A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Itt az uniós járványvédelmi központ nem várt bejelentése a majomhimlőről

Vágólapra másolva!
A majomhimlős fertőzöttek száma az elkövetkező hónapokban várhatóan növekedni fog, minden európai uniós tagállamnak fel kell készülnie a betegség terjedésére - hívta fel a figyelmet az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) pénteken.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, gyorsan terjed egy halálos vírus, de mennyire vagyunk veszélyben?

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ jelentésében a stockholmi székhelyű ügynökség azt írta, hogy az EU-ban a lakosságra vonatkozó általános kockázat egyelőre alacsony, ugyanakkor azt ajánlotta, hogy a tagállamok közegészségügyi hatóságai továbbra is folytassanak olyan tervezést, amely magas szintű felkészültséget tesz lehetővé, és indítsanak figyelemfelkeltő kampányokat a betegség terjedésének gyors észlelése és az arra való reagálás érdekében.

Majomhimlő vírus - illusztráció Fotó: AFP

A hatékony felügyelet, a laboratóriumi vizsgálatok, a járványügyi vizsgálat és a személyes érintkezések nyomon követésére szolgáló kapacitások biztosítása létfontosságú lesz a fertőzéses esetek felderítéséhez és a válaszlépések aktiválásához az EU-ban

- olvasható a kockázatértékelésben. Az afrikai kontinensről behozott fertőzésben megbetegedettek száma növekedni fog, ezért - tekintettel az EU és Afrika közötti szoros kapcsolatra is - az ECDC azt javasolja, hogy a tagállamok adjanak ki utazási tanácsokat a fertőzés által érintett területekre látogatók vagy onnan visszatérők számára. Ajánlják továbbá, hogy a szóban forgó területekre utazók konzultáljanak egészségügyi szolgáltatójukkal a betegség elleni védőoltásra való jogosultsággal kapcsolatban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán jelentett be globális közegészségügyi veszélyhelyzetet az új majomhimlő-vírus terjedése miatt, amelyet az Mpox-Klade I vírusváltozat okoz. A Kongói Demokratikus Köztársaságban 2023 januárja óta a majomhimlő járványos terjedése miatt 27 ezer megbetegedést és több mint 1100 halálesetet jelentettek. Az új vírusvariáns már Ugandában, Ruandában, Burundiban és Kenyában is megjelent, és csütörtökön Svédországból jelentették az Mpox-Klade I vírusváltozat első megerősített, Afrikán kívüli esetét, azóta a kór Pakisztánban is megjelent.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!