A hőség sem akadály, indul az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj a Balatonon

Vágólapra másolva!
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel indul 2024. július 18-án a Kékszalag, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. Csúcstechnikával felszerelt, száguldó katamaránok, a múlt század első felét megidéző, klasszikus cirkálók és a Balatonra jellemző sportos és családi vitorlások százai lepik majd el a tó felszínét csütörtök reggel 9-től, a rajt pillanatától. A verseny egészen július 20-án, szombat reggel 9-ig tart, amikor lejár a 48 órás limitidő.
Vágólapra másolva!

Kikötni verseny közben tilos! A Kékszalag mezőnyének nagy része legalább egyszer, de sokan kétszer is kint töltik az éjszakát a vízen és közben igyekeznek minél gyorsabban haladni a balatonfüredi cél felé. Miközben az élen száguldó katamaránok és egytestű szupervitorlások jó szélben fél nap alatt megkerülik a Balatont, addig a mezőny nagy részének ehhez legalább egy, inkább másfél, vagy két napra van szüksége.

Tavaly fantasztikus rekorddal nyert a Józsa Márton kormányozta MLS Raiffeisen Fifty-Fitfy katamarán, amely 5 óra 3 perc 56 másodperc alatt tette meg a körülbelül 150 kilométeres távot. 

A verseny rekordját 10 óra 40 perces idővel 1955-től 57 évig a Nemere II. tartotta, az az 1944-ben épült, 75-ös cirkáló, amely a mai napig ott van a mezőnyben. 2023-ban az egytestű hajók rekordja is megdőlt: a Principessa Libera, Oroszlán Péter kormányzásával 8 óra 59 perc alatt tette meg a versenytávot. A Kékszalag legsikeresebb kormányosa Litkey Farkas, aki 13-szor is nyerni tudott.

Csütörtök reggel 9-kor rajtolnak a vitorlások.
Fotó: MVSZ / Cserta Gábor

Az előrejelzések szerint ideális vitorlázóidő lesz csütörtökön reggel, így az utóbbi évek leglátványosabb rajtja várható. A Kékszalag a parton már július 17-én elkezdődött, a versenyt hivatalosan is megnyitó eseménnyel, amelyen az induló csapatok tagjai, újságírók, a Magyar Vitorlás Szövetség vezetői és a Kékszalag támogatói vettek részt.

A csúcstechnika nem csak a hajókban, hanem a verseny szervezésében is megjelenik. Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára: „A valós idejű nyomkövetés mellett idén is élő online közvetítést biztosít a szövetség a szponzorok segítségével a vízről, a partról és a levegőből az egész verseny idején, sőt a díjkosztón is szombat délután. Az élő adás elérhető a kekszalaglive.hu oldalon, a nyomkövetés pedig a track.hunsail.hu oldalon. Minden fontos információ megtalálható a Kékszalagról a kekszalag.hu hivatalos weboldalon és a verseny közösségi média csatornáin is.”

Balatonfüred a Kékszalag központja, 1934 óta onnan rajtolnak és oda érkeznek meg a versenyzők. 

Szakmai zsűri. Fotó: MVSZ / Szántó Áron

Bóka István polgármester: „Sok sikert kívánok mindenkinek a Kékszalag központjának helyt adó város nevében. Balatonfüred a balatoni vitorlázás bölcsője és fellegvára. Az egyhetes Kékszalag Fesztivál a város egyik legnagyobb turisztikai és közösségi sportendezvénye. Köszönjük a Magyar Vitorlás Szövetségnek és a verseny támogatóinak. Bízom benne, hogy jól széllel indul el a mezőny és nagy élmény lesz az idei Kékszalag a résztvevők és a közönség számára is.”

Immár 6. éve a Raiffeisen Bank a Kékszalag névadó főtámogatója. Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója: „Ez egy tartós együttműködés - nem véletlenül. Európa legnagyobb hagyományú és leghosszabb távú vitorlásversenye és a Raiffeisen Bank értékrendszere sok területen közös: innováció, nyitottság, kiszámíthatóság, hogy csak párat emeljünk ki. Számunkra ezek az értékek azért fontosak, mert egy mai vezető bank nem létezhet folyamatos megújulás, a legújabb technológiák alkalmazása nélkül. Jó példa erre, hogy a napi pénzügyek is már egyre inkább a mobiltelefonunkon zajlanak - akár a tó közepéről is lehet ma már banki tranzakciókat indítani. Egy innovatív cég örömmel támogatja azt a versenyt, amelynek a közvetítése, a digitális technológia segítségével az élményszerűség, az egyidejűség révén a vitorlássport iránt érdeklődők, a sportkedvelők széles tömegeihez fogja eljuttatni a verseny képeit, híreit.”

A Kékszalag Fesztivál részeként a leggyorsabb hajók külön is megmérettetik magukat a verseny második napján, pénteken.

