5 furcsa étel, ami segít elviselni a kánikulát

étel
Vágólapra másolva!
A kánikulában kevésbé kívánjuk a laktató ételeket, szervezetünk energiaszükséglete pedig körülbelül tizenöt százalékkal csökken. A fűszeres és zsíros fogások helyett ilyenkor lédús, frissítő és vitamindús gyümölcsökkel, zöldségekkel, levesekkel az izzadással elvesztett ásványai anyagokat és a vizet is pótolhatjuk. Mutatunk öt olyan ételt, amelyeket érdemes ilyenkor fogyasztani.
Vágólapra másolva!

Ha szeretnénk a szervezetünket kímélni a kánikulában, és nem terhelni az emésztőrendszert, válasszuk ilyenkor tudatosan a magas víztartalmú és tápláló zöldségekből, gyümölcsökből készített fogásokat, szemben a klasszikus, magyaros fűszeres ételekkel – javasolta korábban Vékony Blanka dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje az Origónak. 

Nagyon népszerűek manapság a – például kenyérre kenhető – zöldségkrémek, melyeket szinte minden alapanyagból elkészíthetünk. Finom és hűsítő lehet többek között a mentás zöldborsókrém, a cukkínikrém, vagy a klasszikus padlizsánkrém. Érdemes ezeket alacsonyabb zsírtartalmú tejszínnel, vagy inkább csupán tejjel készíteni.

Forró, csípős, fűszeres levesek helyett jobban esnek ilyenkor a hideg zöldség- és gyümölcslevesek, de akár a zöldségekből, fűszernövényekből készített, húsok mellé fogyasztott mártások is jó alternatívát jelentenek a folyadék pótlására, csakúgy, mint a szezonális gyümölcsöket tartalmazó smoothie-k és turmixok.

A nyáresti családi programoknak gyakran része a grillezés és bográcsozás, de ilyenkor is figyeljünk arra, hogy ne terheljük túl az emésztőrendszerünket. A hagyományos hús és burgonya mellett grillezve is ízletesek a zöldségek, egyebek mellett a cukkíni, padlizsán, sárgarépa, gomba, cékla, kápia paprika. Bográcsozáskor pedig használjuk az alacsonyabb zsírtartalmú húsokat, húsrészeket, és törekedjünk arra, hogy kevesebb mennyiséget fogyasszunk ezekből a magyaros ételekből.

Bemutatunk öt olyan ételt (illetve az elkészítésük módját), amelyeket nyugodtan fogyaszthat ebben a rekkenő hőségben is:

Kovászosuborka-leves bulgurral

  1. A kovászosuborka-leves bulgurral elkészítéséhez a felkockázott kovászos uborkát, a lereszelt fokhagymát, a felaprított kaprot és a joghurtot simára turmixoljuk a kovászosuborka-lével.
  2. Ízesítjük sóval, borrsal, és éjszakára a hűtőbe tesszük.
  3. Másnap a füstölt szalonnát felaprítjuk, és egy serpenyőben megpirítjuk. A bulgurt kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. 
  4. A levest a pirított szalonnával és a főtt bulgurral, hidegen kínáljuk. 
nyári ételek, hűsítő, kánikula, gasztro, hőség
Kovászosuborka-leves bulgurral
Fotó: Mindmegette.hu / Mindmegette.hu 

Eredeti olasz bruschetta

  1. A kenyeret szeleteljük, a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük őket 5 ek. olívaolajjal. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és ropogósra sütjük a kenyereket.
  2. A fokhagymát megpucoljuk és felezzük, majd bedörzsöljük a ropogós kenyereket.
  3. A paradicsomot megmossuk, felezzük. Eltávolítjuk a szárrészt és a magokat, aztán a húsát apróra kockázzuk.
  4. A vöröshagymát megpucoljuk és nagyon apróra vágjuk.
  5. A bazsalikomot megmossuk, szárazra rázzuk és a levelet vékony csíkokra vágjuk.
  6. Egy tálban összekeverjük a hagymát, a paradicsomot és a bazsalikom 3/4-ét.
  7. Meglocsoljuk a 3 tk. olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk, majd egy csipet cukorral ízesítjük.
  8. Elosztjuk a paradicsomot a fokhagymás kenyereken és a félretett bazsalikommal díszítjük.
nyári ételek, hűsítő, kánikula, gasztro, hőség
Eredeti olasz bruschetta
Fotó: Mindmegette.hu / Mindmegette.hu 

Egyszerű majonézes tésztasaláta

  1. Az egyszerű majonézes tésztasaláta elkészítéséhez a sárgarépát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. Forrásban lévő sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni.
  2. A zöldborsót roppanósra főzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. Hagyjuk őket kihűlni.
  3. A tésztát ós vízben kifőzzük a csomagoláson leírtak szerint, leszűrjük és hagyjuk kihűlni.
  4. A paprikát megmossuk, kimagozzuk, a húsát felkockázzuk.
  5. A tejfölt simára keverjük a majonézzel, a mustárral, a meghámozott, finomra vágott fokhagymával és ízesítjük 1-2 ek citromlével és egy kevés sóval. Hozzáforgatjuk a zöldségeket, a tésztát és az aprított petrezselymet. Tálalásig hűtőszekrénybe tároljuk.
nyári ételek, hűsítő, kánikula, gasztro, hőség
Egyszerű majonézes tésztasaláta
Fotó: Mindmegette.hu / Mindmegette.hu 

Majonézes-hagymás tojássaláta

  1. A tojásokat a forrástól számítva 10 perc alatt keményre főzzük, aztán hagyjuk kihűlni.
  2. Ezután egy tálban összekeverjük a tejfölt, a majonézt, és a mustárt, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, édesítjük, aztán a citromlevet is hozzáadjuk.
  3. Apróra vágjuk a vöröshagymát, majd az öntethez keverjük. Eltávolítjuk a tojások héját, aztán kisebb kockákra vágjuk, majd szépen, óvatosan összekeverjük a többi hozzávalóval.
  4. Végül a tojássalátát a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek, majd 1-2 óra elteltével tálalhatjuk. Magában is megállja a helyét, ám húsfélék mellé kiváló köretként is szolgálhat.
nyári ételek, hűsítő, kánikula, gasztro, hőség
Majonézes-hagymás tojássaláta
Fotó: Mindmegette.hu / Mindmegette.hu 

Hawaii tésztasaláta

  1. A tésztát a csomagoláson található előírás szerint lobogó, forró sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük és egy nagyobb tálba tesszük.
  2. Az uborkát, hagymát, paprikát megmossuk és az ananásszal, a sonkával és a sajttal együtt tetszés szerint felvágjuk és hozzáadjuk a tésztához.
  3. A majonézt simára keverjük a joghurttal és a citromlével. Sóval, borssal ízesítjük és összekeverjük a tésztasalátával. 
nyári ételek, hűsítő, kánikula, gasztro, hőség
Hawaii tésztasaláta
Fotó: Mindmegette.hu / Mindmegette.hu 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről