Magyarország stabilan áll az európai innovátorok között

Vágólapra másolva!
2010 óta közel megháromszorozódott a kormányzati kutatás-fejlesztési ráfordítások összege, több mint kétszeresére nőtt a hazánkban dolgozó kutató-fejlesztők száma és sikeres a Neumann János Program is, amely összekapcsolja az egyetemeket, a kutatóhelyeket és a gazdaságot. Magyarország ennek köszönhetően tovább javította innovációs eredményeit és stabilan áll az európai innovátorok között a 2024. évi Európai Innovációs Eredménytábla kedden publikált adatai alapján - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Emlékeztetnek, hogy az elmúlt években versenyképességi fordulat történt nemcsak a felsőoktatás, szakképzés, de az innováció területén is, melynek eredményeként Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely úgy javított az eredményén 2023-ban az Európai Innovációs Eredménytáblán, hogy azzal magasabb teljesítménykategóriába lépett. 

Hazánk ezzel a korábbi feltörekvő innovátorok helyett immár az európai innovátorok csoportjába tartozik és a legfrissebb adatok alapján pozícióját stabilan őrzi

- tették hozzá.

Hankó Balázs.
Fotó: Hankó Balázs/Facebook

Az Európai Bizottság által összeállított éves European Innovation Scoreboard (EIS) összehasonlítható módon ad körképet az EU-tagállamok kutatási és innovációs teljesítményéről. 

Az elemzés alapján Magyarország a 21. helyen áll az innovációs teljesítmény tekintetében az EU-ban, a régiós versenytársaink esetében pedig kiemelhető, hogy Magyarország innovációs teljesítménye továbbra is meghaladja Lengyelország és Szlovákia eredményességét - ismertette a KIM. 

Innovációs eredményeink folyamatosan erősödnek: friss magyar eredmények 2,1 százalékponttal haladták meg a tavalyi eredményeket - áll a közleményben.

HankóBalázs
Hankó Balázs.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A 2024-es eredménytábla kiemeli, hogy jelentős előrelépést tett Magyarország a felnőttképzésben résztvevők aránya, a digitalizáció, az innovatív vállalkozások foglalkoztatási szintje,

valamint az egyetemi-kutatóintézeti-vállalati kapcsolatok területén. A KIM tájékoztatása szerint már-már hagyományos erősségeink között említi a bizottsági elemzés a vállalati szektor kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeinek erőteljes kormányzati támogatását, a külföldi hallgatók magas részarányát a doktori képzésekben, valamint az ipari-egyetemi közös publikációk magas számát.  

Továbbra is azon dolgozunk, hogy 2030-ra Magyarország az EU legjobb 10 innovátor országa közé kerüljön, ehhez célként tűztük ki, hogy a jelenlegi 6500 főről 9000 fő fölé nőjön az egymillió főre jutó kutató-fejlesztők száma, duplázódjon a szabadalmi aktivitás, valamint a jelenlegi minden harmadik helyett minden második kis- és középvállalkozások innováljon minden évben

- idézik a közleményben Hankó Balázs kulturális és innovációs minisztert.

Korábban arról is írtunk, hogy több milliárd forintos pályázat indul az egyetemeknek tudományos és innovációs parkok létrehozására. Csák János múlthavi lemondása után Hankó Balázs lett a Kulturális és Innovációs Minisztérium új minisztere.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről