A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nézőpont Intézet: Átláthatóan támogatott médiát szeretne a többség

Vágólapra másolva!
A magyarországi sajtótermékekhez érkező külföldi források átláthatóságát a választók több mint kétharmada támogatja.
Vágólapra másolva!

A magyarországi sajtótermékekhez érkező külföldi források átláthatóságát a választók több mint kétharmada támogatja, olvasható a Magyar Nemzeten. A magyarok 70 százaléka ért egyet azzal, hogy a médiumoknak kötelező legyen átláthatóvá tenni külföldi támogatásaikat, míg mindössze 22 százalék azok aránya, akik ezt nem támogatják – derült ki a Nézőpont Intézet friss reprezentatív közvélemény-kutatásából. Leginkább a Fidesz és a Mi Hazánk szavazói (82 és 83 százalék) elkötelezettek az átláthatóság mellett, de a Magyar Péter pártját támogatók relatív többsége (48 százalék) is az átláthatóság mellett van.

 

A kutatás aktualitását a magyar belpolitikai folyamatokat célzó külföldi beavatkozási kísérletek felerősödése adta, ami okkal foglalkoztatja a hazai nyilvánosságot. Ezen befolyásolási törekvések különösen az orosz–ukrán fegyveres konfliktus kirobbanását ­követően váltak intenzívebbé és elsősorban a magyar kormány békepárti álláspontjának megváltoztatását próbálják különböző eszközökkel elérni, amelynek egyik formája a kormánykritikus szereplők finanszírozása.

A Magyarországon működő ellenzéki politikai szereplőkhöz külföldről érkező forrásokra a 2022-es választási kampányba beavatkozó Action for Democracy szerepvállalása irányította rá a figyelmet. Ezen akció keretében érkezett például a szélsőségesen kormányellenes Ezalényeg.hu kiadójához 1,9 milliárd forintnyi külföldi támogatás, amely tény jogosan vetette fel azt a kérdést, hogy vajon kik és milyen szándékkal finanszírozzák külföldről a közvélemény, így a választói akarat befolyásolására alkalmas sajtótermékeket. A Nézőpont Intézet nemrég publikált Sajtószabadság Magyarországon 2024 című elemzése megállapította, hogy a kormánykritikus médiu­mok száma és bevételei évről évre folyamatosan növekednek, egyúttal összességében nyereséget is termelnek, azonban a külföldi támogatásaik átláthatatlanok. Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet igazgatója az intézet fent említett elemzését bemutató rendezvényén arról beszélt, hogy legalább évi egymilliárd forint külföldi forrást kapnak a kormánykritikus médiumok.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!