A helyi választási irodákban számolják újra a főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatokat

Vágólapra másolva!
A főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatokat a helyi választási irodákban kell újraszámolni - döntött a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői online ülésén.
Vágólapra másolva!

Az NVB 13 igen szavazattal, egy ellenében meghozott jegyzőkönyvi döntésében elrendelte az összes fővárosi szavazókörben a főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatok átvizsgálását és újraszámolását a helyi választási irodákban.

A testület arról is döntött, hogy azon szavazólapokat, amelyek érvényessége kétséges, be kell küldeni az NVB-hez, és ezeket az Alkotmány utcai székházban vizsgálják át.

Az újraszámláláson, valamint a kétséges szavazólapok átvizsgálásán megfigyelők és a sajtó munkatársai előzetes regisztráció után részt vehetnek.

Választások2024, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, szavazat, urna, szavazófülke, szavazólap, szavazólap, Budapest, 2024.06.09.
A helyi választási irodákban számolják újra a főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatokat. A kép illusztráció! 
Fotó: fotó: Mirkó István - Magyar Nemzet

Sasvári Róbert, az NVB elnökének elmondása szerint majdnem 800 ezer szavazatot kell újraszámolni, végleges döntés péntek délelőttre várható.    

Fazekas Tamás (a Párbeszéd delegáltja) kijelentette, hogy a Kúria nem utasíthatta volna az NVB-t az újraszámolásra, mert nem rendelkezik ilyen jogkörrel.

Avarkeszi Dezső (DK) úgy fogalmazott, "példátlan, ami történik", de nincs más lehetőségük, mint a számlálást legjobb tudásuk szerint végrehajtani, mert ez segíthet az NVB iránti közbizalom helyreállításában.
    

Csonka Krisztián, az LMP küldötte szintén azt hangoztatta, hogy a Kúria végzése nem jogos, nem törvényszerű, de az NVB felelőssége, hogy az újraszámlálás a lehető legátláthatóbban, legkorrektebben történjen meg.

Hozzátette ugyanakkor, hogy véleménye szerint komoly változtatásokra van szükség a választási jogban.

Gönczi Gergely (Momentum) szintén jelezte, hogy a Kúria döntése szerinte sem jogszerű, de - mint fogalmazott - nincs más lehetőségük, mint a döntést végrehajtani, és mindent megtenni azért, hogy az újraszámolás a jogszabályok szerint menjen végbe.
    

Litresits András (MSZP) azt mondta, "jogi káoszt" teremtett a Kúria. Egyúttal jelezte, nem érti, miért az érvényes szavazatokat kell újraszámolni, amikor Vitézy Dávid a fellebbezésében az érvénytelenek újraszámolását kérte.

Litresits András javasolta továbbá, hogy az újraszámlálást folyamatos kamerázás kísérje, valamint, hogy minél több delegált és sajtóképviselő legyen jelen.

Lovas András (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy Vitézy Dávid a fellebbezése során a választási törvényben lévő jogorvoslati lehetőségével élt, és ebben "nincs kivetnivaló", ez fontos része a választási eljárásnak.
    

A Kúria vasárnap rendelte el a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását, miután pénteken az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt a döntését, amellyel helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a főpolgármester-választás eredményét megállapító határozatát: e szerint a választást Karácsony Gergely nyerte.

Az Ab szerint azonban alaptörvény-ellenes volt ez a végzés, mivel a Kúria feladata annak megállapítása lett volna egy korábban állított jogsértéssel kapcsolatban, hogy az új bizonyítékok alapján szükségessé vált-e az érvényes szavazatok újraszámlálása. 

Az Ab szerint a Kúria nem indokolta meg kellően, miért találta alaptalannak az NVB-határozat ellen előterjesztett bírósági felülvizsgálati kérelmet, ami a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelméhez vezetett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!