A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Letartóztatták Kiss Lászlót, Gyurcsány óbudai polgármesterét

Vágólapra másolva!
Rács mögé került Kiss László, Óbuda polgármestere.
Vágólapra másolva!

Letartózattták Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét. 30 napra rendelték el a kényszerintézkedést a polgármester ellen, ám a döntés nem jogerős. A Fővárosi Törvényszék azután rendelte el Óbuda gyurcsányista vezetőjének letartóztatását, hogy a polgármestert szerdán őrizetbe vették, és kihallgatták, majd a Központi Nyomozó Főügyészség indítványozta ellene a kényszerintézkedést.

Mint arról az Origo korábban beszámolt, a Központi Nyomozó Főügyészség az óbudai korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában újabb öt személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül hárman őrizetben vannak. A nyomozó főügyészség szerdán összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre az ügyben, amelynek keretében számos helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat épületében, valamint több önkormányzati cégnél – végzett kutatást és lefoglalást. 

Kiss László a 2019. októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el - közölte az ügyészség. 

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség. 

Az ügy további két újabb gyanúsítottja egy III. kerületi önkormányzati képviselő, valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője. A büntetőeljárásban korábban gyanúsítottként kihallgatott alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság 2024. október 20-ig hosszabbította meg.


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!