A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Karácsony Gergely tízmilliókért hozatott Hollandiából selejtes fákat

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet a cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy a főpolgármester még 2021 végén rendelte meg külföldről több millióért azt a 34 kocsányos tölgyfát, amit a pesti alsó rakpartra ültetett el. A Soproni Egyetem által elkészített szakvélemény azonban azt állapította meg, hogy a fák mindegyike sérült, állapotuk pedig csak romlani fog.
Vágólapra másolva!

A lap emlékezet, 

a balliberális sajtó kvázi szenzációként tálalta azt a hírt 2021 végén, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros tölgyfákat ültet az id. Antall József rakpartra. Végül 34 kocsányos tölgyet ültettek a Parlamenttől a Margit hídig terjedő területre

A Magyar Nemzet úgy tudja, a fákért a városvezetés több tízmilliót fizetett, az egyes példányok ára pedig jócskán meghaladta az egymillió forintot. A fák azonban hosszú ideje rossz állapotban vannak, mindezt Karácsonyék tagadják, Bardóczi Sándor főkertész még néhány hete is úgy fogalmazott, hogy a „tölgyfák köszönik szépen, jól vannak”. A lap hiába kereste ezzel kapcsolatban a szakember hivatalát, válaszokat nem kaptak. 

Azonban a Magyar Nemzet birtokába került egy szakvélemény a fák egészségi állapotáról, amelyet az ültetést lebonyolító Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) rendelt meg 2023 májusában. A dokumentumból kiderült,  hogy

gyakorlatilag a fák mindegyike sérült, és zömében már ilyen állapotban is érkeztek. 

A kocsányos tölgyeket még számos kórokozó, valamint parazita is gyengítette, a fákon jelen volt a pajzstetű fertőzés, valamint a törpetetvek családjába tartozó filoxéra is. Noha a lisztharmat, a tölgy csipkéspoloska, a levéldarazsak, valamint a levélgubacsok jellemzően megtalálhatók a tölgyfákon, a rakpartra telepített egyedeken a szokásosnál jóval több telepedett meg belőlük, ami megint csak a növények legyengült állapotára utalhat.

Fotó: Magyar Nemzet

A szakvélemény szerint több fa az elhaló ágak miatt is balesetveszélyes mely a fák méreteinek növekedésével együtt tovább nőhet.

A lap közölte, egy kiemelt fapéldányt laborban is megvizsgáltak, ami alapján úgy tűnik, hogy a megtekintésen rögzítettnél is rosszabb lehet a tölgyek állapota, egyiküket már három-négy esztendővel ezelőtt nagyobb trauma is érhette, hiszen ekkor a vezérhajtása is elpusztult. A szakvélemény megállapította, hogy 

a fás részeket érő leromlás hosszabb idő óta – akár 6-7 éve – volt jelen a kiemelt tölgyön.

Ahogy korábban cikkünkben is megírtuk, Karácsony Gergely másik nagy projektre, az extrém hőségben felértékelődött új ivókútról derült ki, hogy

 bár sikerült megépíteni, mégsem lehet használni.

Legalább másfél-két hónapja árválkodik az az újonnan telepített kút a II. János Pál pápa téren, amely eddig sosem működött. A helyiek csak akkor vették észre a hőségben igencsak szükséges létesítményt, amikor a Budapesti közmű körbekordonozta.

A kút ugyanis műszaki okok miatt hivatalosan is használhatatlan

A csapból egyébként csaknem egy percig folyik a víz, ugyanis a téren héderelők közül többen megnyitják, ha szabad, ha nem. Érdekesség, hogy a kút ahhoz a fővárosi "Példamutató közvécéhez" van közel, amelynek építése igazi vergődés volt. A "példamutató" illemhelyet drogosok és prostituáltak vették birtokba, az Origo a témában írt cikkét a linkre kattintva olvashatja. 

Emellett friss hír az is, hogy Karácsony Gergely jóváhagyta a fővárosi önkormányzati vezérigazgatók 2023. évi prémiumainak kifizetését. A baloldali városvezető 200 millió forint kifizetéséről döntött, miközben a főváros csődben van.

  • Walter Katalin BKK-vezérigazgató 11 millió 610 ezer forint;
  • Bolla Tibor BKV-vezérigazgató 11 millió 40 ezer forint;
  • Mártha Imre Edgár pedig 11 millió 748 ezer forint prémiumkifizetésben részesül.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!