A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hiába lesz működésképtelen Budapest, évekig megőrizheti hatalmát Karácsony Gergely

KarácsonyGergely
Karácsony Gergely büszkén fotózkodott a kőtengerként csúfolt Blaha vécéjével
Fotó: Facebook
Vágólapra másolva!
Elvileg lehetséges, hogy a Fővárosi Közgyűlés feloszlatására az általános választásokat megelőző egy év előtt már nem lesz lehetőség. Így a működésképtelen közgyűlés a választásokig fennállhat - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász szerint a kormány drasztikus esetben feloszlathatja a testületet.
Vágólapra másolva!

A szakértő szerint erre akkor kerülhet sor, ha a közgyűlés alaptörvényellenesen működik. Ilyenkor az alaptörvény 35. cikke szerint az Országgyűlés a kormány – az Alkotmánybíróság véleményének kikérését követően előterjesztett – indítványára feloszlatja az alaptörvény-ellenesen működő képviselő-testületet. Erre bármikor sor kerülhet.

Lomnici Zoltán a Magyar Nemzetnek adott interjújában ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy a közgyűlés feloszlására az általános választások előtt egy évvel már nincs lehetőség. A következő általános választások várható időpontja 2026 áprilisában lesz, tehát 2025 áprilisa után már nem lehet ezt meglépni.

Abban az esetben, ha feloszlana a Fővárosi Közgyűlés, a júniusi választáson minimális előnnyel újra megválasztott főpolgármester megbízatása is automatikusan megszűnne, ezt pedig nyilvánvalóan igyekszik elkerülni a baloldal


– húzta alá a szakértő, aki szerint a főpolgármester képes lesz stabil többséget maga köré gyűjteni. A legnagyobb esély arra van, hogy az MSZP–DK–Párbeszéd-szövetség hét képviselője összefog valamilyen formában a Magyar Péter pártjának 10 képviselőjével a főpolgármesteri kabinet elfogadtatásakor. Ez már vékony többséget jelentene a harminchárom fős közgyűlésben.

magyarpéter, gyurcsány, karácsony
Megkezdődtek a játszmázások a Fővárosi Közgyűlésben. Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP/ Pezzetta Umberto PU / ATTILA KISBENEDEK / AFP/ Pezzetta Umberto PU

Lomnici Zoltán ugyanakkor aláhúzta, hogy személyi kérdésekben vannak ellentétek a baloldali pártok között. Magyar Péter ugyanis elutasítja Kiss Ambrus és Tüttő Kata főpolgármester-helyettesi kinevezését. Ugyanakkor az alkudozásokra bőven lesz idő, hiszen a főváros belső szabályzata nem állapít meg határidőt a kabinet felállítására. A szakértő szerint akár hónapokig is elhúzódhat a főpolgármester-helyettesek megválasztása.

Ennél is nagyobb probléma lehet a főváros költségvetésének megszavaztatása a közgyűléssel - emelte ki az alkotmányjogász. Ugyanis az önkormányzat költségvetési rendeletét legkésőbb a költségvetési év február 15-ig kell elfogadni. Tehát a legkésőbbi időpont, ameddig a következő évi költségvetést el kell fogadni, 2025. február 15. Ha a Fővárosi Közgyűlésnek nem sikerül elfogadni a költségvetést, önkormányzati csődbiztost jelölhet ki, ha a képviselő-testület a költségvetési rendeletet a költségvetési évben legkésőbb március 15-ig nem fogadja el - írja a Magyar Nemzet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!