A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

8 tipp, hogy hátfájás nélkül induljanak a reggelek

Vágólapra másolva!
A reggeli hátfájás gyakori probléma, ami sok ember életét megkeseríti azzal, hogy már közvetlenül ébredés után rányomja a bélyegét az egész napunkra. És ez még nem minden: a hátfájás mögött álló kiváltó okok veszélyesek lehetnek, hosszú távon pedig maga a fájdalom is negatív hatással lehet az egészségünkre, hiszen befolyásolja, hogyan mozgunk, hová terhelünk.
Vágólapra másolva!

Az alábbiakban nyolc hasznos tippet osztunk meg, amelyek segíthetnek megelőzni a reggeli hátfájás érzését, így kellemesebbé tehetik az ébredést, majd az egész napot, hosszú távon pedig segíthetnek megőrizni az egészségünket.

Válasszunk megfelelő matracot és párnát!

Ezek jelentőségét nem szabad lebecsülni. Először is, olyan matracot érdemes választani, amely megfelelő alátámasztást nyújt a gerincnek, és egyenletesen osztja el a test súlyát. A túl kemény vagy túl puha matrac fokozhatja a hátfájást, ezért a közepesen kemény matrac lehet az ideális választás. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, menjünk olyan üzletbe, ahol szakértők segítenek kiválasztani a számunkra tökéletes matracot.

A párna kiválasztásánál is fontos szempont, hogy megfelelően támassza alá a nyakat és a fejet, így segítve a gerincnek egyenes vonalban maradni. Az oldalt alvók számára egy vastagabb párna lehet ideális, amely kitölti a nyak és a matrac közötti teret, míg a háton alvóknak egy közepesen vastag párna javasolt. Általánosságban pedig a memóriahabos típusokat szokták ajánlani, amelyek mindenkinek beválhatnak.

Változtassunk az alvási pozíciónkon!

Talán nem is gondolnánk, de az alvási pozíció nagyban befolyásolja a gerinc és az izmok állapotát. A hason alvás különösen megterhelő lehet a gerinc számára, mivel ebben a pozícióban mind a nyak, mind a gerinc természetellenes helyzetben van. 

Az oldalt alvás vagy a háton alvás sokkal kíméletesebb ilyen szempontból. Ha oldalt alszunk, tegyünk egy párnát a térdeink közé. Ez segít abban, hogy a gerincünk egyenes maradjon, és csökkenti a csípőre és a gerincre nehezedő nyomást. Ha háton alszunk, tegyünk egy párnát a térdeink alá, hogy a gerincünk természetes görbülete megmaradjon.

 

Nyújtózkodjunk ébredés után!

A reggeli hátfájás elkerülése érdekében érdemes bevezetni néhány egyszerű nyújtógyakorlatot az ébredés utáni rutinunkba. A nyújtás segít ellazítani az izmokat, javítja a vérkeringést és felkészíti a testet a napi tevékenységekre. Egy néhányperces nyújtás már jelentős javulást hozhat. Kezdjük néhány alapvető gyakorlattal, mint például a térdhúzás a mellkas felé, a hát alsó részének nyújtása, vagy a macska-tehén póz a jógagyakorlatok közül. Ezek mind-mind segíthetnek a merev izmok ellazításában és a reggeli fájdalom csökkentésében.

Alakítsunk ki ergonomikus munkaállomást!

Sokan töltjük a napunk nagy részét ülőmunkával, ami jelentős terhelést jelenthet a hát, a derék és a csípő számára. Ha viszont ergonomikusan alakítjuk ki ezt a környezetet, sokat tehetünk ezek egészségéért. A széket úgy válasszuk meg, hogy megfelelő alátámasztást nyújtson a deréknak, és hogy állítható magasságú legyen, így a lábaink 90 fokos szögben lehetnek a padlón. Az asztal szintén legyen állítható. A monitort szemmagasságban helyezzük el, hogy elkerüljük a fej előrehajtását, ami a nyak és a hát izmainak feszülését okozhatja. 

Mozogjunk rendszeresen!

A rendszeres testmozgás, különösen az erősítő és nyújtó gyakorlatok, nagyban hozzájárulhatnak a hátfájás megelőzéséhez. Az erős izomzat ugyanis jobban alátámasztja a gerincet, és segít elkerülni a sérüléseket, megelőzni a fájdalmakat. A heti három-négy alkalommal végzett, mérsékelt intenzitású edzés már segíthet fenntartani az izmok rugalmasságát és erősségét. A jóga és a pilates különösen hatékony lehet, mivel ezek a mozgásformák a test egészét erősítik és nyújtják.

Figyeljünk arra, mivel tápláljuk a testünket!

A megfelelő hidratáció és a kiegyensúlyozott étrend szintén fontos szerepet játszik az izmok és a csontok egészségének megőrzésében. A dehidratáció izomgörcsökhöz és fájdalomhoz vezethet, de a vitaminok sem tudnak felszívódni, ha nem iszunk – ezért naponta legalább 2-2,5 liter vizet fogyasszunk el. Az étrendünk legyen gazdag kalciumban és D-vitaminban, amelyek elengedhetetlenek a csontok egészségéhez. Ezenkívül a magnézium, a kálium és a B-vitaminok is fontosak az izmok megfelelő működéséhez.

Kezeljük a stresszt!

A stressz és a szorongás gyakran vezet izomfeszültséghez, ami hozzájárulhat a hátfájáshoz. Fontos, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb stresszkezelési technikákat, amelyek segítenek ellazítani az izmokat és javítani az általános közérzetet. A meditáció, a jóga, a mélylégzés és a rendszeres pihenés mind-mind olyan módszerek, amelyek segíthetnek ebben. 

Masszíroztassunk!

A rendszeres masszázs nemcsak kellemes, de igen hasznos is: segít beindítani a vérkeringést, ellazítani az izmokat és a fájdalmakat is mérsékelheti. Ma már számos típusa elérhető a svédtől a thai-on át a lávakövesig – találjuk meg azt, amelyik leginkább illik az ízlésünkhöz, és rendszeresítsük az életünkben! De ha leegyszerűsítenénk a dolgot, akkor egy masszázsfotelt vagy masszázspisztolyt is beszerezhetünk. 

Ha tehát azt szeretnénk, hogy a reggelek könnyebbé és fájdalommentesebbé váljanak, alkalmazzuk ezeket a módszereket! Amennyiben pedig azt tapasztaljuk, hogy az odafigyelés ellenére sem változik sokat a reggeli hátfájás, forduljunk orvoshoz!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!