A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megjelent a dengue-vírus és nyugat-nílusi láz Magyarországon

Ezt egye és ne egye a szúnyogok ellen, szúnyog, kaja, szúnyogkaja
Fotó: Shutterstock/nechaevkon
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása alapján több nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteget is diagnosztizáltak hazánkban, de a rettegett dengue-vírust is kimutatták már idén az orvosok itthon.
Vágólapra másolva!

Több nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteget is diagnosztizáltak nemrég hazánkban – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. A rendelkezésre álló információk alapján egy 51 éves budapesti férfi és egy 59 éves hajdú-bihari nő a érintett a betegségben, olvasható a Magyar Nemzeten megjelent cikkben. 

A betegek tudatzavarral, lázzal, fejfájással és aluszékonyság miatt kerültek kórházba. A tünetek alapján az orvosokban azonnal felmerült a gyanú, hogy egy hazánkban ritka, de annál veszélyesebb vírussal fertőződhettek meg. A  vizsgálatok megerősítették a gyanút és mindkét beteg szervezetében megtalálták a nyugat-nílusi vírust.

A vizsgálatok során kiderült, hogy egyik beteg sem járt külföldön, a fertőzést tehát itthon kapták el. Az előző évben Somogy-vármegyében detektáltak több ilyen esetet.

Az állatról emberre terjedő betegség jellemzője, hogy enyhe, más fertőzésekre is jellemző  tüneteket produkál: a fejfájás és láz mellett a végtagfájdalom, kötőhártya-gyulladás is előfordulhat, valamint a gyerekeknél kiütés is jelentkezhet. A legtöbb esetben egyébként kezelés nélkül meg lehet úszni a fertőzést komolyabb komplikációk nélkül.

Bizonyos esetekben azonban súlyos szövődményeket okoz, agyhártya- és agyvelőgyulladást idézhet elő, valamint májgyulladás, szívgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás is kialakulhat miatta.

A vírus elsődleges terjesztői a vadmadarak, az emberre vagy más állatokra szúnyogcsípés útján kerül át a kórokozó. A vírus nagy távolságokat képes megtenni a költöző madaraknak köszönhetően. A nyugat-nílusi vírust hazánkban a hatvanas években diagnosztizálták először, akkor állategészségügyi és humán vizsgálatok is kimutatták a fertőzést. 

Egymillióan halnak meg évente a szúnyogok miatt

Július utolsó hetében egy importált eredetű vírusos vérzéses láz gyanúját is jelentették, a NNGYK közlése szerint egy 41 éves Vas vármegyében élő indiai férfinál jelentkeztek súlyos tünetek. A dengue trópusi és szubtrópusi országokban a malária után a második leggyakoribb szúnyog által terjesztett fertőzés.

 A beteg a lappangási idő alatt Indiában járt, a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat a dengue-vírus kóroki szerepét igazolta.

– tájékoztatott az NNGYK.

A fertőzés jellemzője, hogy a magas lázat, gyengeséget és fejfájást nagyfokú végtagfájdalom kíséri, de a tenyerek viszketése és a szemgolyó mögötti fájdalom is a betegségre jellemző tüneteggyütesek közé sorolandó. 

A beteg állapota  folyamatosan romlik, vérhányás, véres széklet, légzési nehézség, illetve vérzés alakulhat ki a néhány apró pontszerű bőrvérzéstől a kiterjedt bőrvérzésig, amelyhez fogínyvérzés, orrvérzés és gyomor-, bélrendszeri vérzések társulhatnak.

Szintén július utolsó hetében jelentették azt az esetet, amely során egy 15 hónapos német állampolgárságú kisfiú kapcsán merült fel a gyanú, hogy maláriával fertőzödött meg. A gyermek átutazóban volt  Magyarországon, amikor a tünetek jelentkeztek. A család előtte Afrikában nyaralt.

Idén márciusban Brazíliában tombolt a dengueláz, ami Venezuelában is problémát okozott. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!