Strandolás közben fulladt a Tiszába több tinédzser

Vágólapra másolva!
Nyáron sokan menekülnek a hőség elől a folyók és tavak mellé, valamint a strandokra, de nem árt, ha tisztában vagyunk a strandolás veszélyeivel. A folyókban való fürdéskor, fenn áll a veszélye annak, hogy sodrás és az örvények miatt, még a gyakorlott úszók is bajba kerülhetnek. Azonban ha a strandolás közben betartja a szabályokat, akkor biztonságban lehűtheti magát a hőségben.
Vágólapra másolva!

Július 1-jén strandolás közben három ember tűnt el Tokaj térségében a Tiszánál. Az eltűntek keresésében a borsodi rendőrök és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai és a társszervek is részt vettek. 

A keresés hamar eredményt hozott, július 2-án, kedden megtalálták az eltűnt fürdőzőket, akiknek csak a holtteste került elő.

 Egy 17 éves fiú és egy 16 éves lány mellett, valamint egy 49 éves férfi is a vízbe fulladt.

 Ahogy az később kiderült, a személyes holmijukat és egyikük kutyáját járókelők találták meg, akik azonnal értesítették a rendőröket. 

Nagy erőkkel kerestük a Tokajnál eltűnt férfit és a két fiatalt‼️ A kutatócsoport megtalálta mindhármukat. A rendőrség...

Posted by Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei rendőrség on Tuesday, July 2, 2024

Idén már a Balatonon is történt tragédia. Június 23-án egy középkorú férfi úszott be a tóba Szigligetnél.

 A férfi este hat óra körül tűnt el a vízben, miután segíteni indult egy nőnek, aki az erős szélben elsodródott a matracával. A nő az ajkai férfi felesége volt, ő sérülés nélkül a partra ért. 

Szintén júniusban, a Dunánál is megtörtént a tragédia. A Sári zsiliphez riasztották a kutatómentőket június 23-án. A Dabashoz közeli zsilipnél búvárok kezdtek kutatni a nő után, akit kutyájával együtt sodort el a folyó a Duna-völgyi-főcsatornán. Holttestére órákkal később bukkantak rá, azonban kutyája azóta sem került elő. Egy arra járó felfigyelt egy kutyára, aki kétségbeesetten kereste a gazdáját, a folyó mellett hagyott övtáska és póráz közelében. Ugyanis kiderült, a nő két kutyát sétáltatott, mikor játszani kezdett velük, a főcsatorna partján. 

Ekkor az egyik kutya a folyóba esett és elragadta a sodrás. A nő megpróbálta kimenteni az állatot a vízből, de maga is beleesett.

strand, Balaton, nyár, biztonságos strandolás, balatoni strand,
A kép illusztráció!
Fotó: NurPhoto via AFP / Michal Fludra

Magyarországon gyakran hallhatunk híreket arról, hogy a vadvizekben, tavakban, folyókban elmerülnek, vízbe fulladnak a kánikula elől menekülő, hűsölni vágyó emberek. A tragédiák oka elsősorban az, hogy a fürdőzni indulók közül többen nem tudnak úszni, vagy nem tartják be a szabályokat.

A vízi balesetek egy része gondatlanságból, felelőtlenségből következik be: például a vízi bicikli, gumimatrac a tó vagy folyó közepébe sodródik. Illetve vannak olyanok is, akik alkoholos állapotban vagy felhevült testtel a hideg vízben szívgörcsöt kapnak, emiatt pedig azonnal meghalnak. 

Aki pedig nem tud úszni, semmiképpen ne menjen se vízi biciklivel, se gumimatraccal, se könnyű, műanyag- vagy gumicsónakkal a mély vízbe. Ugyanis emiatt a fürdőző képtelen a víz felszínére emelkedni, levegőhöz jutni. 

Ez főként akkor veszélyes, amikor egy erős sodrású folyóban hűti le magát az ember. 

Ilyenkor az ember a víz felszíne alá kerül és hamar pánikba esik. Egy ideig akaratlagosan vissza tudja tartani a levegőt, megakadályozva a víz leszippantását a légutakba, ám egy idő után a tüdőt víz árasztja el. Ha a segítség nem érkezik időben, az oxigénhiány tovább fokozódik, majd károsodnak az idegsejtek. Késői mentés esetén maradandó agykárosodás vagy halál is bekövetkezhet. 

strand, nyár, Tisza, fürdőzés, strandolók
A kép illusztráció!
Fotó: Shutterstock/Peter Gudella

A folyóátúszás veszélyei tehát még a gyakorlott úszóknak is kihívást jelenthet, hiszen a szabad vizekben fürdés veszélyei itt fokozottan érvényesülnek. Még ha ismerősök is vagyunk az adott szakaszon, könnyen változik a környezet, így nem tudhatjuk előre, mit rejt a víz. Mivel a Szabad vizeink hirtelen mélyülnek, ezért szinte sosem lehet tudni, hogy mit rejt a folyó vagy a tó. 

A biztonságos strandoláskor mindenképp ajánlatos a kijelölt helyeket választani, mert baj esetén biztos, hogy van kihelyezett, szakszerű segítség. Számos olyan magyarországi strand van, ahol biztonságosan tudunk fürdeni a folyókban. 

Ilyen például, az egyik legnépszerűbb tiszai strand, az Tiszafüreden található. A lassan mélyülő, gyorsan felmelegedő vize ideális a kisgyermekes családok számára is. 

A Dunában is lehet biztonságosan fürdeni, ha a megfelelő strandokat választjuk ki. A legkedveltebb strandok a  Dunakanyarban találhatók, például DunabogdánybanGödön vagy Szigetmonostornál a horányi strand. Mosonmagyaróvártól nem messze a zátonyi szabadstrandot érdemes kipróbálni vagy Halászi strandját

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről