A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Lódarazsak miatt adtak ki figyelmeztetést, egy rossz mozdulat is halálos lehet

Vágólapra másolva!
A Bakonyerdő Zrt. adott ki figyelmeztetést lódarazsak miatt, miután az egyik túraútvonalon lódarázsfészket találtak. Ezek a rovarok nagyon veszélyesek és agresszívak lehetnek. Azok, akik allergiásak a darázscsípésre, akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek egy csípés után.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időben több természetjáró is jelezte, hogy a Nosztonyi Élményparktól délre, Paloznak felé a kék háromszög jelzésű turistaút közelében lódarázsfészek van, nagyon agresszív rovarokkal. Emiatt figyelmeztetést adott ki a Bakonyerdő Zrt

El kell őket kerülni 

A társaság a közösségi oldalán, valamint az említett területen is tett ki egy táblát, ami a lódarazsakra figyelmeztet, hogy a kirándulók ne lepődjenek meg. 

Azoknak, akik allergiásak a darázscsípésre, akár egyetlen csípés is életveszélyes lehet. Azonban a nyak és fejcsípések még azoknak is veszélyesek lehetnek, akik nem allergiásak. 

Azt tanácsolják az erdészek, hogy ha lódarázzsal találkozunk, akkor ne hadonásszunk, csapkodjunk, és ne próbáljuk elhesegetni az állatot, inkább óvatosan próbáljuk meg elkerülni, kikerülni. 

A lódarazsak ugyanis egyedül, veszély esetén olyan feromont bocsát ki, ami nagy távolságról is odavonzza a kolónia többi tagját, amik segíteni fognak a bajba jutott rovarnak. Támadások az éjjel is történhetnek, mert a lódarazsak nagyon vonzódnak a fényhez. 

„Az augusztus végi, szeptember eleji időszak a hazai erdők egyetlen honos lódarázsfaja, az európai lódarázs életciklusának legintenzívebb időszaka. A fészkek ilyenkor a legnagyobb létszámúak, és ilyenkor zajlik a párzás is. A lehűlések beköszöntével azonban a kolónia szinte összes tagja elpusztul, így a rovarokkal való találkozás esélye majdnem a nullára csökken” - magyarázták az erdészek. 

Egy raj vette körül őket 

Egy 40 év körüli nő pár hete a családjával együtt kirándult egy Veszprém vármegyei kilátónál, amikor körülvette őket egy lódarázsraj. 

A mentősök elmondása szerint a nőt többször is megcsípték, ami miatt szédülni kezdett, hányingere lett és úgy érezte, hogy a torka is kezd bedagadni.

 A mentők gyorsan a helyszínre értek és mentőhelikopterrel, stabil állapotban vitték kórházba az allergiás nőt. 

Lódarázs
Lódarázs
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Jonathan Raa/NurPhoto

A megcsípnek, és nem vagyunk allergiásak, akkor az a legfontosabb, hogy borogassuk a csípés helyét, a hideg miatt azonnal enyhülni fog a viszketés és a fájdalom. Kerülni kell a népi gyógymódokat, helyettük inkább a gyógyszertárban kell beszerezni olyan gyógyszereket, amik semlegesítik a mérget. 

Allergiás reakciónál rögtön kérjünk segítséget, amint légszomj, szédülés, hányinger lép fel. Ha a szánkat vagy a torkunkat csípi meg egy darázs, akkor azonnal hívjunk segítséget, mert a légutak annyira bedagadhatnak, hogy fulladást okozhatnak. 

Mit kell csinálni a fészekkel? 

Az erdőkön kívül lakott helyeken is lehet találkozni darazsak fészkeivel. Onnan lehet tudni, hogy lódarázs fészekről van szó, hogy napközben zajosabb lesz a kert, este pedig egy felkapcsolt lámpára több is odarepül - írja a Magyar Nemzet

Ha megtaláljuk a fészket, akkor nem szabad a közelébe menni, ugyanis pár méteres körzetben a darazsak agresszívak lesznek. Fontos szakértő segítségét kérni, mert védőfelszerelés nélkül akár életveszélyes állapot is kialakulhat a csípésektől. 

Ahogy korábban megírtuk, 2021-ben lódarázsveszély miatt lezárták a szentbékkálai kőtengert, a kéktúrázóknak is ki kellett hagyniuk a látványosságot.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!