Óbudai korrupciós botrány: Kiss László a börtönből nem vezetheti a kerületet

Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.
Fotó: MTI/Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, nincs olyan jogi kiskapu, amely lehetővé tenné, hogy a letartóztatásban lévő Kiss László a börtönből vezesse a III. kerületet, illetve onnan tegye le októberben a polgármesteri esküjét – jelentette ki a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. Kiss László számára az egyetlen lehetőség, hogy elkerülje a számára méltatlan eljárást, az a lemondás; gyakorlatilag nincs más választása.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a kerület új képviselő-testülete nem alakul meg október 15-ig, az országgyűlés feloszlatja a testületet, és ezzel egyidejűleg megszűnik a polgármesteri tisztség is. 

Kiss László számára az egyetlen lehetőség, hogy elkerülje a számára méltatlan eljárást, az a lemondás; gyakorlatilag nincs más választása. 

Az óbudai baloldali polgármester augusztus közepén vált gyanúsítottá egy korrupciós ügyben, és jelenleg 18 millió forint vesztegetési pénzről kellene számot adnia.

Úgy tűnik, hogy a korrupciós botrányban érintett Kiss László DK-s polgármester előtt a lemondás az egyetlen kiút. A Gyurcsány-párti politikus letartóztatását szeptember 16-ig rendelték el, és várható, hogy a bíróság ezt a határidőt meghosszabbítja. Az ügy továbbra is nyomozati szakaszban van, és Kiss helyettese, Czeglédy Gergő alpolgármester már hónapok óta előzetes letartóztatásban van.

Amennyiben a III. kerület új képviselő-testülete október 15-ig nem alakul meg, akkor adott esetben a grémiumot az alaptörvény-ellenes működés okán az országgyűlés feloszlatja, s e határozattal a polgármesteri tisztség is megszűnik a törvény alapján

– jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Kiss László és csapata próbálkozhatnak különféle trükkökkel, mint például a letartóztatásban lévő eskütétellel, de ennek jogszerűsége megkérdőjelezhető. 

Ifj. Lomnici Zoltán szerint felmerül a kérdés, hogy az eskütételhez szükséges-e a polgármester személyes jelenléte, és hogy a letartóztatásban lévő, megválasztott polgármester adhat-e írásos javaslatot az alpolgármesteri személyekre, valamint a képviselő-testület elfogadhatja-e ezt. 

A döntés jogi szempontból a kormányhivatal hatáskörébe tartozik 

– tette hozzá Lomnici.

Az alkotmányjogász arra is felhívta a figyelmet, hogy az eskütétel kapcsán a személyes, fizikai jelenlét követelménye a vonatkozó alkotmánybírósági határozatból is levezethető.

Noha az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata alapján a polgármester akadályoztatása esetén a korelnök hívja össze és vezeti a képviselő-testület alakuló ülését, a testület alaptörvény-ellenes működését eredményező helyzetet ez a helyettesítési jogkör nem tudja feloldani 

– mutatott rá a szakember.

Ifj. Lomnici Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény értelmében a képviselő-testület minősített többséggel közigazgatási pert indíthat a polgármester ellen, ha sorozatosan törvénysértő magatartást tanúsít, vagy mulasztásokat követ el. 

A per célja a jogi felelősség megállapítása és a polgármesteri tisztség megszüntetése lehet.

Az óbudai korrupciós botrány már márciusban kipattant, és azóta is folyamatosan derülnek ki újabb részletek

A DK-s polgármester augusztus 14-én vált az ügy gyanúsítottjává, amikor a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) és a velük együttműködő hatóságok újabb razziát tartottak az óbudai önkormányzatnál.

Az összehangolt akció során, amely több helyszínt érintett, közel ötven hivatalos személy vett részt, köztük a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség munkatársai is. 

Kiss Lászlót otthonában vették őrizetbe; bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják, hasonlóan az alpolgármesteréhez, Czeglédy Gergőhöz, aki már hónapokkal korábban gyanúba került.

Kisst eddig tizennyolcmilliós, Czeglédyt pedig százmilliós korrupcióval gyanúsítják. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!