Takács Péter: Magyar Péter az orvosokat vegzálja ahelyett, hogy hagyná őket gyógyítani

Fotó: Origo
Vágólapra másolva!
Takács Péter egészségügyi államtitkár és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a tihanyi Tranzit Fesztiválon beszélgetett a "Minden nap egy alma... Milyen az egészséges egészségügy?" című panelben. Számos érdekes információt osztottak meg a beszélgetés során a felek. Szó volt többek között arról, hogy a kormány milyen intézkedéseket hozott, milyen reformokat hajtott végre, mennyi pénzt költöttek az egészségügyre.
Vágólapra másolva!

Merkely Béla és Takács Péter elmondta, hogy nagyon fontos az egészségügyben a csúcstechnológia alkalmazása, a szakdolgozók és az orvosok megbecsülése. Takács Péter szerint Magyar Péter mindössze egy hecckampányt folytat, minden tettéből hiányzik a jóérzés és a józan paraszti ész. A felek abban is egyetértettek, hogy senki sem mondta, hogy ne lennének gondok az egészségüggyel, azonban elmondták, hogy bármennyi pénzt is költsenek egészségügyre, akkor is lesznek problémák. A hatalmas fejlesztések ellenére a hergelő hecckampányában Magyar Péter egyetlen szóval sem említi a pozitívumokat, a fejlesztéseket - jegyezte meg Takács Péter.

Hatalmas fejlődés az egészségügyben, négyszeres bérek

Takács Péter egészségügyi államtitkár arról szólt a beszélgetés során, hogy a politikai ellenfeleink célja, hogy hamis dolgokat propagáljanak. Megjegyezte: el akarják hitetni az emberekkel, hogy semmi sem működik jól. Véleménye szerint indulatba akarják fordítani az elégedetlenséget. Ismertette: az ellenfelünk Saul Alinsky módszereit alkalmazzák. Elmondta, hogy véleménye szerint az egészségügyben talán soha nem lesz minden rendben. Vélekedése szerint gyakorlatilag a világ összes pénzét el lehetne költeni az egészégügyre, az sem lenne teljesen elég. Ismertette azt is a beszélgetés során, hogy 2010-hez képest a kormány sokkal többet fordít az egészségügyre.

Takács Péter egészségügyi államtitkár és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora
Fotó: Origo

 Az elért eredményekről szólva megosztott több fontos részletet is. Többek között a kormány megnégyszerezte az orvosok és az ápolók bérét 2019-hez képest. Mindezek mellett a kormányzat vidéken 560 milliárd forintot fordított fejlesztésekre, 133 milliárd forintot bíztosított az Egészséges Budapest Program részeként - amely a főváros és Pest megye egészségügyi intézményeinek fejlesztését jelenti - , és további 100 milliárd forintot fordított kórházfelújítási programra Budapesten.

 Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta, hogy úgy látja, hogy az embereknek mindig van kedvük az egészségügyben dolgozni. Azt gondolja, hogy az egészségügyet az anyagi elismerés is működteti, de ez nem minden, hiszen más tényezők is működtetik a magyar egészségügyet. Ismertette azt is a panelban Merkely, hogy az egyetem klinikáin 6600 munkavállaló van, melyből 2200-an orvosok. Véleménye szerint egyre kisebb gond van a szakdolgozók vonatkozásában, a szakdolgozók is lényegesen jobban keresnek. Azonban a kritikára térve elmondta, hogy azonban ami a probléma, az az, hogy a teljesítmény elismerése hiányzik a rendszerből. Nem csak a bérben, de az életpályában is is próbálja elismerni a teljesítményt.

Takács Péter erre reflektálva elmondta, hogy jelenleg már a szakdolgozók elszakadtak a szocialista bértáblától. Ismertette, hogy jelenleg is dolgozik egy alternatív bértábla javaslaton, de meg van kötve a keze mert az orvosi kamarának kellene ezt kezdeményeznie. Azonban megosztotta azt, hogy van alternatíva a tarsolyában. Azt is kijelentette, hogy öregszik a magyar társadalom igy meg kellene 2050-ig duplázni szakdolgozók számát, majd hozzátette, hogy az egészségügy nem egy könnyű meló.

Nagyon fontos az új csúcstechnológia

Takács Péter azt is elmondta, hogy az új technológiák behozatala és rendszerbe állításának legjobb helye az egyetem. Arról is szólt, hogy fontos a betegek komfortéreztének a növelése. Merkely Béla elmondta, hogy az állandó stabilitásban tartása nem egyszerű. 

