Közel 20 milliós veszteséget hozott össze Soros György egyik kedvenc álcivil szervezete

Soros György.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Míg 2022-ben 15,6 millió forint profittal zárt a Transparency Internaional, addig a tavalyi évben már 18,6 millió forint veszteséget könyveltek el, pedig búsásan kaptak pénzeket Soros Györgytől is.
Vágólapra másolva!

Nehéz napokat él a Transparency International Magyarország, amelynek vezetője, Ligeti Miklós számos nehezen magyarázható hibát vétett a Tranzit Fesztiválon egy vitában. Úgy tűnik, hiába kaptak tavaly 35 millió forintot Soros György alapítványától, pénzügyileg sem zártak sikeres időszakot - írta a Magyar Nemzet.  A május végén feltöltött beszámolójuk szerint 2023-ban 84,4 millió forint támogatás érkezett hozzájuk az EU költségvetéséből vagy más államtól, nemzetközi szervezettől, ami kétmillió forinttal több az előző évinél. Az SZJA-felajánlások mértékét tekintve is apró növekedést mutathatnak fel, hiszen a korábbi 4,3 millió forint helyett már közel 5,5 millió forint bevételük származik ezekből.

A TI Magyarország 2023-as közhasznú tevékenységének finanszírozói között szerepel a Soros által alapított Open Society Foundations, amely 2023-ban 100 000 dollárt, azaz körülbelül 35 millió forint támogatást adott a szervezetnek.

A támogatók között megtalálhatjuk még a holland, francia, brit és svéd Nagykövetséget, a German Marshall Fund-ot, a Sigrid Rausing Trust-ot, a VI. kerületi önkormányzatot, és az Európai Bizottságot, amely több programon keresztül is finanszírozza a TI működését. A Transparency 2023-ban is átadta a Soma-díjat, amelyet a szintén Soroshoz köthető Direkt36 újságírói kaptak.

A nagyrészt jogi tevékenység bevételéből álló értékesítési nettó árbevétel 22,7 millióról 3,5 millió forintra, az összes bevételük pedig 122,5 millióról 101,5 millió forintra csökkent. Ezzel szemben a személyi jellegű kiadásaik több mint 15 százalékkal, 63,7-ről 73,8 millió forintra nőttek. Szembetűnő változás, hogy míg 2022-ben 15,6 millió forint profittal zártak, addig a tavalyi évben már 18,6 millió forint veszteséget könyveltek el.

Bármikor készek segíteni Karácsony Gergelynek

Bár továbbra is kérdéses, mi alapján listázza az országokat korrupciós szempontból a szervezet, az évről évre nagy előszeretettel hozza ki hazánkat az Európai Unió legkorruptabb országának. Némileg elnézőbbek azonban, ha a baloldali vezetésű Fővárosi Önkormányzatnál kell kutakodniuk. Mint ismert, a Lánchíd botrányos felújításának ügyében a Budapesti Közlekedési Központ pont a Ligeti Miklós által vezetett szervezetet kérte fel, hogy felügyelje a közbeszerzési folyamatokat. 

karácsonygergely, Karácsony Gergely, Lánchíd
Karácsony Gergely nagy barátja a TI-nek
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Közbeszerzési Hatóság nyilvántartásából kiderült, hogy a Transparency International hazai ágának a Lánchíd-ügy vizsgálata alatt nem volt akkreditált közbeszerzési tanácsadója, tehát úgy tekintették át a közbeszerzést, hogy arra a hatóság adatbázisa alapján nem volt képesített emberük. 

Az esettel kapcsolatban a Budapesti Közlekedési Központ azt írta, hogy a közbeszerzési törvénynek megfelelően bevontak a Lánchíd-tender lebonyolításába akkreditált közbeszerzési tanácsadót, a Transparency International Magyarország Alapítvány (TI) megbízása nem FAKSZ-szolgáltatás nyújtására, hanem minőségbiztosítási tevékenység elvégzésére irányult.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!