"Főnöknek" nevezték Kiss Lászlót, Gyurcsány polgármesterét az óbudai korrupciós botrány főszereplői

kisslászló
Kiss László, Óbuda-Békásmegyer DK-s polgármestere
Vágólapra másolva!
Egyre több megdöbbentő részlet derül ki az Óbuda-Békásmegyert megrázó korrupciós botrányról. Az ügy főszereplői "főnöknek" nevezték Kiss Lászlót, aki Óbudán Gyurcsány polgármestere. A terhelő vallomásból kiderül azt is, hogy Kissnek milliókat juttattak a botrány szereplői vissza a fiktív szerződések utáni kenőpénzekből.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet egy cikksorozatban tárja fel az Óbuda-Békásmegyert megrázó korrupciós botrány részleteit. Az első részben, ahogy arról beszámoltunk, arra világítottak rá, hogy a hatóságot egy titokzatos informátor segítette. Az informátor terhelő vallomást tett 2021 decemberében  a korrupciós botrány számos szereplőjére, többek között pedig az ügy központi figurájára, Kiss Lászlóra, Gyurcsány DK-s polgármesterére.

kisslászló
Kiss László, Gyurcsány óbudai polgármestere
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 Ahogy a lap azt megjegyzi a cikksorozat második részében, a vallomás nagy lendületet adott és feljelentésével elindította az eljárást. Kiss meggyanúsításához azonban kellett korábbi bizalmasának a vallomása, aki egyezséget kötött az ügyészséggel, annak érdekében, hogy kiszabaduljon. A Magyar Nemzet megjegyzi: a feljelentő terhelő kép- és hangfelvételeket adott át a nyomozó ügyészeknek több szereplőről, ami további lendületet adhatott a korrupciós botrány felgöngyölítéséhez, továbbá a nyomozás sikeréhez.

Ahogy az ismertté vált korábban, az óbudai több száz milliós korrupciós hálózatról először a rejtélyes álarcos, Anonymus osztott meg részleteket leleplező videójában. Az álarcos akkor olyan rejtett kamerával készület felvételeket tett közzé, amelyen az látható, hogy az ügy egyik kulcsfigurája, P. Gábor, aki nagyon rég a baloldal egyik háttérembere, egy autóban egy ismeretlen férfival több millió korrupcióból származó pénzt számol el. 

Ahogy azt az alábbi felvételen láthatják, jól látható az, hogy az elszámolt összegeket gondosan papírzacskóba helyezik az elszámolást követően. Az álarcos alak akkor azt is megosztotta, hogy ez elszámolt összegek a kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzek.

A szövevényes ügyben 2024 márciusában fogták el az első gyanúsítottakat. Ekkor fogták el a baloldal fontos háttéremberét, P. Gábort, illetve társait, D. Róbertet, valamint F. Lászlót, Kiss László bizalmasát, felesége korábbi üzlettársát. 

Utóbbi kettő már szabadult a letartóztatásból, miután információink szerint beszélni kezdtek, miután a Magyar Nemzet információ szerint beszélni kezdtek az ügy részleteiről  – ismerteti a lap. A márciusi akció után pedig júniusban vitték el a hatóságok Óbuda-Békásmegyer MSZP-s alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt, aki korrában a korrupt Hagyó Miklós bizalmasa volt, aki szintén a hatalmas korrupciós botrányról, a nokiás dobozokról vált hírhedtté. Augusztus 14-én pedig  Gyurcsány polgármesterét, Kiss Lászlót is őrizetbe vették a hatóságok. 

kisslászló, czeglédygergő
Czeglédy Gergő alpolgármester és Kiss László óbudai polgármester
Fotó: obuda.hu

Közben ismertté vált az is, hogy mindkettőjüket vesztegetéssel gyanúsítják. A hatóság feltételezése szerint Czeglédy száz-, Kiss tizennyolcmilliót tehetett zsebre.

Fiktív szerződések, korrupciós pénzek

Az ügyészség gyanúja szerint Kiss László a 2019. októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni – áll a cikkben.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) feltételezése szerint annak érdekében, hogy a korrupcióból származó pénz eredetét leplezzék, az önkormányzat fiktív és túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrahozott Kft-vel. 

