A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kiss László ügyvédje megszólalt, fogdában töltötte az éjszakát Óbuda polgármestere

Vágólapra másolva!
Kiss László gyanúsításában semmilyen politikai szál nincs - minderről Zamecsnik Péter az óbudai polármester védője beszélt. Gyurcsány óbudai emberét vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség.
Vágólapra másolva!

Pénteken tárgyalnak Kiss László letartóztatásáról, ami ha megvalósul, súlyos hatással lehet a III. kerületi önkormányzat alakuló ülésére októberben – mondta el az óbudai polgármester ügyvédje, Zamecsnik Péter az ATV reggeli műsorában. Zamecsnik elmondta, hogy a nyomozók kora reggel jelentek meg Kiss László otthonában, „empatikusan viselkedtek” a polgármester elmondása szerint.

A házkutatás és a gyanúsítás után Kiss Lászlót őrizetbe vették, és fogdában töltötte az éjszakát.

Az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadása és egyéb bűncselekmények gyanújával indított eljárást ellene - írta a Magyar Nemzet.

Kiss László egyelőre rácsok mögött van

Zamecsnik szerint a mostani ügynek súlyos politikai következményei is lehetnek a kerületre nézve, különösen, ha Kiss Lászlót letartóztatják, mivel ez megakadályozhatja, hogy részt vegyen az októberi alakuló ülésen. Következésképpen a polgármester nem tud javaslatot tenni az alpolgármesterek személyére és egyéb igazgatási kérdésekre. 

Ennyiben van politikai szála ennek a történetnek, magában a gyanúsításban, abban nincs politika

- fogalmazott Kiss László védője.

Ezekkel a bűncselekményekkel vádolják Kiss Lászlót

Mint arról az Origo korábban beszámolt, a Központi Nyomozó Főügyészség az óbudai korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában újabb öt személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül hárman őrizetben vannak. Gyurcsány óbudai polgármesterét szerdán vették őrizetbe. A nyomozó főügyészség szerdán összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre az ügyben, amelynek keretében számos helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat épületében, valamint több önkormányzati cégnél – végzett kutatást és lefoglalást. 

A főügyészség öt személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

A szerdán kihallgatott gyanúsítottak között van Kiss László III. kerületi polgármester, egy önkormányzati vezető, valamint a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottja, akik jelenleg őrizetben vannak és a letartóztatásuk elrendelését indítványozza az ügyészség. A gyanú szerint 

Kiss László a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el - közölte az ügyészség. 

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség. 

Az ügy további két újabb gyanúsítottja egy III. kerületi önkormányzati képviselő, valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője. A büntetőeljárásban korábban gyanúsítottként kihallgatott alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság 2024. október 20-ig hosszabbította meg.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!