Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Budapest mellett több mint 300 településen irtják a szúnyogokat

Vágólapra másolva!
Budapest több kerületében és tizennégy vármegye összesen 322 településén, csaknem 88 ezer hektáron irtják a héten a szúnyogokat.
Vágólapra másolva!

Budapesten a harmadik, a negyedik, a tizenharmadik, a huszonegyedik, a huszonkettedik és a huszonharmadik kerületben, valamint végig a Duna mentén, azaz a Szigetközben, Komáromnál, a Dunakanyar településein, a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében irtják a szúnyogokat. Kezelések lesznek több Rába menti településen is, Sopron környékén, Bács-Kiskun és Zala vármegye több településén, valamint a Velencei-tó és a Tisza-tó körüli helységekben.

Az árhullámot követően jelenleg óriási a szúnyoginvázió, emiatt az országos tisztifőorvos több településen is engedélyezte a légi kémiai irtást. A napokban a Szigetközben alkalmazzák az eljárást. 

A szúnyogirtás pontos ütemezése megtalálható a katasztrófavédelem weboldalán.

A Dunán, valamint a Rábán az árhullám elvonulását követően óriási szúnyogtelepek jöttek létre, amelyeken tömegesen fejlődnek az ártéri szúnyogfajok. Ahol erre lehetőség nyílik, a szakemberek a lárvák ellen biológiai módszerrel lépnek fel, de a természetvédelmi területeken ez nem lehetséges, ezért egyes térségeket jelentős mértékben leptek el a szúnyogok.

A Szigetközben 55 településen lesz légi irtás, Budapesten és 267 településen pedig a települések lakott területein földi permetezéssel lépnek fel a vérszívók ellen a szakemberek.

A készítmény emberekre, háziállatokra nem jelent veszélyt.

Jelenleg a legnagyobb ártalmat az árterületeken kifejlődő szúnyogok okozzák, de sok faj számára a lakókörnyezetünkben összegyűlt vizek jelentenek ideális élőhelyet. A ház körül kialakult szúnyogtenyészőhelyek felszámolása szintén fontos - közölte a Katasztrófavédelem.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről