A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Meddig "nyaralhat", meddig lehet külföldön a kisgyereket felrúgó Agócs Tibor?

edző, karateedző, kiskorú, bántalmazás, levél
Agócs Tibor
Vágólapra másolva!
Mialatt Agócs Tibor karateedző volt, a tanítványait éveken át rendszeresen bántalmazta, korábbi barátnőivel pedig szintén erőszakosan viselkedett. Mióta kikerült a felvétel a szolnoki gyerekbántalmazásáról, a férfi külföldön tartózkodik, bocsánatot még nem kért a kisfiútól. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban tűrhetetlennek minősítette a kalandparkban történteket. Cikkünkben összefoglaljuk, mi történt a kalandparkban, illetve az azt követő napokban.
Vágólapra másolva!

Július 17-én, szerdán került a nyilvánosság elé az a biztonsági kamerafelvétel, amely az egész országot megdöbbentette. A videón az látszik, hogy szolnoki kalandparkban egy férfi előbb megragadja egy kisfiú karját, elráncigálja a társai mellől majd akkorát rúg a lábára, hogy a fiú a levegőben megperdülve ért talajt. 

A sisakot viselő gyerek zokogva terült el a földön, akár meg is sérülhetett, a férfit azonban mindez nem foglalkoztatta, elsétált a helyszínről. 

 

A TV2 Tények megtudta, hogy a gyerekcsoport egy nyári programon vett részt a szabadidő-parkban, a Agócs Tibor pedig az egyik kísérő volt. 

Később kiderült, hogy Agócs Tibor nem csak egy kísérő volt, hanem a jászberényi Yakuzák SE sportszervezet elnöke és szakmai vezetője. A férfi miután nyilvánosságra került a videó bejelentette lemondását

Amit tettem, minden szempontból elfogadhatatlan, szembe megy mindazzal, amit az elmúlt 35 évben képviseltem, tanítottam és életemmel megjelenítettem. Ez nem hiba, hanem létrontás"

– írta egy közleményben, majd hozzáfűzi, mindent elkövet, hogy az igazságszolgáltatás munkáját támogassa és csak reméli, hogy nem okozott lelki sérülést a kisfiúnak, akitől a helyszínen bocsánatot kért. Bár a közösségi médiában közzétett bejegyzést azóta eltávolították, a Szoljon készített róla egy képernyőfotót.

Az ügyben megszólalt a gyerek édesanyja is, aki kifejtette, hogy a fia nem járt a Yakuzák SE és Agócs Tibor edzéseire, csak a táborba vitte el a nyári szünetben. A SZOLJON úgy tudja, fiú a kalandparkban vitába keveredett egy másik gyerekkel, ezt követően rúgta föl a vezető a gyereket. 

– Miután visszament, leöntötte vízzel és felrángatta, hogy „mi vagy te lány?” – írta az anyuka, aki szerint a fia az életben nem találkozott ilyen fenyítéssel. El sem merte neki mondani, hogy mi történt, mert azt hitte, hogy ő annyira rossz volt, hogy ezt megérdemelte.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) azonnal kiadott egy közleményt:

"Felháborító, ami történt. A minisztérium a gyermekbántalmazás minden formáját határozottan elítéli, a gyermekek védelmére az elmúlt években több törvény módosítását kezdeményezte a kormány. A kormány kiemelten támogatja a táborozást, de a gyerekekre csak felkészült, türelmes emberek vigyázhatnak. Ez az edző méltatlanná vált a munkájára. A tettét a leghatározottabban elítéljük és felszólítjuk arra, hogy minden díjról amit valaha átvett mondjon le, azokat adja vissza"

Orbán Viktor magyar kormányfő is elmondta a véleményét az ügyről a Kossuth Rádióban, szerinte az ügy "elviselhetetlen, tűrhetetlen és következményekért kiált". Úgy véli, hogy egy tábor szervezője felelősséggel tartozik a szülők felé azokért a gyerekekért, akiket beadtak a táborba. A gyerekekre vigyáznia kell, rendben kell őket tartani, valamint gondoskodni az épségükről, és hogy hasznosan töltsék el az időt. 

Nem fordulhat elő, hogy bárki ebben a táborban bántsa a gyerekemet! Ilyen egész egyszerűen nem fordulhat elő!"

– mondta Orbán Viktor. Hozzátette, hogy ez egy világos felelősségi helyzet: aki a tábort működteti, az tartozik felelősséggel a szülők felé. 

Aki nem tud ennek a felelősségnek megfelelni, és itt láthatóan nem tudtak megfelelni, ilyen emberek ne szervezzenek tábort, mert ilyen emberekre nem akarjuk és nem is lehet rábízni a gyerekeinket. Ennek kell érvényt szerezni!"

– hangsúlyozta a kormányfő. 

