A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Fürdés bányatavakban: tilos és akár életveszélyes is lehet

Vágólapra másolva!
A hetek óta tartó hőségben sokan érzik úgy, hogy az egyetlen felüdülést a melegből csak az jelenti számukra, ha vízparton tölthetik a szabadidejüket. Ennek két módja is lehet, az egyik a kiépített medencés fürdőzés (otthon, aqua parkokban stb.), a másik a szabadtéri vizekben való hűsölés (fürdés bányatavakban, folyókban, természetes tavakban, stb.) Utóbbinak azonban nem csak előnyei vannak, ugyanis a szabadvizek veszélyei igen jelentősek és nem mindenki tud róluk.
Vágólapra másolva!

Az idei évben kifejezetten meleg és száraz a nyár, így a megszokottnál is többen keresik fel azokat a helyeket, ahol fürdeni tudnak. A népszerű helyek ilyenkor általában zsúfoltak, ezért sokan keresnek strand alternatívákat, ilyennek gondolhatnak például egy bányatavat is, arra azonban a többség nem gondol, hogy a fürdés bányatavakban a legtöbb helyen illegális. 

Aerial,View,,Deep,Mine,Lake,In,Ploace,Of,A,Mining, fürdés bányatavakban
Fürdés bányatavakban: akár életveszélyes is lehet
Fotó: Istvan Csak / Shutterstock/ Istvan Csak

Fürdés bányatavakban: legális vagy illegális?

Magyarországon a bányatavakban való fürdés általában nem engedélyezett, mivel ezek a tavak nem rendelkeznek kijelölt és engedélyezett strandokkal. 

A bányatavak veszélyesek lehetnek, mivel a medrük meredek, hirtelen mélyülhet, a víz hőmérséklete pedig gyorsan változhat. Emellett a bányatavak vize nem mindig tiszta, és lehetnek benne veszélyes anyagok, tárgyak.

A nagy víztömeg nem tud átmelegedni, a felszíni meleg víz alatti hideg víztömeg a fürdőzőknek izomgörcsöt, de akár szívmegállást is okozhat. Tekintettel arra, hogy a tavakban a fürdőzés tilos, a víz minőségét a hatóságok nem ellenőrzik, így nem akadályozhatók meg a víz szennyezettségéből adódó megbetegedések, fertőzések sem.

Lake,Most,In,The,Czech,Republic,In,Europe,Was,Created, fürdés bányatavakban
Fürdés bányatavakban: akár életveszélyes is lehet
Fotó: Flowers26 / Shutterstock/ Flowers26

Néhány helyen, ahol van legális fürdőzés bányatavakban, ott ez általában kijelölt strandokon történhet, ahol a szükséges biztonsági intézkedések megtörténtek. Ha valaki bányatóban kíván fürödni, fontos tájékozódni a helyi szabályokról – ez ugyanis vármegyénként eltérhet - és betartani azokat a saját biztonsága érdekében.

Azokon a helyeken, ahol tilos a fürdés ott azok, akik ezt megszegik súlyos bírságra is számíthatnak. A szabálytalanul fürdőzőket nem csak a rendőrség vagy a vízi rendészet büntetheti meg, hanem akár a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr és a halászati őr is. A bírság összege attól függ, helyszíni bírsággal vagy szabálysértési feljelentéssel -esetleg csak egy figyelmeztetéssel- zárul a találkozó. 

Előbbi esetben 5-50.000 forintig terjedő, utóbbi estben 150.000 forintig terjedő büntetést kaphat a tilosban fürdőző.

A bányatavak veszélyeit az is bizonyítja, hogy évről évre történnek halálos balesetek ezeket a fürdőzésre nem kijelölt helyeken. Tavaly egy 41 éves férfi halt meg az egyik Tarcal melletti bányatóban, előtte pedig tinédzser fiúk haltak meg egy felelőtlen fürdőzés miatt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!