Elérte a 10 milliót a visszaváltott palackok száma a MOHU REpont rendszerében

Vágólapra másolva!
Elérte a 10 milliót a visszaváltások száma a napokban a MOHU REpont visszaváltási rendszerében - közölte a vállalat szombaton az MTI-vel. A cég tapasztalatai szerint az emberek gyorsan megszokják az új rendszert.
Vágólapra másolva!

A közleményben emlékeztettek, hogy július 1-jétől csak visszaváltható csomagolásban forgalmazhatják termékeiket az italgyártók, ezért egyre több ilyen palackot, üveget és dobozt találni a boltok polcain. Ennek megfelelően a visszaváltások száma nagyon megnőtt: 

az utóbbi napokban a félmilliót is meghaladta a visszaváltás naponta, és mostanra több mint 10 millió visszaváltás történt országszerte, ráadásul ez a szám folyamatosan, egyre nagyobb arányban nő.

Közölték azt is, hogy január óta lehet találkozni a MOHU REpont automatákkal; minden 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiségben kötelező, hogy legyen ilyen automata, és minden 200 négyzetméternél nagyobb üzletben ajánlott. Jelenleg 3000 ponton lehet visszaváltani az automatákban és 1000 kis üzlethelyiség csatlakozott a kézi visszaváltási rendszerhez.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Mint írták, a gyártók egy féléves türelmi időt kaptak, július 1-jétől csak visszaváltható italcsomagolásban hozhatják forgalomba a termékeiket, így is még hónapokig megtalálhatóak lesznek a nem visszaváltható palackok, dobozok, üvegek a boltokban, de már egyre több, 50 forintos logóval ellátott itallal találkozhatnak a vásárlók.

A szabály nagyon egyszerű: az az egyutas palack, doboz vagy üveg visszaváltható, amelyen megtalálható az 50 forintos logó, és amiért kifizettük az 50 forintos visszaváltási díjat. A boltoknak is jelezniük kell, hogy melyik a visszaváltható, és melyik a nem visszaváltható csomagolás - tájékoztatott a MOHU.

A közlemény szerint a visszaváltást segíti a REpont applikáció, amely be tudja azonosítani, hogy adott palack visszaváltható-e vagy sem, illetve egy térképes keresőn megmutatja, hol van a legközelebbi visszaváltási lehetőség. 

A REpont applikáció legfontosabb, és Európában egyedülálló újdonságának azt nevezték, hogy azon keresztül a vásárlók azonnal a saját bankszámlájukra utalhatják a visszaváltási díjat.

Eddig mintegy 200 000-en töltötték le az alkalmazást és a visszaváltások egyre nagyobb részében használják azt a vásárlók, de természetesen applikáció nélkül is vissza lehet váltani a palackokat.

Az automatákon háromféle lehetőség közül választhatja ki a vásárló, hogy milyen formában kapja vissza az 50 forintos díjat: a boltban levásárolható vócser, saját bankszámlára utalás, jótékonysági célra adományozás. A palackokat, dobozokat, üvegeket ép állapotban és üresen kell behelyezni az automatákba, nem kell azokat kimosni.

Azok a kisebb boltok, ahol nem fér el ilyen automata, csatlakozhatnak a kézi visszaváltási rendszerhez, ebben az esetben a boltos veszi vissza a palackot, és az üzletben lehet levásárolni a visszaváltási díjat. Eddig mintegy 1000 kis üzlethelyiség regisztrált erre a lehetőségre, de várhatóan ez a szám is nőni fog, hiszen a boltok kezelési díjat és eszközöket kapnak a MOHU-tól a rendszer működtetéséhez, illetve a vásárlók számára is vonzerőt jelenthet a visszaváltás.

A cég szerint a nemzetközi tapasztalatok alapján az emberek hamar megszokják a rendszert, a balti államokban például három év alatt sikerült elérni a 90 százalékos visszaváltást.

A cél az, hogy eltűnjenek a patakpartokról és az erdőkből a petpalack-halmok, alumínium doboz szemetek, és az italcsomagolásokat minél nagyobb arányban hasznosítsák újra.

Ahogy azt korábban megírtuk, nemzetközi szinten is egyedülálló fejlesztést vezetett be a MOHU a hazai italcsomagolás-visszaváltási rendszerben, miután május végén elindult és letölthetővé vált a visszaváltási díj azonnali banki átutalását lehetővé tevő REpont applikáció. Az okostelefonra a MOHU honlapjáról egyszerűen letölthető alkalmazásnak köszönhetően a visszaváltó automatákba bedobott palackok után járó visszatérítést közvetlenül a bankszámlánkra is kérhetjük.

A vásárló az üzletbe visszavitt üres palackot, ha előzőleg vásárláskor kifizette az 50 forint visszaváltási díjat is, a visszaváltó automatába dobhatja bele. Ezek az automaták az italcsomagolás ellenőrzését követően azonnal adnak a vásárlónak egy levásárolható vásárlási utalványt, aminek értéke a visszaváltási díjjal azonos, tehát 50 forint csomagolásonként.

Ahogy az Origo megírta, van olyan nagy magyarországi áruházlánc, mely már az év első napjaiban felhívta arra vásárlói figyelmét, hogy milyen logót kell keresni a visszaváltható palackokon: a Lidl a reklámújságjában is megjelentette azt.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!