Ha szeretnénk a szervezetünket kímélni a kánikulában, és nem terhelni az emésztőrendszert, válasszuk ilyenkor tudatosan a magas víztartalmú és tápláló zöldségekből, gyümölcsökből készített fogásokat, szemben a klasszikus, magyaros fűszeres ételekkel – javasolta korábban Vékony Blanka dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje az Origónak.
Nagyon népszerűek manapság a – például kenyérre kenhető – zöldségkrémek, melyeket szinte minden alapanyagból elkészíthetünk. Finom és hűsítő lehet többek között a mentás zöldborsókrém, a cukkínikrém, vagy a klasszikus padlizsánkrém. Érdemes ezeket alacsonyabb zsírtartalmú tejszínnel, vagy inkább csupán tejjel készíteni.
Forró, csípős, fűszeres levesek helyett jobban esnek ilyenkor a hideg zöldség- és gyümölcslevesek, de akár a zöldségekből, fűszernövényekből készített, húsok mellé fogyasztott mártások is jó alternatívát jelentenek a folyadék pótlására, csakúgy, mint a szezonális gyümölcsöket tartalmazó smoothie-k és turmixok.
A nyáresti családi programoknak gyakran része a grillezés és bográcsozás, de ilyenkor is figyeljünk arra, hogy ne terheljük túl az emésztőrendszerünket. A hagyományos hús és burgonya mellett grillezve is ízletesek a zöldségek, egyebek mellett a cukkíni, padlizsán, sárgarépa, gomba, cékla, kápia paprika. Bográcsozáskor pedig használjuk az alacsonyabb zsírtartalmú húsokat, húsrészeket, és törekedjünk arra, hogy kevesebb mennyiséget fogyasszunk ezekből a magyaros ételekből.
Bemutatunk öt olyan ételt (illetve az elkészítésük módját), amelyeket nyugodtan fogyaszthat ebben a rekkenő hőségben is:
Kovászosuborka-leves bulgurral
Eredeti olasz bruschetta
Egyszerű majonézes tésztasaláta
Majonézes-hagymás tojássaláta
Hawaii tésztasaláta