 

Kékszalag
600 hajóval és 3000 versenyzővel indul a Kékszalag
Fotó: MVSZ / Cserta Gábor

Zakariás Fruzsina, az Audi márkaigazgatója: „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az Audi Speed Challenge révén egy önálló, rendkívül látványos programmal színesíthetjük a Kékszalag fesztivál programját péntek délután. A négykarika ugyanakkor már csütörtöktől hangsúlyosan jelen lesz a versenyen, hiszen az általunk is támogatott Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty a Kékszalag rekordereként és tavalyi győzteseként idén is jó esélyekkel indul. Ezúton kívánunk nekik sok sikert és jó szelet! Aki pedig a vitorlázáson kívül a szárazföldön is a sebesség és a fenntarthatóság szerelmese, az látogasson el az Audi Lounge-ba a Vitorlás téren, ahol Magyarországon most először mutatjuk be legújabb modellünket, a teljesen elektromos Q6 e-tront.”

Az idei Kékszalag élő adásában a motorosok, drónok és a parti kamerák közti összeköttetést, ahogy a nyomkövetés adatkapcsolatát is a Magyar Telekom biztosítja. Fegyver Csaba, a Magyar Telekom stratégiai projektekért felelős értékesítési vezetője: „A Kékszalag vitorlásverseny népszerűségének és a nézők szempontjából a szórakoztató értékének is jót tesz, hogy egy speciális fejlesztésnek köszönhetően a közvetítéshez immár hordozható képalkotó eszközöket fog használni a Magyar Telekom: legyen szó a legmodernebb okostelefonokról, vagy épp drónra rögzíthető kamerákról, a szupergyors mobilhálózaton kommunikálva a Campus szolgáltatás által ezen eszközök számára dedikált erőforráson ma már ezek is magas minőségű képet tudnak real time közvetíteni. Ez a megoldás megkönnyíti a látványos verseny online stream és televíziós közvetítését és igazi élményt nyújt a versenyt élőben követő nézők számára.”

Idén új fejlesztésű nyomkövetési rendszer lesz a Kékszalagon, amelyet a Magyar Telekommal együttműködve a győri Széchenyi István Egyetem digitális fejlesztési központja fejlesztett és üzemeltet.

 Drotár István, az egyetem digitális fejlesztési központ igazgatója: „A Széchenyi István Egyetem büszkén mutatja be a Kékszalag vitorlásversenyen alkalmazott élvonalbeli nyomkövető rendszerét. Ez az innovatív megoldás, amely valós időben követi a versenyző hajókat, a Telekommal és a Magyar Vitorlás Szövetséggel együttműködésben valósult meg. Az egyetem kulcsszerepet játszott a rendszer kifejlesztésében, demonstrálva elkötelezettségét a sport és a technológia összekapcsolása iránt.”

Kékszalag
A verseny egészen július 20-án, szombat reggel 9-ig tart.
Fotó: MVSZ / Tumbász Hédi

Idén is lesz Fair Play Díj, ezúttal is a KPMG támogatásával. Rózsai Rezső, a KPMG magyarországi vezérigazgatója: „Immár negyedik éve hirdetjük meg a Kékszalag KPMG Fair Play Díjat, mert töretlenül hiszünk abban, hogy az igazi verseny szellemiségének alapja az integritás, a bizalom és az együttműködés. Azt a személyt vagy csapatot ismerjük el a félmillió forintos pénzdíjjal, aki megmutatja, hogy verseny közben sem feledkezhetünk el egymás segítéséről és tiszteletéről. KPMG Fair Play Díjra javasolt jelöléseket a verseny ideje alatt, egészen szombaton 10 óráig várják, a Magyar Vitorlás Szövetség hunsail@hunsail.hu e-mail címére.”

Kánikulával és erős napsütéssel kell majd megbirkózniuk a Kékszalag versenyzőinek, ebben lesz segítségükre Molnár Ferenc, az Ilcsi Szépítő Füvek tulajdonosa: „Első a biztonság. Számos kihívásnak kell megfelelni a Kékszalagon. Az idein a napsütés lesz az egyik próbatétel. A bőrpír nyugtatásával, az Ilcsi Napozás utáni testápolójával igyekszünk segíteni versenyző társainknak.”

Nem csak versenyezni, másokon segíteni is tudnak a Kékszalag versenyzői, a nevezés helyszínén lehetőségük lesz vért adni. 

Szabó-Sipos Barnabás, az Országos Vérellátó Szolgálat Vér nagykövete: "Örömteli, hogy most már másodszor véradást tarthat az Országos Vérellátó Szolgálat a Kékszalag nevezési napján. Nagyon bízunk benne, hogy ez pedig később hagyománnyá válik. A hajós társadalomban a kölcsönös segítségnyújtásban hiszünk. Ám nem csak a vízen, de az élet bármely területén számíthatunk egymásra. Joggal érezhetjük, hogy egy család vagyunk. Úgy gondolom, hogy a véradáson keresztül ugyanezt tapasztalhatjuk meg. Beléphetünk egy családba, ahol ismeretlenül is egy segíthetünk a másiknak. Aki belép és megérzi az önzetlen segítségnyújtás örömét, az soha nem szeretné elhagyni többé ezt a közösséget, mindig visszatér majd."

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről