Zsigmond Barna Pál: Brüsszelben és Washingtonban is háborús pszichózis uralkodik

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is háborús pszichózis uralkodik, ez pedig meggátolja a béketeremtéshez elengedhetetlen kommunikációs csatornák létrejöttét - jelentette ki az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vágólapra másolva!

Zsigmond Barna Pál arról beszélt, hogy a magyar kormányfő volt az egyetlen uniós vezető politikus, aki Kijevbe és Moszkvába is ellátogatott, éppen ezeknek a kommunikációs csatornáknak a megteremtése érdekében, ám Brüsszelből ezért nem elismerést kapott, hanem támadások érték. Az államtitkár szerint azért, mert a baloldalnak nem érdeke a békekötés.

Brüsszelben eluralkodott a háborús pszichózis 

- fogalmazott, hozzátéve:

Európának és az egész világnak békére van szüksége, hiszen az emberek valódi problémáival, a gazdasággal, a versenyképesség kérdésével csak akkor lehet érdemben foglalkozni. Hozzátette, a háború árnyéka mindenre rávetül: recessziót, energiaválságot okozott, és meghatározza az emberek mindennapjait. A szomszédban zajló ukrajnai háború ráadásul biztonsági kockázatot is jelent, hiszen ha nem lesz tűzszünet, nem lesznek béketárgyalások, akkor az eszkalációval, a háború továbbterjedésének veszélyével is számolni kell 

- mutatott rá.   

Zsigmond Barna Pál a háborús pszichózist összetett jelenségnek nevezte, azt mondta, miközben az európai emberek megfizetik a háború árát, vannak olyan érdekcsoportok, amelyek ki vannak szolgáltatva a háborúból hasznot húzóknak, ezért azt szajkózzák, hogy Oroszországot le kell és le is lehet győzni.

Az államtitkár arra figyelmeztetett, hogy Oroszország egy atomhatalom, ráadásul energia-nagyhatalom, amelyet nem lehet legyőzni, és amikor ez szóba kerül, akkor Brüsszel részéről már nincsenek érvek. Felidézte, hogy az európai gazdaság az elmúlt időszakban jórészt az olcsó orosz energiára épült, ez garantálta a jólétet és a békét, amely az EU lényege, ezért Európa érdeke a párbeszéd, a kompromisszumok keresése lenne. A kormánypárti politikus felfoghatatlannak nevezte, hogy ehelyett megbélyegzik, kiközösítik azokat, akik kimondják a béke szót, és folyamatosan támadják a békemissziót folytató magyar miniszterelnököt, miközben ennek a törekvésnek számos támogatója van. Arra a felvetésre, hogy Magyarországot megfoszthatják-e a soros uniós elnökségtől, úgy nyilatkozott, hogy miközben Magyarország egy ambiciózus programmal készült erre, a baloldali támadások Orbán Viktor békemissziója miatt új lendületet kaptak.

Mi tovább dolgozunk, a magyar elnökség Európa sorskérdéseire kíván válaszokat adni, megoldásokat találni

- hangsúlyozta. Zsigmond Barna Pál a Patrióták Európáért frakció megerősödésére számít; ha a békepárti szuverenisták összefognak, annak szerinte meghatározó szerepe lesz abban, hogy sikerüljön békét teremteni.
Az államtitkár az M1 aktuális csatornán arra hívta fel a figyelmet, hogy a békéhez a felek tárgyalására, a nagyhatalmak garanciájára és az EU támogatására egyaránt szükség van.

Közölte: a Brüsszelben és Washingtonban eluralkodott háborús pszichózis okozta azt, hogy korábban egyetlen vezető sem ment el Kijevbe és Moszkvába, és nem tett meg semmit annak érdekében, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse a feleket, márpedig "úgy nem lehet békét teremteni, ha nem tárgyalunk". Hozzátette: minden ideológiai támadás, zsarolás ellenére végre kívánják hajtani a magyar elnökség ambiciózus programját, mert a választásokon az európai emberek a változásra szavaztak, a magyar uniós elnökség programja pedig ezt szolgálja.

A politikus az M1 Híradójában is beszélt a békemisszióról.


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről