Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) szóvivője, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a halastavakban a víz hőmérséklete hetek óta 30 Celsius-fok körül van, ami jelentős párolgást okoz. A vízhiány miatt minden gazdaságot érint a halpusztulás, melynek mértéke csak szeptember végére derül ki. A Dunántúlon már korlátozták a halastavak vízellátását, és szükség lenne hosszú távú vízgazdálkodási politikára. Magyarországon ugyan rengeteg víz van, de nem megfelelően hasznosítják.
Korábban növekvő halfogyasztásról számoltak be, de most a kereslet csökkenése aggodalomra ad okot.
A halfogyasztás visszaesése népegészségügyi probléma is lehet, mivel az alacsony halfogyasztás hozzájárulhat a keringési betegségek és a túlsúly kialakulásához. A tavalyi évben még növekvő trendet mutatott a halfogyasztás, de idén nyáron csökkentek a pontyárak, ami kedvezőtlen a halászok számára.
A karácsonyi szezon különösen fontos a halászok számára, mivel ilyenkor realizálódik az éves halfogyasztás nagy része. Az idei évben a magyar haltermelés várhatóan 20-30 százalékkal lesz alacsonyabb a szokásos mennyiségnél. Az AKI adatai szerint a tógazdasági haltermelés 2023-ban 7,3 százalékkal csökkent az előző évhez képest, és a termelés 80 százaléka három régióban koncentrálódott.
Az elsődleges halfaj továbbra is a ponty, amely a tógazdasági étkezési célú halhústermelés 82 százalékát tette ki 2023-ban.
A halászati termékek exportja 2023-ban 10,4 milliárd forintot ért el, míg az import 52,3 milliárd forint volt, ami a külkereskedelmi egyenleg negatívumát növelte - írja a vg.hu. Ahogy az Origo is megírta, 154 éve nem volt ilyen extrém a júliusi időjárás.