A technológiai fejlődésről szólva elmondta, hogy a képalkotó diagnózis össze fog fonódni a mesterséges intelligenciával.

 Továbbá ismertette azt is, hogy rengeteg vizsgálatot végeznek az egyetemen.  Megosztotta azt is, hogy ez idáig egyetlen esetben sem volt szövődmény akkor, ha robot végezte a sebészetet.  Emiatt pedig úgy gondolja, hogy a csúcstechnológiának az egyetemen van a helye.  Takács Péter ehhez hozzátette, hogy a robotsebészetbe érdemes invesztálni, de ésszel kell ezt véghez vinni Mint mondta, nem szabad abba a hibába esni mint a románok, ahol 15 robotot szereztek be amelyek közül 8 üzemen kívül van. Merkely ehhez hozzátette, hogy szerinte az innovációból nem szabad kimaradni

Covid- és szamárköhögés-járvány a felelőtlen országokban

Arra a kérdésre, hogy van-e Covid-járvány, Merkely szerint a vírus belépett a felső légúti betegségek közé. Véleménye szerint már nem fog olyan súlyos problémát okozni a vírus, mint amikor teljesen védtelenek voltunk a vírussal szemben. Ez azért van a rektor szerint, mert ezen már mindenki átesett legalább egyszer.

Ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy az oltásra azoknak van szüksége, akik veszélyeztetettek, úgy mint az idősek és a szívbetegek. Hozzátette: fontos, hogy vakcinákat továbbra is gyártsanak. Merkely ismertette: szamárköhögés már egy kisebb pandémiával veszélyeztet, két hónapos újszülöttekre is veszélyes. Takács Péter szerint azért van szamárköhögés-járvány, mert az oltásellenesek behülyítették a szomszédos államok lakosait. A spanyoloknál és a románoknál emiatt komoly járvány van, a kanyaró járvány ellen is alig hatvan százalék van beoltva, ez az araány Magyarországon közel száz százalék. Az államtitkár elmondta, hogy ezekben az országokban hiány van szamárköhögés elleni vakcinából.

Milyen fealadatok vannak a prevenció terén?

Arra a kérdésre, hogy a prevenció területén milyen feladatok vannak, milyen áttörést lehetne elérni, Merkely elmondta, hogy ez oktatási kérdés,  az edukációtól függ, hogy ki-milyen egészséges életmódot él. Ebben pedig azon megítélésének adott hangot , hogy ebben nagy szerepe van az egyetemeknek is. Az egészségtudomány szerint a szabályok betartásával a daganatos megbetegedés kockázatát, kialakulását megakadályozhatjuk. Ismertette, hogy  próbálják a tartalmaikat erről eljuttatni a lakosságnak, meg kell őket győzni hogy szűrésekre eljárjanak.

Arra a kérdésre, hogy mennyi pénz jut prevencióra, Takács Péter egészségügyi államtitkár elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy ne betegségügyet, hanem egészségügyet vigyenek. Ezzel összefüggésben kiemelte, hogy az ügyeleti rendszert kiterjesztették. Merkely Béla megjegyezte: a szűrővizsgálatokkal azt a gond, hogy sokrétű és drága is. Szerinte fontos a korai diganózis, de a megelőzés a legfontosabb.

Karikó Katalin orvosi Nobel-díjáról szólva Merkely elmondta, hogy  története egy valódi mese, ami a valóságban zajlik. Hihetetlen elszántsága, motiváltsága, alázata jutotta el őt a csúcsig.

Magyar Péter hecckmapányáról

Takács Péter végezetül arról szólt, hogy EP-képviselőként Magyar Péter jogosult arra, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden rendben működik a kórházakban. Elmondta, hogy jóhiszeműek voltak, emiatt pedig jóváhagyták a kérését. Takács Péter szerint eddig senki sem mondott olyat, hogy az egészségügyben minden rendben van. Erről szólva elmondta, hogy Magyar, amit csinált az elmúlt egy hétben, azzal bebizonyította, hogy ő visszaél azzal a lehetőséggel, amit neki a jog biztosít. Véleménye szerint a baloldali politikus pökhendi magatasrtást tanúsít. Magyar graszsál a kórtermekben, célja a hergelés. kórházigazgatókkal packázik, amit kikér magának. Hozátette, hogy ami ő csinál, az szembemegy a józan jóérzéssel és a józan paraszti ésszel.

Végezetül elmondta, hogy több száz milliárdot költöttek már el a kórházakra, de még folyamatosan kell dolgozni, de  Magyar mégse mutatja be a pozitívumokat.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!