A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNEcseki Nándor | Madarász Dóra
17:35AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Orbán Viktor: Nemzeti érzelmű, bátor, vagány fiatal harcosokat keresünk

ORBÁNViktor, Tusványos - 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - Orbán Viktor előadása,  NÉMETH Zsolt; TŐKÉS László; ORBÁN Viktor
Tusnádfürdő, 2024. július 27. Orbán Viktor miniszterelnök (k) előadást tart a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 27-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j).
Fotó: MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
A magyar nagystratégia alapja a konnektivitás, amelyben nem engedjük magunkat bezárni a most kialakuló nyugati és keleti világgazdaság egyikébe sem, mindkettőben ott kell lennünk, emellett nem szállunk be a Kelet elleni háborúba, valamint a technikai és kereskedelmi blokkosodásba sem - mondta Orbán Viktor kormányfő Tusnádfürdőn.
Vágólapra másolva!

A háború után 500 éve nem tapasztalt világrendszerváltozás jön, a következő évtizedekben vagy akár évszázadokban Ázsia lesz a világ meghatározó központja, Európa pedig eldöntheti, hogy skanzenné válik vagy beszáll a világversenybe - mondta Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn. A miniszterelnök a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott előadásában arról beszélt: a következő időszakban olyan változás jön, amire 500 éve nem volt példa. Az elmúlt 150 évben is nagy változások történtek velünk és körülöttünk, de ezekben a változásokban a világ meghatározó vezető hatalma mindig nyugaton volt. 

Ezzel szemben a mostani változás Ázsia irányából kiinduló folyamat. A következő hosszú-hosszú évtizedekben, de lehet, hogy évszázadokban Ázsia lesz a világ meghatározó központja"

- mondta.
A mostani világrendszer-váltás nem elsősorban veszély, hanem lehetőség, tágasabb a mozgásterünk, mint az elmúlt 500 évben bármikor volt - hangsúlyozta  Orbán Viktor miniszterelnök, aki egy "magyar nagystratégia" megalkotásának szükségességéről is beszélt.  Hangsúlyozta:

 500 éve Európa nyertese, Magyarország vesztese lett az előző világrendszer-váltásnak, mert miközben a kontinens nyugati része számára kinyílt egy új gazdasági tér, az iszlám hódítása hosszú időre háborús övezetté tette az országot, amely ezután - mivel nem tudta önmagát felszabadítani - kénytelen volt betagozódni egy német-Habsburg világba."


Orbán Viktor úgy értékelt: az Amerikai Egyesült Államok fejleményei "nekünk kedvező módon alakulnak", de hozzátette, nem hiszi, hogy a tengerentúlon adnak nekünk az uniós tagságnál jobb gazdasági-politikai ajánlatot, ám ha mégis, akkor azt "meg kell fontolnunk". Hozzátette: Kínától megkaptuk a maximális ajánlatot; számukra Magyarország EU-tagsága érték, "szemben az amerikaiakkal, akik állandóan pedzegetik, hogy ki kellene nekünk onnan lépni". Kína ajánlata, hogy "vegyünk részt egymás modernizációjában", ha figyelnünk is kell a méretarány-különbségekre. 

Ha világrendszerváltásról van szó, akkor szükség van egy »magyar nagystratégiára« is"

 jelentette ki a kormányfő. A kormányfő kifejtette, az eddigi, általában 2010-ben elkezdett és 2030-ig szóló szakpolitikai akcióterveket végigvisszük és befejezzük, ez azonban ezt egy hosszabb távon, akár évszázadokon át fennmaradó világrendszerváltáskor már nem lesz elegendő.  A magyar nagystratégia alapja a konnektivitás, amelyben nem engedjük magunkat bezárni a most kialakuló nyugati és keleti világgazdaság egyikébe sem, mindkettőben ott kell lennünk, emellett nem szállunk be a Kelet elleni háborúba, valamint a technikai és kereskedelmi blokkosodásba sem - hangoztatta Orbán Viktor. 

ORBÁNViktor, Tusványos - 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - Orbán Viktor előadása,  NÉMETH Zsolt; TŐKÉS László; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor: Az ellenfelet a liberális korszellem csatasorba állítja
Fotó: MTI/Veres Nándor

A miniszterelnök leszögezte, a stratégiában ugyanilyen fontos elv a gazdasági alapokon nyugvó szuverenitásvédelem is, ennek a gazdasági alapnak pedig a hazai nemzeti bajnokok, a versenyképes középvállalatok, a hazai piacra termelő cégek, illetve a kis- és közepes vállalkozások. Hozzátette, a most meglévő magyar nagystratégia még "nyers és sprőd", azaz nem emészthető és nem közérthető, kell még jó fél év, hogy ebbe az állapotba kerüljön.

A miniszterelnök szerint a közös lényeg, amire építeni kell a nagy stratégiát, az a szabadság, így az egyén szabadsága is.

A nagy stratégiát győzelemre vivő politikának is ebből kell kiindulnia – tette hozzá Orbán Viktor, majd jelezte, hogy ez 20-25 éves időtávot ölel fel. Elmondta, hogy a politikai ellenfelek folyamatosan támadni fogják a nagy stratégiát és a betagozódást akarják majd elérni. 

Az ellenfelet a liberális korszellem csatasorba állítja. A nemzeti tábor viszont csak trombitaszóra bújik elő, ezért nemzeti érzelmű, bátor, fiatal harcosok kerestetnek."

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!