Vágólapra másolva!
Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján az ország egész területére vonatkozóan 2024. július 19-én éjféltől 2024. július 21-én vasárnap éjfélig fenntartja a hőségriasztást, azonban harmadfokról másodfokra módosítja.
Vágólapra másolva!

Mire érdemes figyelni?

A tartós meleg fokozza a test terhelését, és hőszabályozó képességünket befolyásolja az életkor, a testsúly, a fizikai állapot, az egészségi állapot, az étrend és a gyógyszerszedés is. Ezért fontos, hogy a meleg napokon különösen elővigyázatosak legyünk.

Igyunk sok vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, valamint paradicsomlevet, aludttejet, kefirt, joghurtot és levest. Kerülni kell a kávét, az alkoholt, a cukros és szénsavas italokat. 

Szabadban érdemes viselni széles karimájú kalapot és napszemüveget, valamint világos színű, bő szabású pamut ruházatot. Érdemes a bőrtípusunknak megfelelő fényvédőt használni; és a csecsemőket, kisgyermekeket csak árnyékban levegőztetni.

Gyógyszert szedők figyeljenek a megfelelő tárolásra. A hűtést nem igénylő gyógyszereket is 25°C alatt vagy hűtőben tárolják, és semmiképp ne hagyják napsütötte helyen, hogy megőrizzék minőségüket és hatásosságukat. Mindig gondosan olvassák el a betegtájékoztatót, amely erre vonatkozó előírásokat is tartalmaz.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben fokozottan figyeljenek egymásra. 

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intjük, mert a nagy meleg rájuk is kedvezőtlen hatással lehet.

- írják.

 Akik szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a napozást a déli órákban, hűtsék le magukat mielőtt vízbe mennek, és soha ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe. Várandós nők csak mértékkel tartózkodjanak a napon, mert a túlzott testhőmérséklet káros lehet a baba egészségére.

Ajánlott naponta több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni. Ha van légkondicionáló berendezésünk, időnként kapcsoljuk be, de a hőfokot ne állítsuk 27°C-nál alacsonyabbra. 

A készüléket szakaszosan használjuk az ízületek védelme érdekében. Az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető a légkondicionált helyek listája, amelyeket bárki igénybe vehet.

A ventilátort is szakaszosan kell használni. Fontos tudni, hogy a lapátok csak a belső meleg levegőt forgatják, ami kiszárít, ezért még több folyadékot kell fogyasztani.

Ne hagyják a gyermekeket és házi kedvenceket még néhány percre sem parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. A hőségriasztás július 7-i kezdete óta 317 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, és 3,2 millió négyzetméter terület égett le.

A melegben gyakrabban riasztják a tűzoltókat szén-monoxid miatt is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. A hőségriasztás kezdete óta 69 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt.

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.

Korábban arról is írtunk, hogy felhőszakadás veszélye és hőség miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről