Szijjártó Péter: A szuverenitásunk megőrzése kínálja a siker lehetőségét Magyarország számára

SzijjártóPéter.
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tihanyi Tranziton a magyar külpolitika mozgásteréről tartott előadást. A külügyminiszter elmondta, hogy a magyar szuverenitás folyamatos támadás alatt áll, a küzdelem nem állhat meg, hiszen ez egy folyamatos küzdelem. Mint mondta, a magyar választóknak köszönhető legitimációnak és a kormány intézkedéseinek köszönhetően a magyar stratégiát meg lehet valósítani, a szuverenitásunk mozgásterét jobban lehet bővíteni. Szólt a gazdasági, biztonsági és a háborús kérdésekről is. Hangsúlyozta, hogy Magyarország az a hely kíván lenni, ahol a keleti és a nyugati beruházások találkoznak. A kormány ismertetése szerint bővíteni akarja és azért küzd, hogy a Nyugat és Kelet közötti együttműködés bővüljön.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előadásában elmondta, hogy a külpolitika az elmúlt hosszú évtizedekhez képest is látványosan konfliktusosabb területté vált. Ennek ellenére külügyminiszter elmondta, hogy Magyarországnak a  külpolitikai stratégiájának  van mozgástere,  sőt, ez a mozgástér egyre bővül. 

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar külpolitika mozgásteréről tartott előadást
Fotó:  Facebook/Szijjártó Péter 

Ennek a szuverén külpolitikának az eredménye, a következménye az, hogy Magyarország a rendkívül nehéz körülmények dacára is egy folyamatosan bővülő horizonttal rendelkező külpolitikát tudhat magának"

– ismertette Szijjártó.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az elmúlt egy esztendő folyamán is a magyar külpolitika szuverenitásának megőrzéséért folytatott küzdelem sikeres volt, a magyar külpolitika továbbra is szuverén, és ez a szuverenitás okozza azt, hogy mozgástere folyamatosan bővül.  Elmondta, hogy az elmúlt időszakban is kőkemény, vérre menő küzdelmet kellett folytatni. Véleménye szerint normális körülmények között, békés körülmények között egy ideális világban, ez természetesen egy helytálló kérdés lenne, hogy egy ország szuverén Elmondta, hogy a tavalyi, legutóbbi Tranzit óta a világ még veszélyesebb hely lett, mint amilyen volt egy esztendővel ezelőtt.

 Az európai kontinens és a világ biztonsági helyzete is súlyosan romlott egy esztendő alatt. Itt testközelből a szomszédságban követhetünk figyelemmel egy háborút, amely háborúban az elmúlt egy év során az eszkalációs tényezők, az eszkalációs törekvések sokkal erősebbé váltak, mint voltak korábban, és sokkal nagyobb az eszkaláció veszélye a szomszédban, mint volt bármikor korábban"

– mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy tavaly óta felütötte a fejét a globális biztonságot alapvetően veszélyeztető feszültséggóc, a Közel-Kelet.

– Az október elején Izraelt ért brutális terrortámadás ismét gyakorlatilag lángba borította az egész közel-keleti térséget, és az ember remegve figyeli nap mint nap, hogy az eszkaláció melyik nap milyen szintet ér el, és nem történik-e valami, ami az egészet akár fel is tudja robbantani  – ismertette. Szólt arról is, hogy nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy illegális migránsok tömegei ostromolják továbbra is Európa határait. Elmondta, hogy ha nem változnak a válságos övezetekben a körülmények, akkor minden idők legbrutálisabb migrációs nyomására kell felkészülni  

Az európai gazdasági környezetről szólva elmondta, hogy már a gazdaság növekedése helyett a bizonytalanság növekedéséről beszélhetünk, és az európai versenyképesség folyamatosan zuhan. Ennek pedig meglátása szerint van egy nagyon durva társadalmi hatása is itt Európában mindannak, ami történik, ez pedig a demokráciadeficit.

Európában a demokratikus berendezkedés, a demokratikus politikai rendszer, mint olyan is, súlyos válságba került. Az önmagát a sokszínűség, a tolerancia és az elfogadás szavakkal jellemző liberális mainstream egy abszolút diktatórikus hegemóniára tör, és minden más irányzatot, minden más gondolkodásmódot próbál kiszorítani a politikai, társadalmi közegből"

– vélekedett a külügyminiszter, hozzátéve, hogy a legválogatottabb módszerekkel próbálja ezt a diktatórikus hegemóniát itt Európában előállítani. 

Ismertetése szerint ezen az eszköztár enyhe, első része a megbélyegzés, a kirekesztés. Donald Trump boszorkányüldözését felidézve elmondta, hogy a második a jogi eszköztár. Mindezek mellett ott van  a gazdasági eszköztár is. Most pedig felmerült ennek az eszköztárnak a negyedik része is, ami nem más, mint a fizikai megsemmisítés. Beszédében felidézte a Donald Trump és a Robert Fico elleni merényleteket ennek alátámasztására.

 Mindezen veszélyek közepette kell tehát meghatároznunk, jól bemérnünk és jól látnunk Magyarország mozgásterét a világban. Van egy nagyon durva törekvés a transzatlanti világban az uniformizálásra. Mindenki gondolkozzon ugyanúgy! Mindenki mondja ugyanazt! Mi ebben a közegben itt az elmúlt évben is meg tudtuk őrizni a magyar külpolitikának azt a legfontosabb alapvetését, hogy a feladatunk a magyar nemzeti érdek érvényesítése a világban, és nem a külső érdekek érvényesítése Magyarországon."

