehűteni a szobát és megkönnyíti az elalvást.

· Válasszunk pamut ágyneműt, viseljünk könnyű, lélegző anyagból készült pamutruhát! – a pamut, vagy 100 %-ban természetes anyag segít szabályozni a testhőmérsékletet, váltsuk le a nagyon feszülő, vagy műszálas anyagból készült hálóruhákat, ágyneműket.

Képünk illusztráció 
Fotó: Shutterstock

· Próbáljuk ki a fülvédőt, alvómaszkot és a sötétítő függönyt! – ha nagyon sok lenne a külső zaj vagy a fényhatások, így könnyebben elaludhatunk.

· Kövessük most is az alvási rutinunkat! – próbáljunk meg nagyjából minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni. A hétvége se legyen kivétel!

· Kerüljük a nehéz ételeket, a koffeint és az alkoholt lefekvés előtt – ezek stimulálhatják szervezetünket és az alvásunk ellenségeivé válnak.

· Napközben igyunk elég vizet! – viszont a napi vízmennyiséget ne lefekvés előtt igyekezzünk meginni, hogy elkerülhessük a többszöri éjszakai ébredést.

Az utakon is kiemelten kell figyelni 

A hőségben az emberek hajlamosak ingerültebben vezetni, valamint nagyban nőhet a sofőrök reakcióideje, ami nagyban növeli a balesetek veszélyét. Az Origónak korábban Lovas Károly vezetéstechnikai szakértő elmondta, hogy a melegben könnyen el tud bódulni egy ember, ami a vezetésre nézve azt jelenti, hogy romlik a reakció ideje. Ez fontos lehet, ha például bevág elénk egy másik autós. 

Hozzátette, hogy szerencsére ma már a legtöbb autóban van klíma, ami gyorsan le tudja hűteni a felforrósodott kocsi belsejét, de fontos, hogy azt csak akkor használjuk, ha meg vagyunk győződve arról, hogy ki van tisztítva, ugyanis a koszos légkondi súlyos betegségeket okozhat. 

Ha nincs klíma a kocsiban, akkor az ablakok lehúzásával lehet kereszthuzatot csinálni. A szakértő elmondta, hogy érdemesebb a hátsó ablakokat lehúzni, mert akkor nem a sofőr szemét éri a huzat. 

Képünk illusztráció 
Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

Lovas Károly felhívta a figyelmet arra is, hogy akkor is kiszáradhat az ember, ha a 30-40 fokban araszol kocsival a városban, ahol menetszél nincs. Ezért mindig legyen víz a a kocsiban. 

Ha úgy dönt valaki, hogy autóval megy nyaralni és ehhez több száz kilométert kell vezetnie a hőségben, akkor legalább egy liter víz legyen nála, és különösen figyeljen arra, hogy a telefonját feltöltve vigye magával, ugyanis útközben a nagy meleg miatt bármilyen váratlan esemény történhet az autóval, amiért segítséget kell hívni. 

Akinek a munkája miatt sokszor ki és beszállnia az autóba, az csak a kinti hőmérséklethez közeli fokon használja a klímát, ugyanis ha a 25 fokos autóból többször kiszáll a 39 fokba, akkor megfázhat, de akár komolyabb tüdőbetegségeket is elkaphat.

A rendőrök is üzentek 

A rettentő hőség miatt a rendőrség az Instagram oldalán hívja fel az emberek figyelmét arra, hogy ilyenkor rendszeresen kell inni, főleg vizet. A melegben még jobban elfáradhatunk, ezért vezetés közben ha fáradtnak érezzük magunkat, akkor inkább álljunk meg pihenni. Nagyon fontos, hogy rövid időre se hagyjuk a gyerekünket vagy háziállatot a kocsiban. 

A katasztrófavédelem a Facebook oldalán osztott meg pár jó tanácsot az emberekkel, hogy mit ne tegyenek a hőségben. Többek között azt javasolják, hogy ne igyünk alkoholt, ne sétáljunk a forró betonon, ne vigyük ki a gyerekünket játszani a játszótérre legmelegebb, legnapsütésesebb órákban. Jó tanácsként azt írták, hogy igyunk sok vizet. 

Egy korábbi cikkünkben megírtuk, hogy milyen praktikákkal vészelhetjük át otthon a kánikulát. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!