Az ügyészség közleményében kiemelte, hogy a valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

KissLászló, KarácsonyGergely
Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere 
Fotó: Facebook

Közben az is ismertté vált, hogy a  feljelentő jó viszonyban volt P. Gáborral, akin keresztül megismerte D. Róbertet és F. Lászlót is, illetve P. segítségével kapcsolatba került az óbudai önkormányzattal:

2019 októberében P. Gábor azzal keresett meg, hogy az óbudai önkormányzatnál az önkormányzati lap készítésére és terjesztésére vonatkozó szerződés 2020 januárjában le fog járni, és az önkormányzat erre egy új közbeszerzést fog kiírni. P. Gábor felvetette, hogy ezen a közbeszerzésen elindulhatnék a cégemmel. Mivel az én cégem ilyen tevékenységet korábban még nem végzett, Gábor ismét megnyugtatott, hogy ezzel nekem nem kell foglalkozni, ő mindent intézni fog, én csak induljak el a pályázaton, illetve, ha megnyerem, írjam alá a szerződéseket.”

A vallomásból kiderült, hogy P. arra bíztatta, hogy induljon a közbeszerzésen, mert biztosan meg fogja nyerni. P. elmondta azt is, hogy kikkel kell szerződnie az újság elkészítésére, gyártására és terjesztésére.

Kilencvenszázalékos haszon

A feljelentő arról is beszélt, hogy az újság kiadása során egyre jobb viszonyba került D. Róberttel és F. Lászlóval, egyre több mindent mondtak el, többek között azt, hogy milyen jó viszonyban vannak a polgármesterrel –ismertette a Magyar Nemzet. Ekkor újra megerősítették, hogy a polgármester feleségének és F.-nek közös cégük van (illetve már csak volt – a szerk.), és az eredeti cél az volt, hogy „az önkormányzattal szerződéseket kössenek és a cégen keresztül kivigyék a pénzeket”. A feljelentő arról is beszélt, hogy végezetül mégsem ezt a céget választották a kerületi pénzek szivattyúzására, hanem azokat, amelyek D. Róberthez és F. Lászlóhoz kötődnek.

kisslászló, dk
Fotó: Wikipédia

2021. év elején F. László részéről történt az irányomba egy felkérés, hogy ha tudok olyan cégeket hozni nekik, akik papíron szerződnének az óbudai önkormányzattal különböző tevékenységekre és vállalnák, hogy a megbízási díjból bizonyos összegeket készpénzben visszajuttatnak, akkor ezt jelezzem feléjük, és cserébe a visszaosztott pénz egy százalékát én is megkapom jutalékként. Amikor ez a felkérés érkezett, akkor F. László és D. Róbert voltak jelen. Ennek a részleteit azonban már csak F. Lászlóval beszéltem meg, aki elmondta, hogy az általam hozott cégek megtarthatnák a bevétel tíz százalékát, és a maradék kilencvenszázalékos megbízási díjat pedig készpénzben, rajtam keresztül nekik visszajuttatják.”

– ismertette a felejelentő.

Így adták át a korrupciós ügy összegeit

Ahogy az írják, a felejelentő egy idő után bevonta egyik ismerősét, aki szintén beszállt a saját gazdasági társaságával a korrupciós gépezetbe. Mint kiderül, erre azért volt szükség,, mert F. László neki elmondta, hogy mivel szinte minden megbízást hozzájuk kötnek, „szükségük volt olyan cégekre, amelyek direktbe nem kötődnek hozzájuk”.

A pénzt minden alkalommal a ház előtt adtam át nekik, soha nem mentem be egyikük lakásába sem. Vagy beültek mellém a kocsiba, vagy én kiszálltam és a kocsi mellett adtam át a pénzt, ha kocsiban voltunk, akkor készpénzben, boríték nélkül, viszont ha kiszálltam, akkor mindig borítékban. A pénzátadást megelőzően megkérdeztem, hogy mennyit kell átadnom, és nekem ekkor mutatott F. László egy teljesítési igazolást, amin szerepelt az összeg, és ebből számolta ki, hogy ennek a kilencven százalékát kell kifizetnem.”

– ismertette a férfi a vallomásában.

Arra tudok visszaemlékezni, hogy már sötét volt és autóval elmentem az ő kispesti házához, felhajtottam a feljárójára és a kapunál az autója mellé leparkoltam. Egy elég széles viacolor van a háza előtt, amin két autó elfér. Ő kijött az elektromos kapun és beült mellém az anyósülésre, ahol én átadtam neki egy papírszatyorban a pénzt.”

– mondta a felejelentő a P. Gáborral történő egyik találkozóról.

A Főnöknek, Kiss Lászlónak megy a pénz

A feljelentőnek társai nyíltan beszéltek arról is, hogy a polgármesternek vissza kell osztaniuk a megbízási díjakból a hirdetőoszlopok hasznosításával összefüggésben.

Arról volt szó, hogy a III. kerület területén elhelyezett, két cég tulajdonát képező hirdetőoszlopokon az általuk hasznosított hirdetési felületek után befolyó árbevételből jó lenne, ha a cégek bizonyos összegeket visszajuttatnának F. Lászlónak, D. Róbertnek és rajtuk keresztül Kiss László polgármesternek. Nekem F. László, D. Róbert és P. Gábor mondta, hogy ebből a pénzből juttatnak Kiss László polgármesternek azért, hogy ő az önkormányzat képviseletében engedélyezze ezeknek a hirdetőoszlopoknak a további fennmaradását az önkormányzat közterületein.

Hozzátette: ezt úgy gondolták, hogy az a két cég, amely a kerületi hirdetőoszlopokat birtokolja és hasznosítja, szerződést köt fiktív szolgáltatásokra, és ezen szerződések alapján a kiszemelt cég vezetője a pénzt átadja F. Lászlóéknak, akik azt majd eljuttatják a polgármesternek.

 Nekem F. László, D. Róbert és P. Gábor is megerősítette, hogy Kiss László polgármester a neki visszaosztott pénz fejében vállalta, hogy az önkormányzat továbbra is engedélyezi a hirdetőoszlopok maradását az önkormányzati közterületen – mondta a bűntárs, hozzátéve, hogy társai konkrétan azt mondták, a „főnöknek megy a pénz”. – Meg is nevezték előttem Kiss Lászlót, ezért tudom őt a „főnök“ kifejezéssel azonosítani

A férfi azt is ismertette, hogy ő a polgármesterrel csak egyetlenegyszer találkozott, amikor bement az önkormányzathoz szerződést aláírni. Ekkor vele volt P. Gábor is, aki bemutatta őt Kiss Lászlónak, majd távozott a helyiségből. Pénzátadásra itt nem került sor.

A Magyar Nemzet cikksorozatából az alábbi részletek derültek ki ez idáig:

  • Az óbudai korrupciós botrányról Anonymus három évvel ezelőtt kiszivárogtatott információi alapján szerzett tudomást a közvélemény, többek között nyilvánosságra került egy olyan felvétel, amin az ügy szereplői korrupciós pénzt számolnak.
  • Az álarcos alak beszélt a baloldal fontos háttéremberéről, valamint egy olyan ügyvédről is, aki jó kapcsolatokat ápol Kiss László óbudai polgármesterrel, akinek felesége egy darabig üzlettársa is volt a jogásznak. 
  • 2021 decemberében egy titokzatos bűntárs jelentkezett a nyomozó hatóságnál, aki nagy lendületet adott az eljárásnak, hiszen feltárta a III. kerületi korrupciós hálózatot, annak szereplőit. Mindennek bizonyítására a férfi kép- és hangfelvételeket is átadott az ügyészségnek.
  • A férfi önmagára is terhelő vallomást tett, valamint elárulta, hogy tudomása szerint Kiss Lászlónak is visszaosztanak a fiktív és túlárazott megrendelések után. Mindez még nem volt elegendő a polgármester meggyanúsításához, kellett hozzá egy közeli bizalmasának terhelő vallomása, aki egyezséget kötött az ügyészséggel.
  • Az informátor vallomásában részletesen beszél az óbudai pénzszivattyúról, a pénzek átadásáról. Elmondta azt is, hogy az ügy néhány szereplője „főnöknek” nevezte Kisst, akinek „megy a pénz”.
  • Az eljárásnak jelenleg tizenhat gyanúsítottja van, köztük Kiss László óbudai polgármester és Czeglédy Gergő alpolgármester.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!