Az ügyben eljárás indult, a szolnoki rendőrkapitányság garázdaság miatt indított nyomozást. Gerő Tamás, a Budapesti Ügyvéd Kamara elnökségi tagja elmondta

Akár kiskorú veszélyeztetés bűntette, illetve a testi sértés kísérletének bűntette is felmerülhet annak a nevelőnek az ügyében, aki bántalmazott egy gyermeket a szolnoki kalandparkban."

Szerinte az esetet egy orvosszakértőnek kellene majd megvizsgálnia, hogy a nevelő okozhatott-e volna olyan sérülést, ami nyolc napon túl gyógyuló, sőt akár maradandó fogyatékosságot vagy életveszélyt okozhatott volna. 

kalandpark, gyermekbántalmazás
Fotó: Facebook

Közben az is kiderült, Agócs Tibornak nem a szolnoki incidens lehetett az első agresszív megnyilvánulása: volt, hogy egy általa tartott karateedzésen pofozott fel egy fiút. 

Egy nő pedig elmesélte, hogy az edző 17 évvel ezelőtt megerőszakolta őt, amikor az edzője volt. 

Ezután halálosan megfenyegette őt.

A Tények riportjából az is kiderült, hogy az 56 éves sportvezető több korábbi tanítványát is megverte és testileg-lelkileg bántalmazta, sőt többet szexuálisan is molesztálhatott. Erről áldozatai beszéltek a hírműsornak.

Végigfutott az agyamon az a testi, lelki és mentális és érzelmi terror, amit ez az ember rajtam, rajtunk, több emberen végigvitt"

– mondta el egy, a Tényeknek nyilatkozó korábbi tanítvány.

Emellett a férfi volt barátnője és egykori tanítványa is nyilatkozott. A nő elmesélte, hogy 19 évesen kezdett kapcsolatba a nála 21 évvel idősebb férfival, aki 

érzelmileg bántalmazta és elidegenítette családjától, később pedig fizikailag is bántalmazta.

A férfi egy másik tanítványa elmondta, hogy 10 évesen kezdett el az egyesületnél edzeni, de az ottani légkör miatt csak két hónapig bírta. Elmondása szerint sokan azért jártak az edzésekre, hogy a gyengébbeken vezessék le frusztrációikat. Az edző egyik híres mondata így szólt: 

Combost vagy gyomrost kérsz büntetésnek?"

 A tanítvány szerint ilyenkor az egész csoport végignézte a büntetést, és ha valaki gyomrost kért, akkor a combjára kapott ütést, ahol nem számított rá. 

Felállított, kaptál egy gyomrost, összeestél"

– emlékezett vissza a férfi.

edző, karateedző, kiskorú, bántalmazás, levél
Agócs Tibor
Fotó: Y Média

Az ATV Híradónak szombaton a felelősségre vonás elől külföldre kiutazott Agócs Tibor elmondta, annyira szégyelli magát, hogy eltávolodik a sportvilágtól, ugyanakkor ez nem a saját döntése. Mint ismert, a Magyar Karate Szakszövetség a napokban kiadott egy közleményt a közösségi oldalán, melyben bejelentették, hogy 

Agócs Tibor háromdanos karatemestert megfosztják a Magyarországon hatályos dan fokozataitól, és véglegesen eltiltják a karatemester cím használatától.

Ezenfelül 

kizárták az edzői engedéllyel rendelkező edzők tagjainak sorából, véglegesen eltiltották a karatetáborok szervezési tevékenységétől, valamint a jövőben már nem lesz tagja a Yakuzák Sportegyesületnek. 

A férfi ezután képmutató módon azt mondta, hogy 

"úgy tűnik", a kisfiú édesanyja nyitott arra, hogy bocsánatot kérjen – miközben nem hogy nyitott arra, ő, az édesanya kérte ezt.

Úgy tűnik tehát, a volt edző húzza az időt, és valójában nem is szeretne bocsánatot kérni a kisfiútól, hiszen csak hónap végén tervez hazajönni külföldről. Nem véletlen, Borbély Zoltán jogász elmondta, hogy akár öt év börtönt is kaphat.

A szolnoki kalandparkban rögzített videót látva több médiaszemélyiség is megszólalt. Schobert Norbi fitneszedző a Mokkában elárulta, nem sokat gondolkodott volna, hogy mit tegyen, ha a saját gyerekével történt volna mindez. Pataky Attila, az Edda frontembere szerint az agresszió egy olyan út, ami sehová sem vezet, és a szolnoki gyermekbántalmazó egy olyan a szép és nemes sport mögé rejtette a valódi énjét, mint amilyen a karate. A TV2 pedig arról számolt be, hogy a kisfiú egy motoros felvonulást is kapott Jászberényben, illetve vasárnap nagy álma teljesült, amikor kilátogatott a Hungaroringre.

A kegyetlen edzőről közben még egy megdöbbentő dolog derült ki: most egy anyuka szólalt meg az esettel kapcsolatban, aki az mondta, hogy az edző úgy megrúgott egy 6 éves gyereket, hogy az bepisilt. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!