Kovács Zoltán: Ha Brüsszel a migránsok beengedésére kényszerít, akkor lássa is vendégül azokat!

migráns, migránsok, illegális migráció,
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Ha valamilyen okból Brüsszel csak addig tartja kívánatosnak a migránsokat, amíg más uniós tagállamok kényszerülnek befogadni őket, úgy kérjük Polgármester Úr szolidaritását és támogatását, hogy az unió ne büntesse a schengeni egyezményt betartó és a külső határvédelmet ellátó országokat, hanem járuljon hozzá ezekhez az erőfeszítésekhez - olvasható Kovács Zoltán levelében, amit a brüsszeli főpolgármesternek küldött.
Vágólapra másolva!

A levelében a szolidaritás hiányára hivatkozással kifogásolja a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten elhangzott szavait, mely szerint Magyarország - ha az Európai Bíróság és Bizottság - erre kényszeríti, egyirányú jegyet biztosít Brüsszelbe a Magyarországra érkező migránsoknak - írta Kovács Zoltán Brüsszel főpolgármesterének. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár felhívta a főpolgármester figyelmét, hogy a szolidaritás hiányát Magyarországnak kell elszenvednie, mivel közel tíz éve érdemi uniós támogatás nélkül, a magyar költségvetésből, mintegy két milliárd eurót e célra fordítva védjük Magyarország és Európa külső határát, példát mutatva a schengeni egyezmény betartásáról. 

Ebben se támogatásra, se szolidaritásra nem számíthattunk, sőt az Európai Unió Bírósága Magyarországot sújtotta 200 millió eurós bírsággal. Úgy gondoljuk, hogy a szolidaritás azt is jelenti, hogy ha Brüsszel a migránsok beengedésére kényszerít, akkor lássa is vendégül azokat! 

Ha valamilyen okból Brüsszel csak addig tartja kívánatosnak a migránsokat, amíg más uniós tagállamok kényszerülnek befogadni őket, úgy kérjük Polgármester Úr szolidaritását és támogatását, hogy az unió ne büntesse a schengeni egyezményt betartó és a külső határvédelmet ellátó országokat, hanem járuljon hozzá ezekhez az erőfeszítésekhez - zárul a levél. 

Brüsszel nem kér a migránsokból

Korábban Brüsszel szocialista főpolgármester, Philippe Close az X-en megosztotta meg gondolatait a témában. Ebben a polgármester gyakorlatilag közölte, hogy habár Magyarország az uniós szolidaritás kedvezményezettje (itt vélhetően az uniós forrásokra is gondolhatott a politikus, melyek jelentős része egyébként még mindig igazából politikai alapon van befagyasztva), álláspontja szerint a magyar kabinet mégis „figyelmen kívül hagyja mások érdekeit”, pláne, ha valóra váltja az egyirányú jegyosztogatást: "Felelőtlenség a bajba jutott emberek életével a brüsszeliek kárára játszani" - érvelt, majd szinte felszólította a magyar a kormányt, hogy Budapest vagy vegye ki a részét az uniós szolidaritásból, például a menekültügyben, vagy lépjen vissza az Európai Unió soros elnökségétől:

Orbán Balázs: A nagy EU-s szolidaritás és együttérzés addig tart, amíg nem az ő bőrükre megy a játék!

A brüsszeli polgármester levelére, miszerint a “migránsok felforgatnák a brüsszeliek mindennapjait” Orbán Balázs is reagált közösségi oldalán: Philippe Close brüsszeli polgármester az imént kitett magáért. Szerinte a magyar kormány azon terve, hogy az EU-s nyomásgyakorlásra válaszul egyirányú jegyet biztosít az illegális migránsoknak az EU fővárosába, kárt okozna a brüsszelieknek. Jó reggelt kívánok! Bezzeg nekünk, magyaroknak nem okoz kárt az illegális migráció? A nagy EU-s szolidaritás és együttérzés addig tart, amíg nem az ő bőrükre megy a játék! A magyar álláspont viszont egyértelmű: Magyarország nem kér az illegális migrációból. És ha Brüsszel nem hagyja, hogy megvédjük a határainkat, akkor sem maradhatnak illegális migránsok Magyarországon. Akkor elküldjük őket Brüsszelbe! – írta bejegyzésében a miniszterelnök politikai tanácsadója.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!