A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A halak sem bírják a hőséget, drámai mértékű a halpusztulás

Vágólapra másolva!
A brutális hőség miatt tömegesen pusztulnak a hazai halak, mert a magas hőmérséklet oxigénhiányt okoz. Az extrém meleg és az iszapgázok felszabadulása mellett a halevő ragadozók is jelentős károkat okoznak. A halfogyasztás visszaesése tovább súlyosbítja a halászok helyzetét.
Vágólapra másolva!

Lévai Ferenc,  a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) szóvivője, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a halastavakban a víz hőmérséklete hetek óta 30 Celsius-fok körül van, ami jelentős párolgást okoz. A vízhiány miatt minden gazdaságot érint a halpusztulás, melynek mértéke csak szeptember végére derül ki. A Dunántúlon már korlátozták a halastavak vízellátását, és szükség lenne hosszú távú vízgazdálkodási politikára. Magyarországon ugyan rengeteg víz van, de nem megfelelően hasznosítják.

Korábban növekvő halfogyasztásról számoltak be, de most a kereslet csökkenése aggodalomra ad okot. 

A halfogyasztás visszaesése népegészségügyi probléma is lehet, mivel az alacsony halfogyasztás hozzájárulhat a keringési betegségek és a túlsúly kialakulásához. A tavalyi évben még növekvő trendet mutatott a halfogyasztás, de idén nyáron csökkentek a pontyárak, ami kedvezőtlen a halászok számára.

Pusztulnak a halak a nagy meleg miatt. Fotó: Lang Róbert

A karácsonyi szezon különösen fontos a halászok számára, mivel ilyenkor realizálódik az éves halfogyasztás nagy része. Az idei évben a magyar haltermelés várhatóan 20-30 százalékkal lesz alacsonyabb a szokásos mennyiségnél. Az AKI adatai szerint a tógazdasági haltermelés 2023-ban 7,3 százalékkal csökkent az előző évhez képest, és a termelés 80 százaléka három régióban koncentrálódott.

Az elsődleges halfaj továbbra is a ponty, amely a tógazdasági étkezési célú halhústermelés 82 százalékát tette ki 2023-ban. 

A halászati termékek exportja 2023-ban 10,4 milliárd forintot ért el, míg az import 52,3 milliárd forint volt, ami a külkereskedelmi egyenleg negatívumát növelte - írja a vg.hu. Ahogy az Origo is megírta, 154 éve nem volt ilyen extrém a júliusi időjárás.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!