A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
17:30KézilabdaHungary-Sweden
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA
NyílNyíl

Ukrán olajszállítás leállítása: levélben követelik, hogy Brüsszel ne engedjen a zsarolásnak

0-át mutat a gáznyomásmérő a tiszaújvárosi AES Tiszai Erőműben
Képünk illusztráció!
Vágólapra másolva!
Tegyen eleget kötelezettségeinek az Európai Bizottság és álljon ki az uniós tagállamok energiabiztonságát fenyegető ukrán zsarolással szemben - olvasható abban a levélben, amit Gál Kinga és Deutsch Tamás írtak az uniós testületnek. Mint arról az Origo többször is beszámolt, Ukrajna leállította a Lukoil kőolajszállítását Magyarországra, mivel ezzel próbál nyomást gyakorolni a békepárti magyar kormányra.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-KDNP európai képviselőcsoportjának vezetője, Deutsch Tamás és elnöke, Gál Kinga levélben szólították fel az Európai Bizottságot: tegyen eleget kötelezettségeinek és álljon ki az uniós tagállamok energiabiztonságát fenyegető ukrán zsarolással szemben. A képviselők emlékeztettek: Ukrajna döntésének, miszerint leállítja a Magyarországra és Szlovákiába irányuló orosz nyersolaj szállítását, célja - hivatalos ukrán nyilatkozatok alapján - annak kikényszerítése, hogy a két tagállam megváltoztassa békepárti álláspontját, tehát bevallottan politikai zsarolásról van szó. 

Felszólítjuk a Bizottságot, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy Ukrajna felszámolja az uniós tagországok energiabiztonságát súlyosan veszélyeztető, elfogadhatatlan és jogellenes intézkedéseit 

- írják a képviselőcsoport nevében.

Több hete nem érkezik kőolaj Ukrajnából

Mint arról az Origo is beszámolt, több hete csak részben érkezik orosz kőolaj Magyarországra, miután Ukrajna a Lukoil elől elzárta a Barátság csővezetéket. Orosz források szerint ez havi 1,1 millió hordó olaj kiesését jelenti. Ez a mennyiség nemcsak a magyar piacról hiányzik, hanem a szlovákról is. Itthon a Dunai Finomító (DuFi), Szlovákiában pedig a pozsonyi finomító (mindkettő a Mol érdekeltsége) a végállomása a Barátság csővezetéknek. Korábban ökölszabályként az volt elmondható, hogy mindkét üzemben a feldolgozott olaj mintegy kétharmada orosz eredetű. Az ukránok egyszerűen feketelistára tették a Lukoilt.

Írtunk arról is, hogy a magyar-szlovák egyeztetéseken felmerült annak a lehetősége, hogy ha Ukrajna nem biztosítja az olajszállítást Magyarország és Szlovákia felé, akkor válaszlépésként felmerülhet annak a lehetősége, hogy az Ukrajna felé menő áramszolgáltatást korlátozzuk, felfüggesztjük. Szakértők szerint szlovák-magyar koordinálással elvileg ez megvalósítható. Hortay Olivér, a Századvég energiapolitikai üzletágának vezetője az ukrán áramellátást érintő kérdéssel kapcsolatban azt mondta, Ukrajna legnagyobb energetikai problémája a villamossági rendszerben van, mivel a háborúban az energiaellátás ezen területét súlyos orosz csapások érték. Éppen ezért hosszan tartó áramszünetek vannak az országban.

Ezt a rendkívül nagy problémát az import felpörgetésével tudják valamelyest kezelni. Az importarányban a Magyarországon keresztül érkező villamosenergia mennyisége meghaladta a 40-42 százalékot.

Ennek kiesése tehát nagyon nagy problémát jelentene Kijev számára - mondta az elemző. 

Kijev nem is leplezi, hogy mi a valódi céljuk a kőolajszállítások lehetetlenné tételével. Inna Sovsun, az ukrán parlament energetikai bizottságának elnöke bevallotta, hogy más céljuk is van a tiltással: Magyarország ellenállásának letörése az ukrajnai fegyverszállításokkal és Kijev EU-csatlakozásával szemben. 

Mindenféle diplomáciai megoldást kipróbáltunk, ám nem működtek. Úgy tűnik, most más megközelítést kell alkalmaznunk, hogy beszélhessünk a magyarokkal

– jelentette ki Sovsun.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!