Rengeteg pénzt kap a Telex külföldről

Vágólapra másolva!
A volt indexesek blogja, a Telex számára nem ismeretlenek a guruló dollárok, korábban nagyjából háromszázmillió forintnak megfelelő támogatást is kaptak az amerikai külügyminisztérium munkaügyi hivatalától. Továbbá a lap finanszírozásában több Soros-közeli szervezet vett már részt különféle adományokkal, így például az elsők között volt a cseh Sorosként emlegetett Zdenek Bakala cége, aki támogatta a portált.
Vágólapra másolva!

A dollármédium idén Magyar Péter mögé állt be látványosan. A túlnyomóan pozitív hangvételű cikkek mellett hosszabb interjút is készítettek Magyar Péterrel. Arra a kérdésre, hogy ez mennyire volt kifizetődő számukra a választási évben, majd csak a jövő évi beszámolóból kapható válasz.

Tavaly a Telexet kiadó Van Másik Zrt. bevételei 1,4 milliárd forint körül alakultak. Belföldi értékesítésből 578 millió, míg külföldiből 209 millió forint bevételre tett szert a cég – ezekből együttesen 745 millió forint médiareklámból származott –, egyéb bevételeik 608 millió forintot tettek ki. 

Több mint százmillió forint származott nemzetközi pályázatokból, ez a vissza nem térítendő támogatások nagyjából hatoda; a Telex olvasói 505 milliós támogatást nyújtottak.

A Telex kiadójának eredményeit a 2022. őszi átalakulás miatt csak negyedéves adatokkal lehet összevetni, melyek alapján arányosítva nagyjából hasonlóan folytatódott a cég működése 2023-ban, mint 2022 utolsó három hónapjában. Adózott eredmény tekintetében mutatkozott némi visszaesés, ez „csak” a duplájára nőtt, így a Van Másik Zrt. 16,6 millió forint nyereséggel zárta a 2023-as évet.

A mérleg esetében könnyebb az összehasonlítás, hiszen az egy adott időpontban értelmezhető, jelen esetben a 2022. és 2023. évi végi állapotokat tudjuk összevetni. A cég bankszámláján az egy évvel korábbi összeg nem egészen kétharmada, 305 millió forint volt 2023 végén. A Van Másik Zrt. értékpapír-állománya ugyanakkor 277 millió forintra nőtt az elmúlt évben, ilyen értékben szerzett egyéb részesedést a vállalat. A kiegészítő mellékletben ezzel kapcsolatban annyit közölnek: „Az értékpapírok között 3 típusú nyílt végű, határozatlan futamidejű, befektetési alapkezelő által kezelt befektetési jegyek összesített értékei szerepelnek”.

A szintén a Telexhez kapcsolódó Ne Hallgassunk Nonprofit Kft. megduplázta veszteségét az elmúlt évben, a 2022-es 19 millió után 2023-ban már mínusz 40 millió volt a cég adózott eredménye. 

Mindez annak ellenére történt, hogy csaknem megháromszorozódtak a Ne Hallgassunk bevételei, 2023-ban már 91 millió forintból gazdálkodhattak. Ez az összeg teljes egészében nemzetközi pályázaton elnyert támogatásokból származott. Leginkább a megmaradt dolgozók örülhettek, a legalább harmincszázalékos leépítést követően csak hét – a kiegészítő melléklet szerint pedig hat – foglalkoztatott maradt, a személyi jellegű ráfordítások mégis több mint háromszor annyit – 83 millió forintot – tettek ki, mint egy évvel korábban.

A részvénytársaság igazgatósága Dull Szabolcs távozása miatt 2024 januárjában szűkült egy taggal. A telephelyek száma viszont nem sokkal később bővült, a Rökk Szilárd utcába bejegyzett nonprofit társaság székhelyével, a Telex stúdiójával. A nonprofit ügyvezetői közül Dullt megelőzően Munk Veronika még 2023 őszén került ki - számolt be a Magyar Nemzet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről