Pressman haszonlesőnek nevezte a magyar embereket

Vágólapra másolva!
David Pressman amerikai nagykövet Orbán Viktor békemisszióját meglehetősen sajátosan értékelte. Egyrészt érdemben figyelmen kívül hagyta, hogy a magyar miniszterelnök elment Kijevbe is, hogy Zelenszkij elnökkel a békéről tárgyaljon - sőt, elsőként Kijevbe ment -, másrészt nem értette meg az út lényegét. A békemissziót. Vagy pontosabban: nem akarta megérteni. Így fogalmazott: az út "nem a békéről szól, hanem a haszonról." Természetesen ez nem igaz, ráadásul meglehetősen abszurdan hangzik mindez egy amerikai diplomata szájából, hiszen tény: az amerikai hadiipar soha nem látott hasznot szerez a fegyvereladásokból, az orosz-ukrán háborúból. Mivel a magyarok óriási többsége, közel 80%-a egyetért az azonnali békekötéssel, Pressman logikája szerint csak azért akarnak békét, mert hasznot remélnek, például az orosz gázból.
Vágólapra másolva!

David Pressman amerikai nagykövet – aki rendszeresen beavatkozik a magyar politikai kérdésekbe – Orbán Viktor békemissziójáról szólva tulajdonképpen haszonlesőnek nevezte a magyarokat.

Országgyűlés, plenáris ülés, Országház, felszólalás, 2024.02.26., David Pressman
David Pressman amerikai nagykövet. Fotó: Ladóczki Balázs

Az olykor helytartóként viselkedni próbáló diplomata azt mondta, hogy Orbán Viktor útja "nem a 'békéről' szól, hanem a haszonról". Pressman szerint a magyarok csak hasznot akarnak húzni az orosz gázból, ezért akarnak tűzszünetet és békét. Egy friss, a Nézőpont Intézet által készített közvélemény-kutatás szerint a magyarok háromnegyede (77 százalék) egyetért - például - Ferenc pápa békepárti javaslatával, miszerint Ukrajnának a háború folytatása helyett tárgyalnia kellene Oroszországgal a háború végéről. A baloldali szavazók többsége is fegyverszünetet akar a felmérés szerint. 

Mindezekből kiderül az, hogy David Pressman szavai köszönő viszonyban sincsenek a valósággal, ugyanis az általa mondottak teljesen figyelmen kívül hagyják a magyar emberek valós akaratát. Az emberek elsöprő többsége elkötelezett a béke mellett, mert az emberek nem akarnak szenvedést, gyászt és végeláthatatlan pusztítást. Magyarország közel 80 százaléka egyetért az azonnali békekötéssel, mindeközben Pressman szerint a magyarok csak hasznot akarnak húzni az orosz szénhidrogénekből.

Az amerikai nagykövet azt mondta a lényegét tekintve, hogy aki békét akar, az egyszerűen haszonleső.

háború, katona, ukrajna
Növekednek a fegyvereladások. Fotó: AFP 

Haszonlesésről beszélni jelen esetben azért is abszurd, mert az amerikai hadiipar soha nem látott hasznot szerez a fegyvereladásokból.

Idén januárban közölte az amerikai külügyminisztérium, hogy az amerikai katonai felszerelések külföldi eladása 2023-ban 16 százalékkal rekordösszegre, 238 milliárd dollárra emelkedett. Idén ez az összeg (és persze a haszon) jóval több lehet majd, az egyre intenzívebb fegyverkezési verseny miatt. A hadiipari komplexum nagy gyártóinak részvényei pedig az előrejelzések szerint a globális instabilitás ellenére emelkedni fognak.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!