Puskás Ferenc hagyatéka: Magyarország futball-legendája

Vágólapra másolva!
Puskás Ferenc is annyira tehetséges volt, hogy szinte minden médium róla szólt.
Vágólapra másolva!

A labdarúgás a világ egyik legnépszerűbb sportja, hiszen amellett, hogy izgalmas és összetett sportág, rengeteg olyan tehetséget tudhatunk magyarként is a magunkénak, akik kitörölhetetlen nyomot hagytak a futball világában. A mai tehetségek mellett van egy kiemelkedő focista, akinek nevét mai napig mindenki emlegeti, mégpedig Puskás Ferenc. De mit kell tudni Puskás Ferencről? Ki volt ő, és miért lett ilyen híres világszerte?

Puskás Ferenc korai élete és karrierje

Nemzetközi sikerek

Új fejezet a Real Madriddal

Emlékezetes rekordok és teljesítmények

Puskás, mint mentor

Miről volt híres Puskás Ferenc és mi az öröksége?

Dicséretek és elismerések

 

Puskás Ferenc korai élete és karrierje

Puskás Ferenc 1927. április 1-jén született Budapesten, aki egy fiatal, szenvedélyes fiúból valódi nemzetközi futball ikonná vált, és azóta is a kitartásáról és tehetségéről ismert. Sokan hasonlítják hozzá a napjainkban nagyon ismert Szoboszlai Dominikot, a ma leghíresebb magyar focistát, akiről még a Sportivo oldalán is bőven olvashatunk híreket. Hozzá hasonlóan Puskás Ferenc is annyira tehetséges volt, hogy szinte minden médium róla szólt. 

Puskás egészen fiatalon kezdte a labdarúgó pályafutását, ugyanis mindössze 16 éves volt, amikor csatlakozott a Kispest AC-hez, melyből később Budapest Honvéd lett. Kivételes képességei nem csak a szurkolók, hanem a nagyobb csapatok vezetőinek figyelmét is hamar felkeltették, ezért hamar a csapat meghatározó játékosává vált. Puskást egyébként több minden is megkülönbözteti a társai közül, például precízen tudott passzolni, jól átlátta a pályát és két lábbal lőtt gólokat.

Nemzetközi sikerek

Puskás az 1950-es években a magyar válogatott egyik legfontosabb alakja volt, és ‘Mighty Magyars’ és Aranycsapat néven is ismerték. Ezt a csapatot gyakran a futballtörténelem egyik legnagyobb válogatottjaként tartják számon, amelynek edzője Sebes Gusztáv volt akkoriban. A Mighty Magyars azzal is kitűnt a többi közül, hogy sokkal innovatívabb taktikákat alkalmaztak. Puskás volt a csapatkapitány, és számos győzelemre vezette a csapatot, köztük 1953-ban, a Wembley Stadionban arattak nagy győzelmet 6-3-ra Anglia ellen.

Új fejezet a Real Madriddal

Puskás azonban nem csak a magyar válogatottban szerepelt ilyen jól. 1958-ban átigazolt a Real Madridhoz, ami már akkoriban is a világ egyik legrangosabb futball klubja volt. A korával és edzettségével kapcsolatos aggodalmak ellenére Puskás rövid időn belül a klub gólkirálya lett. A Real Madridnál eltöltött ideje alatt partnerséget kötött Alfredo Di Stéfanóval, egy másik legendával. Együtt számos hazai és nemzetközi bajnoki címre vezették a csapatukat, például három Európa-kupát nyertek.

Emlékezetes rekordok és teljesítmények

Puskást említve rengeteg emlékezetes pillanatot fel lehet sorolni, de az egyik legnagyobb az 1960-as Európa-kupa döntőben volt, ahol négy gólt szerzett a Real Madrid csapatával az Eintracht Frankfurt elleni 7-3-as győzelemben. Ezzel a sportág történetének egyik legnagyobb góllövője lett, és még nagyobb hírnévre tett szert. Puskás arról volt híres, hogy nagyon könnyedén betalált a hálóba, innen ered a ‘Vágtázó őrnagy’ elnevezés is, amely elsősorban a magyar hadseregben betöltött rangjára utal.

Puskás, mint mentor

A pályán elért eredményein túl Puskás nem csak a futball világra volt hatással, ugyanis személyisége megengedte, hogy edzői és mentori munkát is vállaljon. Miután játékosként visszavonult, különböző országokban vállalt edzői szerepet, köztük Spanyolországban, Görögországban és Ausztráliában is. A csapatai és mentoráltjai nagyon szerették őt, elmondások alapján karakteres és inspiráló személyiség volt.

Miről volt híres Puskás Ferenc és mi az öröksége?

Puskás örökségét nem csak az erősítette meg, hogy erős gólokat lőtt, hanem az is, hogy rendkívül sportszerű és alázatos ember volt. Elsősorban a tisztességes játékáról és az ellenfelek iránti tiszteletéről volt híres, olyan tulajdonságokról, amelyek miatt a rajongók és a játékostársai is hamar megszerették őt. Puskás elhivatott és szenvedélyes volt a sportok iránt, ami mai napig inspirációt 

Dicséretek és elismerések

Puskás Ferenc számos elismerésben részesült a pályafutása során, leginkább a labdarúgásban végzett munkája miatt. 1993-ban például megkapta a FIFA érdemrendjét, amely a sportág egyik legmagasabb kitüntetése. Emellett a 2009-ben alapított FIFA Puskás-díjat is éventje adják át azoknak a játékosoknak, akik az év legszebb gólját szerzik, ezzel is tisztelegve az öröksége előtt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!