– mondta, hozzátéve, hogy  az Európai Unióban a legtöbb ország külpolitikája gyakorlatilag kimerül Brüsszel feltétel nélküli lelkes, vagy legalábbis lelkesnek tűnő követéséből.

Ma a nemzetközi politikai életben a liberális mainstream megpróbál előállítani egyfajta posztszuverén korszakot. Egy poszt-szuverén korszakot. Egy olyan korszakot, amelyben az országok és a nemzetek jelentőségét úgy próbálják feltüntetni, mint ami folyamatosan csökken."

– ismertette a külügyminiszter.

Mindez azért van szerinte, mert azt próbálják beállítani, hogy csak egyetlen sikeres irány van. Ez az egyetlen sikeres irány, ez a szélsőséges liberalizmus, amely azt mondja, hogy minden, ami nemzeti, az elavult, avítt, régi, rossz, sikertelen. 

Nem a liberális mainstream kínálja az egyetlen sikeres utat, hanem a szuverenitásunk megőrzése kínálja a siker lehetőségét Magyarország számára"

– mondta Szijjártó, hozzátéve, hogy a szuverenitás megőrzése az nem egy politikai ideológia kérdése, nem egy kommunikációs kérdés, hanem élet-halál kérdés Magyarország magyar nemzet szempontjából

Magyarország, a magyar nemzet ezzel a szuverenitáshoz történő ragaszkodással gyakorlatilag a liberális mainstreamnek az antitézise lett. Mi vagyunk a bizonyíték arra, hogy a liberális mainstream azon állítása, hogy csak ő tud sikeres lenni, az egy hazugság."

– mondta.

Ismertetése szerint a szuverén magyar külpolitika jelenleg a legnagyobb legitimitással rendelkező külpolitika az Európai Unióban. Mint mondta, a következő évre arra kell felkészülni, hogy a biztonságunkat négy szempontból fogják támadni. Fogják támadni a politikai biztonságunkat, fogják támadni a fizikai biztonságunkat, fogják támadni továbbra is az energiabiztonságunkat, és fogják támadni a gazdasági biztonságunkat. Szólt arról is, hogy hogyan finanszírozzák a Magyarország ellen szerveződő álcivil szervezeteket és entitásokat, hogyan finanszírozzák a médiát. Szólt arról is, hogy Magyarországot Brüsszel a nevetséges eljárásokkal támadja. 

 Hogy miért vagyunk nekik ennyire kellemetlenek? Hát azért, mert Magyarország lett az utolsó akadály, az utolsó akadálya a háborús pszichózis féktelen, kontroll nélküli európai tombolásának. Mi vagyunk az utolsó akadály. Nap mint nap próbálnak rászorítani minket, cizelláltnál, cizelláltabb eszközökkel arra, hogy álljunk be a fegyverszállítók közé, hogy járuljunk hozzá ahhoz, hogy újabb eurómilliárdokat költsenek az európai adófizetők zsebéből fegyverszállítmányokra, vagy hogy az ukrán katonák kiképzését minden eddiginél kiterjedtebb módon hajtsák végre."

– ismertette a külügyminiszter.

Orbán Viktor rendkívüli békemissziójáról szólva elmondta, hogy a magyar békemisszió gyakorlatilag utat mutatott és példát adott arra, bizonyítékot adott arra, hogy ennek a háborúnak nem lesz megoldása a csatatéren, viszont ugyan egyre elhalványuló módon, de még mindig ott van az esély arra, hogy a tárgyalóasztalnál véget tudjunk vetni ennek a háborúnak.

Szólt arról is, hogy szeptember és október során hatalmas nyomás fog nehezedni a magyar külpolitikára, azért, hogy adjuk fel a békepárti álláspontunkat, mert rettegnek Donald Trump visszatérésétől. Ez előtt pedig egy visszafordíthatatlan berendezkedést akarnak elérni. Kitérve az energiabiztonságra, elmondta, hogy Brüsszel és az Európai Biztoság nem támogatta sem Magyarországot, sem Szlovákiát Ukrajnával szemben.

 Az Európai Bizottság itt nem lép fel, hogy elutasította a kérésünket, az azt bizonyítja, hogy Brüsszelből, Brüsszelből utasították az ukrán kormányt arra, hogy egy ilyen lépést tegyen."

– mondta.

Végezetül a gazdasági biztonságról szólva elmondta, hogy javítani kívánnak  a szankciók által nem sújtott területeken magyar-orosz gazdasági együttműködést. Feladatunk az, hogy a kiegyensúlyozott magyar beruházásösztönzési rendszert tartsuk fönn a jövőben is. 

Nagyon fontos, hogy a modern keleti beruházásokat ugyanúgy hozzuk a jövőben is Magyarországra, mint a modern nyugatiakat. Ehhez kölcsönös tiszteleten alapuló külpolitika, józan ész és Európa legalacsonyabb adói kellenek, ezeket mind fenn kell tartani minden nyomásgyakorlás dacára, és akkor a gazdasági biztonságunk ellen indított támadásokat is ki fogjuk tudni védeni a következő esztendőben is."

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!