Rogán Antal: Brüsszel eltörölné a rezsicsökkentést és a 13. havi nyugdíjat

Vágólapra másolva!
A magyarországi foglalkoztatottságot stabilan tudta tartani, és a munkahelyeket is megőrizte a kormány a legnehezebb válságidőszakokban, a járvány és az energiaválság mellett is - minderről Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője beszélt a Tranzit Fesztiválon Tihanyban. A miniszter szerint a következő két év legfontosabb célkitűzése, hogy a garantált bérminimum és a minimálbér közötti különbség eltűnjön.
Vágólapra másolva!

2010-ben a munkaalapú gazdaság létrehozását céloztuk meg, hogy minél több ember tudja eltartani a családját tisztességes bérért - mondta Rogán Antal. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője rámutatott arra, hogy sikerült egymillióval növelni a foglalkoztatottságot, és a munkanélküliség is jelentősen csökkent.

Továbbra is az uniós átlag alatt van a hazai munkanélküliségi ráta. 

Rogán Antal arról is beszélt, hogy a munkaalapú gazdaságpolitika az alacsony keresetűeknek adta a legnagyobb segítséget, mert az ő körükben volt a legnagyobb jövedelmi emelkedés. 2020-hoz képest a mediánkereset 302 ezerről 525 ezer forintra emelkedett. A miniszter szerint a következő két év legfontosabb célkitűzése, hogy a garantált bérminimum és a minimálbér közötti különbség eltűnjön és összezáródjon. 

1,1 millióval csökkent a szegénységben élők száma

Aki gyereket nevel, az ne szegényedjen el. 

Éppen ezért nyúltak hozzá a családtámogatásokhoz, és éppen ezért nem a szociálpolitika áll az első helyen - mondta Rogán Antal. A miniszter közölte, a gyermeket nevelő családok esetében az adókedvezmény értékének a megőrzése a cél, és 2026-ra szeretnék ennek az összegét megduplázni. 

Az elmúlt két évben nem történt kedvező fordulat a demográfiai helyzetben, de a születések száma továbbra is az uniós átlag felett van, és sikerült tartani a kedvező pozíciónkat - fejtette ki Rogán Antal. 

A magyar családok 80 százaléka továbbra is rezsicsökkentett árat fizet az energiáért. A magyar fogyasztók fizetik a legkevesebbet a villamosenergiáért és a földgázért. 

Mindez ahhoz vezetett, hogy 1,1 millióval csökkent a szegények száma 2015 óta - mutatott rá Rogán Antal. A fent bemutatott eredményeket nem lehet tartani úgy, hogyha nincs szuverén gazdaságpolitika, mert szuverén gazdaságpolitika nélkül nincs stabilitás - tette hozzá. Szólt arról is, hogy a járvány, a háború, az infláció és az energiaválság egymást követte a mögöttünk hagyott években. 

Ezért fontos a béke

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint a következő időszakban elindulhat a hitelezés, de mindez kevés, mert egy béke jelentené a valódi sikert. 

Ha béke van, akkor egy teljesen más költségvetést lehet készíteni. 

Most a kisvállalkozásokra kell koncentrálni, mert ott van a legtöbb munkahely, és ott lehet elérni a legtöbb eredményt - ismertette a miniszter.

 Még nem döntött a kormány róla, de a tervek között szerepel egy szakmunkás tanulóknak szóló hitel elindítása is. 

Ezt követeli Brüsszel

Rogán Antal beszélt arról is, hogy Brüsszel továbbra is a rezsicsökkentés eltörlését, a társasági adó megemelését, a kétkulcsos adórendszer bevezetését, az ingatlanadók mértékének a növelését, a 13. havi nyugdíj megszüntetését és a nyugdíjkorhatár emelését követeli. Ezek a szokásos liberális gazdaságfilozófiai követelések - tette hozzá. 

Ha nem szuverén egy kormányzat, akkor a fent bemutatott lépéseket el fogják fogadni, ha valaki Brüsszelben jó fiú, akkor ezeket a lépéseket végre fogja hajtani.

Rogán Antal arról is beszélt, hogy a megújuló energia tárolás nélkül nem fog működni. Aki nem alkalmazkodik ehhez, az teljesen lemarad. Nincsen zöldenergia tárolás nélkül, és éppen ezért a tárolás és a feldolgozás infrastruktúráját ide kell hozni. Mindez segíteni fogja a magyar gazdaságot - tette hozzá. 

A magyar gazdaság ebben az évben is növekedni fog és az európai élmezőnyben is leszünk. A bizottsági előrejelzés szerint jövőre is az európai élvonalban lehet a magyar növekedés. 2025 második felére túl tudunk lenni az összes válság összes következményén - mondta Rogán Antal.  

Azt pedig, hogy utána szuverén tud-e maradni a magyar gazdaságpolitika, arról a választók döntenek majd 2026 tavaszán. 


Tranzit Fesztivál élőben a HírTV műsorán!

Vasárnapig tart az idei Tranzit Fesztivál, amelyen a szokásoknak megfelelően több előadás, vita és beszélgetés várja az érdeklődőket. Akik nem tudnak személyesen részt venni a rendezvényen, a HírTV-n, a hirtv.hu-n, valamint Videa oldalon követheti figyelemmel a fesztivál egyes vitáit és előadásait, hiszen számos programról közvetítenek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!