Fontos bejelentést tett az MVM Csoport

Vágólapra másolva!
Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében, miután pénteken lezárult az MVM Csoport és az azerbajdzsáni állami tulajdonú Southern Gas Corridor CJSC közötti tranzakció - közölte az MVM az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A tranzakcióval az MVM megszerezte az Azerbajdzsán területén lévő Shah Deniz tengeri földgáz- és kondenzátum mező termelési megosztási megállapodás 5 százalékos részesedését, és további 4 százalékos részesedést vásárolt az Azerbaijan Gas Supply Company-ban, a Shah Deniz gáz- és kondenzátum mezőről termelt földgáz kizárólagos értékesítésére létrehozott kereskedő társaságban.

Ezzel a mérföldkőnek számító akvizícióval az MVM Csoport nagy mértékben növeli nemzetközi jelenlétét, amely tovább diverzifikálja a társaságcsoport pozícióját a földgáz értékláncban.

A tranzakció teljes mértékben illeszkedik az Európai Unió diverzifikációs törekvéseihez, a nemzeti energiastratégiához és az MVM Csoport növekedési stratégiájához - áll a közleményben.

nyékpuszta, földgázkút
Földgázkút
Fotó: Lehoczky Péter / MTI

Felidézték, hogy az 1999-ben feltárt, Bakutól 70 kilométerre délkeletre található Shah Deniz a világ egyik legnagyobb földgázmezője, amely évente körülbelül 29 milliárd köbméter földgázt és körülbelül 60 millió hordó kondenzátumot képes kitermelni. 

A földgázmező jelentős szénhidrogén-tartalékokkal rendelkezik és közel 20 éve stabilan és megbízhatóan termel. Összesen több mint 225 milliárd köbméter földgázt és 380 millió hordó kondenzátumot termelt eddig.  

A közlemény szerint a Shah Deniz egy nem társasági formában működő, jogi személyiséggel nem rendelkező partnerség, amelyet a mindenkori tulajdonosok megbízása alapján a BP üzemeltet.

A mélytengeri mezőről származó földgázt az AGSC kereskedő cég hosszú távú megállapodások alapján értékesíti azeri, grúz, török és európai partnereknek csővezetékeken keresztül.

Tavaly arról is beszámoltunk, hogy óriási földgázmezőt találtak a magyar határnál a horvátok. A felfedezés komoly hatással lehet szomszédunk energiabiztonságára, de horvát leányvállalatán keresztül a Mol is sokat profitálhat belőle.

Arról is írtunk, hogy a Mol az Ural Oil and Gas LLP. nevű nemzetközi közös vállalat részeként decemberben megkezdte a gáztermelést Kazahsztánban, a Rozskovszkij-mezőn található U-21 elnevezésű kútból.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!