A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mutatjuk, milyen bűncselekményekkel vádolják Gyurcsány óbudai polgármesterét

Vágólapra másolva!
Kiss Lászlót, Gyurcsány óbudai polgármesterét vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség. A III. kerületi polgármester letartóztatásáról pénteken döntenek.
Vágólapra másolva!

A Központi Nyomozó Főügyészség az óbudai korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában újabb öt személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül hárman őrizetben vannak. Gyurcsány óbudai polgármesterét szerdán vették őrizetbe. A nyomozó főügyészség szerdán összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre az ügyben, amelynek keretében számos helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat épületében, valamint több önkormányzati cégnél – végzett kutatást és lefoglalást. 

A főügyészség öt személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

kisslászló
Nagy bajba került Gyurcsány óbudai polgármestere, Kiss László 
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A szerdán kihallgatott gyanúsítottak között van Kiss László III. kerületi polgármester, egy önkormányzati vezető, valamint a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottja, akik jelenleg őrizetben vannak és a letartóztatásuk elrendelését indítványozza az ügyészség. A gyanú szerint 

Kiss László a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el - közölte az ügyészség. 

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség. 

Az ügy további két újabb gyanúsítottja egy III. kerületi önkormányzati képviselő, valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője. A büntetőeljárásban korábban gyanúsítottként kihallgatott alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság 2024. október 20-ig hosszabbította meg.

Gyurcsány embere így üzemeltette a korrupciós hálózatot

A III. kerület életét felforgató vezető ügy hátteréről először 2021-ben a rejtélyes Anonymus osztott meg exkluzív információkat. Akkor az álarcos videóiban beszélt többek között a III. kerületet is érintő baloldali korrupciós botrányról. Az álarcos egyik bejelentkezésekor közzétett rejtett kamerás felvételen az volt látható, hogy  a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor egy ismeretlen személlyel az autóban ülve több millió forint kenőpénzzel számol el. A férfi 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a kispesti önkormányzatnál.

A férfi közismerten az MSZP-s Gajda Péter kabinetfőnöke és bizalmasa volt hosszú éveken keresztül. Mindenki úgy hivatkozott P. Gáborra, mint aki mindent el tud intézni a kispesti önkormányzatnál.

2020-tól a Kiss László által vezetett kerületben kezdett tevékenységet folytatni. A kerületben a helyi újság kiadásának feladatait vette át cégével.

Az akkor közzétett felvételen látható, amint gondosan elszámolnak, majd az összegeket papírzacskóba helyezték. Anonymus tájékoztatása szerint a felvételen látható összegek a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről van szó.

A korrupciós botrányban érintett első gyanúsítottakat hosszú nyomozást megelőzően idén március elején fogták el. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) márciusban elfogta P. Gábort is, aki az ügy kulcsfigurája. A gyanú szerint P. Gábor a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. 

Mint kiderült, a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették.  A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

 

óbuda, czeglédy gergő
A fiktív számlázás egy része
Fotó: PestiSrácok.hu

A százmilliós nagyságú korrupciós botrányban az összegek egy jelentős része feltételezhetően Czeglédy Gergőhöz került. Czeglédy, aki a korrupt Hagyó Miklós bizalmasa volt, legalább százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el annak érdekében, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését a kerületben. Czeglédynek a hivatali helyzetét felhasználva közben kellet járnia a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához illetve hasznosításához  szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében. Az ügyészség minősített vesztegetéssel gyanúsította meg Hagyó-árvát. 

Fontos kiemelni, hogy Kiss Lászlóról az ügy egyik szereplője azt vallotta, hogy fiktív szerződések alapján felvett pénzösszegekből a polgármesternek is adni kellett.

czeglédygergő
Czeglédy Gergő
Fotó: óbuda.hu

Az alpolgármester tevékenysége már korábban is gyanút keltett. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje ismertette a legutóbbi önkormányzati választások során, hogy 2019 óta Czeglédy 183 millió forinttal növelte értékpapírvagyonát, és 5 új ingatlant is vásárolt. Mindezek mellett Czeglédy milliárdos vagyonnal rendelkezik.

A Magyar Nemzet információi szerint 

az alpolgármesterhez úgy jutottak el a nyomozó ügyészek, hogy a gyanúsítottak közül valaki megszólalt, és terhelő vallomást tett Czeglédy Gergőre. Mindez nem lenne meglepő, hiszen a nyomozás során bármikor alkut köthetnek a gyanúsítottak kisebb büntetés kiszabása vagy a teljes felelősségre vonástól való mentesülés reményében.

Úgy tudja a lap, hogy az érintettek körében az alpolgármester elfogása után azonnal elterjedt, hogy a még márciusban letartóztatott személyek közül szólalhatott meg valaki a szabadulás reményében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!