Vitézy Dávid: A Nemzeti Választási Bizottság kövessenek el mindent annak érdekében, hogy ne férhessen kétség az újraszámlálás tisztaságához!

Választások2024,  Vitézy Dávid, VitézyDávid, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, Budapest, 2024.06.09. Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelölje, LMP,  Ungár Péter,  UngárPéter,
Fotó: Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet - Békés Megyei Hírlap/Licska Balázs
Vágólapra másolva!
Elrendelték a főpolgármester-választás összes szavazatának az újraszámolását Budapesten a csupán 41 szavazatos különbség miatt. Vitézy Dávid most közösségi oldalán közölte azokat a garanciákat, melyek teljesülése esetén kétség sem férhet az újraszámlálás tisztaságához.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Választási Bizottságnak ezen a héten le kell bonyolítania az összes érvényes főpolgármesteri szavazólap újraszámlálását a Kúria vasárnapi döntése szerint. Ahogy már tegnap is írtam: egy versenyző demokráciában ilyen szoros eredmény mellett ez teljesen természetes - más kérdés, hogy korábban is sor kerülhetett volna már erre, különösen az érvénytelen szavazatok újraszámlálásakor a viszonylag magas tévesztési arányt látva - írja Vitézy Dávid közösségi oldalán.

Választások2024, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, szavazat, urna, szavazófülke, szavazólap, Budapest, 2024.06.09.
Csupán 41 szavazat volt a különbség a két jelölt között Fotó: Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Az azonban elemi fontosságú, hogy minden szükséges garanciális elem biztosított legyen ebben a folyamatban, hisz rövid idő alatt nagy számú szavazólap újraszámlálására kell, hogy sor kerüljön.

3 pontban, amit magam részéről elengedhetetlennek tartok:

  1.  A szavazólapokat tartalmazó urnákat a jogszabályok szerint lezártan őrzik a 23 kerület polgármesteri hivatalaiban a választás óta a kerületi helyi választási irodák. A lezárt urnák felnyitása csak a kellő garanciális elemek mellett történhet: az NVB delegáltak, a sajtó és a három, a szavazólapokon választható főpolgármester-jelölt (Grundtner András, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid) által delegált megfigyelők jelenlétében.
  2.  Minden kerületben meg kell arról győződnie a nyilvánosságnak és a delegáltaknak, megfigyelőknek egyaránt, hogy kellő biztonsággal kizárható-e, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett a kerületi polgármesteri hivatalok épületeiben, ahol eddig őrizték azokat.
  3.  Az újraszámlálások során végig, minden kerületben biztosítani kell a lehető legszélesebb nyilvánosságot; a sajtó és a három főpolgármester-jelölt megfigyelőinek részvételét, ahogy azt is, hogy a megfigyelők esetleges észrevételei és panaszai azonnal jegyzőkönyvezve legyenek az NVB számára."

- írja Vitézy a bejegyzésében.

Abban bízom, hogy a fenti garanciális feltételek Karácsony Gergely számára is elfogadhatóak. Magam részéről természetesen készen állok arra, hogy a fentieket vele közösen is képviseljem a nyilvánosság és a Nemzeti Választási Bizottság felé, ha erre van részéről nyitottság. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a lehető leghamarabb pont kerüljön ennek az elhúzódó választási folyamatnak a végére, akárhogy is változik az eredmény, tehát akár nő, akár csökken, akár változatlan marad az újraszámlálás nyomán a 41 szavazatos különbség köztünk Karácsony Gergellyel"

- írja a politikus.

Kérem a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy a fentieket tegyék lehetővé, és kövessenek el mindent annak érdekében, hogy ne férhessen kétség az újraszámlálás tisztaságához"

– zárta szavait Vitézy Dávid.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!