Hallgat az ellenzék az óbudai korrupciós botrányról

kisslászló, dk
Vágólapra másolva!
Amióta új lendületet vett az óbudai korrupciós botrány és bilincsben vitték el a III. kerület DK-s polgármesterét, az érintettek egytől egyig hallgatásba burkolóznak - írta a Magyar Nemzet. A lap több kérdést feltett Karácsony Gergelynek, a Gyurcsány-pártnak és a helyi vezetésnek, érdemi válasz senkitől nem érkezett.
Vágólapra másolva!

Mélyen hallgat Karácsony Gergely, a Demokratikus Koalíció és az óbudai önkormányzat is arról a korrupciós ügyről, amibe nemrég belebukott Kiss László polgármester. Egyedül a III. kerületi vezetés adott ki egy vádaskodó közleményt, de konkrétumok abból nem derültek ki - írta a Magyar Nemzet.

A kerületi polgármestert többek között vesztegetéssel és pénzmosással gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség. A KNYF szerint Kiss László a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

A KNYF szerint a vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. Az ügyészség közleményében kiemelte, hogy a valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

Az ügyben összesen 16 gyanúsított van, köztük Kiss alpolgármestere, Czeglédy Gergő. Ahogy arról a Magyar Nemzet a szerdán induló cikksorozatában beszámolt, a lavinát egy olyan bűntárs indította el, aki önmagára, a polgármesterre, illetve Kiss két fontos emberére, D. Róbertre és F. Lászlóra is vallomást tett.

A lap úgy tudja, a feljelentőn kívül ők is beszélni kezdtek idővel, hogy kikerüljenek a letartóztatásból. Kissnek amiatt is magyarázkodnia kell majd, amiről a 24.hu jelentetett meg cikket, hogy saját házába jelentette be felesége és a korrupciós botrányban nyakig érintett F. László közös cégét.

A Magyar Nemzet az érintettektől szerette volna megtudni, hogy mit szólnak Kiss László meggyanúsításához, tudnak-e további érintettekről és hogy terveznek-e bármilyen belső vizsgálatot indítani, de mint írták, érdemi válasz senkitől nem érkezett. A lap különösen Karácsony véleményére lett volna kíváncsiak, akinek felelősségét még a hvg.hu is pedzegette - a portál szerint a botrány a főpolgármesterre is ráéghet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!