Teljes megsemmisülés: Ligeti Miklós lebuktatta a Transparencyt a Tranziton

Lánczi Tamás és Ligeti Miklós "vitája" a Tranziton
Fotó: Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A Tranzit fesztivál szombati napján parázs vitát folytatott egymással Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója. Sok más mellett beszéltek arról, melyikük hogyan tekint a nemzeti szuverenitásra, illetve arról is, miért nem jutott hozzá Magyarország az egyébként megjáró uniós forrásokhoz. A Mandiner cikke szerint téma volt az is, mennyire megbízható a Transparency által évente kiadott korrupció érzékelési index, illetve hogy milyen adatokat és szerződéseket titkol el a szervezet, amely elvileg az átláthatóságért küzd.
Vágólapra másolva!

A Mandiner információi szerint a szombati tranzitos vita óta áll a bál a Transparency Internationalnél: belső berkekben még Ligeti Miklós alkalmassága is megkérdőjeleződött. Mint a lap összefoglalójában felidézi, Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója közötti vita nyitotta a Tranzit szombat délutánját.

Ligeti a vita közben többször elveszítette a fonalat, egymásnak olykor ellentmondó állításokat tett, melyekre Lánczi Tamás nem egyszer fel is hívta a figyelmet. A legdurvább ezek közül az volt, hogy

 a Transparency International jogi igazgatója nem volt tisztában azzal, hogy hogyan készül az általuk készített korrupció érzékelési index, mely több esetben a Magyarországgal szembeni jogi eljárások és az uniós pénzek visszatartásának is alapját adta. 

Ahogy arra sem sikerült választ kapni Ligetitől, a Transparency miért is gondolja azt, hogy tetszése, illetve saját megítélése szerint válogathat a magyar törvények között.

A Mandiner úgy tudja, hogy a Transparencynél is úgy értékelték: Ligeti komolyan felsült a vitában, holott előzetesen nagy reményeket fűztek a kiemelt médiafigyelem mellett megrendezett összecsapáshoz.

Megsemmisültünk. Ez volt a Transparency Sztálingrádja” 

– így fogalmazott Ligeti Miklós egy, a szervezethez közel álló forrás szerint. A forrás azt is kiemelte, hogy Ligeti nagyképű volt, nem készült fel kellő mértékben, ezzel pedig több esetben is kellemetlen helyzetbe hozta magát, valamint az általa képviselt szervezetet is. 

Még a szervezet jogi igazgatójának alkalmasságába vetett hit is megrendült. 

Árulkodó körülmény, hogy miközben a magyarországi sajtó részleteiben is komolyan foglalkozott a két fél hétvégi vitájával, a Transparency International saját Facebook-oldalán csak hétfő késő délután számolt be arról, a vitát magát már nem promótálták, annak mindenki számára elérhető linkjét elhagyva a beszámolóból. Ligeti pedig az ATV Egyenes beszéd című műsorában magyarázkodott a későbbiekben. 

Ligeti Miklósnak most nem túl hálás  a Transparency International 
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Transparency International Magyarország tevékenységével kapcsolatban június végén indított egyedi, átfogó jellegű vizsgálatot a Szuverenitásvédelmi Hivatal. A civil szervezet válaszul az Alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek nevezte a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrejöttét és működését, valamint az általa kezdeményezett vizsgálatot is, és lényegében megtagadta a további együttműködést.

Levélben kereste a Mandiner a Transparency Internationalt azügyben, hogy árulják el, ők hogy értékelik Ligeti Miklós vitán nyújtott teljesítményét, továbbá felmerült-e Ligeti Miklós lemondása. 

Bármikor készek segíteni Karácsony Gergelynek

Bár továbbra is kérdéses, mi alapján listázza az országokat korrupciós szempontból a szervezet, az évről évre nagy előszeretettel hozza ki hazánkat az Európai Unió legkorruptabb országának. Némileg elnézőbbek azonban, ha a baloldali vezetésű Fővárosi Önkormányzatnál kell kutakodniuk. Mint ismert, a Lánchíd botrányos felújításának ügyében a Budapesti Közlekedési Központ pont a Ligeti Miklós által vezetett szervezetet kérte fel, hogy felügyelje a közbeszerzési folyamatokat. 

A Közbeszerzési Hatóság nyilvántartásából kiderült, hogy a Transparency International hazai ágának a Lánchíd-ügy vizsgálata alatt nem volt akkreditált közbeszerzési tanácsadója, tehát úgy tekintették át a közbeszerzést, hogy arra a hatóság adatbázisa alapján nem volt képesített emberük. 

Az esettel kapcsolatban a Budapesti Közlekedési Központ azt írta, hogy a közbeszerzési törvénynek megfelelően bevontak a Lánchíd-tender lebonyolításába akkreditált közbeszerzési tanácsadót, a Transparency International Magyarország Alapítvány (TI) megbízása nem FAKSZ-szolgáltatás nyújtására, hanem minőségbiztosítási tevékenység elvégzésére irányult.

A baloldalnak kedves cég újíthatta fel a Lánchidat 

Bár a Lánchíd 2021 tavaszi lezárása óta azon nem állt vissza a korábbi forgalmi rend, hiszen Budapest vezetése kitiltotta onnan az autókat, tavaly augusztusban a gyalogosoknak, a buszoknak, a kerékpárosoknak és a taxiknak átadták a forgalmat. A felújítási munkálatokat az az A-Híd végezte, amely már korábban is szoros kapcsolatot ápolt a baloldallal. 

karácsonygergely, Karácsony Gergely, Lánchíd
Karácsony Gergely körül egyre inkább szorul a hurok
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mint ismert, 

ez a cég kapott támogatást a Medgyessy-, valamint a Gyurcsány-kormányok idején, például a Kőröshegyi völgyhíd építése során is. 

A Lánchíd felújításának végösszege ráadásul megemelkedetett, nem kicsit, nagyon. A tendert megnyerő vállalat ötmilliárd forinttal drágábban vállalta a munkát, mintha azt Tarlós István vezetése alatt kellett volna megcsinálnia. Mint arról beszámoltunk, 

a cég nettó 18,8 milliárd, bruttó 26,75 milliárd forintos ajánlatával futott be a közbeszerzési eljáráson, holott korábban a még csak 21,8 milliárdos ajánlatával is befutó lehetett volna. 

A beruházást egyébként korrupciós botrány is kísérte: a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. a Vig Mór elleni nyomozás során került képbe, ugyanis amikor az Amnesty-vezér testvérét tavaly novemberben őrizetbe vették, majd letartóztatták, a NAV 33 helyszínen tartott házkutatást és foglalt le pénzeket. A hatóság a Vig Mór ellen indított eljárás keretében tavaly év végén házkutatást tartott a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél is.

Az is kiderült, hogy kiszálltak többek között Hegedüs Dánielhez is, aki ezek szerint részese lehet a bűncselekménynek. Nem sokkal ezek után fény derült arra, hogy miért szállt ki a hatóság a Lánchíd felújítását végző vállalathoz. Az atv.hu ugyanis arról számolt be, hogy 2020 novembere és 2022 júliusa között 

az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig cégének, fentebb említett Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára.

A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!