A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Toró T. Tibor az Origónak Tusnádfürdőn: A legjobb kérdés, hogy hol a mi helyünk

33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitója, 33. Tusványos, Tusványos, 33Tusványosmegnyitó, 33Tusványosmegnyitó,
Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke beszédet mond
Fotó: MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
Ha jobb pályán vagyunk, akkor jobb válaszokat is találunk – mondta az Origónak az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke Tusnádfürdőn, a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitója után.
Vágólapra másolva!

Szerdán tartották a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, vagyis Tusványos hivatalos megnyitóját az erdélyi Tusnádfürdőn, amelyen Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) alelnöke úgy fogalmazott: egy drámaian változó világban egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézni, és egyre nagyobb energiákat kell mozgósítani, hogy önmaguk maradjanak. Az alapértékek egyre inkább védelemre szorulnak, és egyre nehezebb ennek a feladatnak eleget tenni. Ezek az értékek egyáltalán nem maguktól értetődőek a mai világban – jegyezte meg. 

Tusványos arra törekszik, hogy a béke szigete legyen és támpontokat adjon, hogy a béke eljöhessen – hangsúlyozta. 

Toró T. Tibor arról is beszélt, hogy fontos, hogy ebben a változó világban jó kérdéseket tegyünk fel, hogy azokra jó válaszokat találjunk.

Ha a globális folyamatokat nézzük, és onnan közelítjük meg a dolgot, akkor a legjobb kérdés az, hogy hol a mi helyünk. Itt, ebben a folyamatban, mit osztottak ránk, és mivel tudunk élni" 

– fogalmazott az Origónak a megnyitó után az EMSZ elnöke Tusnádfürdőn. 

33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, Tusványos, 33Tusványos
Megnyitotta kapuit a 33. Tusványos
Fotó: Origo 

Mint mondta, elsősorban nyilván a háborús helyzet az, ami feje tetejére állította a világot, és ebben a környezetben a megszokott módszerekkel nem nagyon lehet eredményt elérni. 

A kérdés az, hogy képesek vagyunk-e a hozzáállást, a szemléletet megújítani, és vagyunk-e elég kreatívak, hogy megtaláljuk a mozgásterünket. Úgy érzem, hogy erre van kísérlet, a magyar kormány próbálja a kreatív energiáját erre mozgósítani" 

– tette hozzá. 

Toró T. Tibor hangsúlyozta, Tusványos elsősorban egy szabadegyetem, és csak másodsorban fesztivál, így van lehetőség a különböző vélemények, nézőpontok megvitatására. 

Ha jobb pályán vagyunk, akkor jobb válaszokat is találunk 

– fogalmazott, utalva a 33. Tusványos mottójára, amely idén a „Jobb pályán”. 

33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, Tusványos, 33Tusványos
Ha jobb pályán vagyunk, akkor jobb válaszokat is találunk - fogalmazott az Origónak Toró T. Tibor
Fotó: MTI/Veres Nándor

Az EMSZ alelnöke megjegyezte, hogy megnehezíti a dolgokat az, hogy az egész politikai diskurzus nagyon leegyszerűsödött, ami Tusványosra is különlegesen nagy nyomást gyakorol. Hiszen ennek ellenére meg kell találni a különböző árnyalatokat. 

"Erre teszünk évente kísérletet, hogy minél több olyan műhelyt alakítsunk ki, ahol lehet vitázni egyáltalán, lehet érveket, értékeket és szempontokat ütköztetni, mert a politikai diskurzusnál ma már ez szinte lehetetlen" 

– emelte ki rámutatva Tusványos egyik fontos értékére. Hozzátette, Tusványosnak az a feladata, hogy valós kérdéseket és valós megoldásokat találjon.

Toró T. Tibor arról is beszélt az Origónak – ahogy fogalmazott – magyarként és erdélyiként, hogy a megváltozott világpolitikai környezetben egyre nehezebb a kisebbségben élő közösségek problémáit napirenden tartani. Mint mondta, az összes olyan megoldás, amin mi harminc évig dolgoztak, mint például a közösségi autonómiák kérdése, elhalványult, ezért nagy kihívást jelent ennek napirenden tartása. 

Tusványos jó terep kell legyen erre, mert erről szólt, ezért találtuk ki, ezért őriztük meg 35 éven keresztül, ezért jutottunk el a 33. Tusványoshoz – tette hozzá az Origónak nyilatkozva Toró T. Tibor az erdélyi Tusnádfürdőn. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!