Nem siratják a helyiek a Balaton Soundot Zamárdiban, rengeteg volt a panasz

Fotó: Attila Volgyi / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vágólapra másolva!
Hiába kedvelik nagyon sokan az évek alatt nagy népszerűségre szert tett fesztivált, a szervező és az önkormányzat miatt kialakult vitás szituáció miatt előfordulhat, hogy 2007 után a jövő évtől már nem lesz megtartva a fesztivál Zamárdiban. Azonban a tó partján élő helyiek nagyon nem bánnák, ha valóban az idei lenne az utolsó, az utóbbi évek alatt ugyanis rengeteg panaszt tettek több felületen is többek között a fesztivál ideje alatt romló közbiztonság miatt.
Vágólapra másolva!

Ahogyan azt korábbi cikkünkben megírtuk, lejárt a szervező cég szerződése a fesztiválnak otthont adó helyi önkormányzattal így a négynapos Balaton Sound utolsó napján már azt rebesgették, hogy lehetséges ez volt az utolsó ilyen buli Zamárdiban. A múlthéten 16. alkalommal megrendezett fesztivál szombati napjára a szervezők közlése szerint a látogatók száma elérte a százezret, ami azonban a korábbi évek eredményeihez képest szerényebbnek tűnő szám.

A fesztivál területén dolgozó büfések kész tényként közölték a látogatók egy részének, hogy a 2024-es az utolsó Balaton Sound. Vető Viktória, a Balaton Sound sajtófőnöke megkeresésre korábban azt nyilatkozta, hogy fesztivál jövőjével kapcsolatos pletyka hozzájuk is eljutott, de ezzel nem szeretnének foglalkozni, nincs napirenden ez a téma. Úgy tudni azonban, hogy Zamárdiban a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, amelyen részt vett a szervezők képviselője is, egyértelműen elhangzott, az idei volt az utolsó Balaton Sound.

Lejárt a szerződésünk a szervezőkkel. Abban 2024-ig volt lehetőségük megtartani a Balaton Soundot, tehát ilyen értelemben ez volt az utolsó fesztivál, amit megrendezhettek itt 

– mondta Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere. Hozzátette: minden újabb szerződésről az újonnan felállt testületnek kell tárgyalnia.
 

Balaton Sound 2024.
Fotó: Balaton Sound Official/Facebook

A Magyar Nemzet arról írt, hogy 

a Zamárdiak közösségi csoportban évről évre hangot adnak a helyiek és a Balatonon nyaralók annak, hogy egyszerűen lehetetlen a fesztivál ideje alatt nyugalmat találni az egyébként békés és idilli Balaton partján.

Megemlítették példaként a hangos zenét mely késő éjszakáig szól és ami zavarja a pihenni vágyókat valamint a fesztiválozók által sok esetben maguk után hagyott temérdek szemetet és emberi ürüléket hozták fel a közösségi felületeken. 

Az egyik csoporttag a következőket írta: 

Én jelenleg Tihanyban nem tudok sem a teraszon ücsörögni, sem a nappaliban beszélgetni (pedig mi nem is látunk rá közvetlen a nagyszínpadra…). A ki kell bírni mentalitás is egy megoldás, de akkor, ez is csak rosszabb lesz

Másikuk pedig szintén amiatt reklamált, hogy a nagy zajszennyezés és hangerő megfosztja őket a nyugalomtól, a közbiztonság pedig meredeken romlik ebben az időszakokban. Ahogy korábban megírtuk, idén júliusban több olasz fiatalt is elfogtak a rendőrök randalírozás miatt, információk szerint az egyik bulizónak a nyakláncát is kitéptek a nyakából. Emellett már haláleset is előfordult a Balaton Sound-on: 2016-ban egy 18 éves lány rosszul lett a Balaton Soundon, később pedig bele is halt ebbe.

A lap megkereste a fesztivál szóvivőjét hogy megkérdezzék tőle, esetleg más helyszínen, vagy Zamárdiban lesz-e mégis jövőre Balaton Sound. A következő választ kapták:

A Balaton Sound jövőjét  érintő hírekkel kapcsolatban továbbra is azt tudjuk megerősíteni, amit korábban is elmondtunk: egyelőre nincs döntés ebben a kérdésben. Az valóban helytálló, hogy Zamárdi önkormányzatával még nincs megállapodásunk, de ennek az oka az, hogy az önkormányzati választások miatt erre még alkalom sem nyílt, hiszen az októberre felálló új testülettel lehet majd érdemben tárgyalni. Ezért mi a nemsokára kezdődő Sziget Fesztiválra koncentrálunk, majd értékeljük a fesztiválszezont, és ezután fogjuk megválaszolni a jövőt érintő kérdéseket

A lap úgy látja, az érvelés itt kissé sántít, hiszen a Zamárdi önkormányzat összetételében nem okozott nagy változást az idei önkormányzati választás, a polgármestert, és a hat képviselő közül négyet is újraválasztottak, tehát ha többsége lenne a szerződés meghosszabbításának, az most is meglenne.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről