A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
14:00KézilabdaSpanyolország-Magyarország
HUNHámori Luca
16:18ÖkölvívásAnna Hamori-Marissa Williamson
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
HUNMagyarország
22:03ÚszásSzabad 4 x 200m
NyílNyíl

Ursula von der Leyen javasolhatta Ukrajnának, hogy zárja el az olajat

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Jó eséllyel maga Brüsszel, illetve jó eséllyel maga Ursula von der Leyen javasolta Ukrajnának, hogy zárja el az olajat – minderről Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója beszélt annak kapcsán, hogy Magyarország több hete nem kap az orosz Lukoiltól olajat Ukrajna felől. Időközben egyre erősebb a gyanú, hogy elsősorban az Egyesült Államok és a háborúpárti Brüsszel utasítására, de legalábbis engedélyével történik az ukrán zsarolás.
Vágólapra másolva!

Jó eséllyel Brüsszel, sőt maga Ursula von der Leyen javasolta azt Ukrajnának, hogy ne engedje át az orosz kőolaj jelentős részét - mondta a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója. Menczer Tamás arról beszélt, hogy az ukrán döntés veszélyezteti Magyarország és Szlovákia energiabiztonságát, holott ezt az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodás tiltja. 

Brüsszelnek, az Európai Bizottságnak ebben a helyzetben fel kellene lépnie a tagállamai védelmében, "őrködnie" kellene a megállapodás betartatásán 

- fogalmazott a kommunikációs igazgató, hozzátéve, ehhez képest semmi sem történik.

"Amit mi az elején mondtunk, pedzegettünk, azt egyre határozottabban kell mondani, jelesül és konkrétan azt, hogy jó eséllyel maga Brüsszel, illetve jó eséllyel maga Ursula von der Leyen javasolta Ukrajnának, hogy zárja el az olajat" - fogalmazott Menczer Tamás. A kormánypárti politikus rögzítette, Magyarország minden eszközzel meg fogja védeni magát, de "nem lenne baj", ha a Bizottság egyszer és kivételesen a szabályok és a józan ész szerint járna el, de erre ezek szerint nem számíthatunk. Menczer Tamás hangsúlyozta, 

ebben a helyzetben vannak jogi és technikai lehetőségek is.

Illetve egyértelműsítette azt is, hogy Magyarország nem akarja Ukrajnát "visszazsarolni", de tény, hogy az Ukrajna által felhasznált energia jelentős része - az áram több mint 40, a gázolaj és a földgáz több mint 10 százaléka - Magyarországon keresztül érkezik a szomszédos országba.

Kijev elismerte a zsarolást, fegyvereket akarnak 

Mint arról korábban az Origo is beszámolt, Ukrajna több hete nem engedi át a Barátság kőolajvezetéken a Lukoil olaját. Magyarország ebből a forrásból szerzi be keleti irányú csővezetékes importjának felét, körülbelül 2 millió tonna kőolajat. Egyre erősebb a gyanú, hogy elsősorban az Egyesült Államok és a háborúpárti Brüsszel utasítására, de legalábbis engedélyével történik a zsarolás. Nem véletlen az sem, hogy azután merült fel a vezeték korlátozása, miután Orbán Viktor nekilátott a nagyszabású békemissziójának a tűzszünet és a béke előmozdítása érdekében. Kijev nem is leplezi, hogy mi a valódi céljuk a kőolajszállítások lehetetlenné tételével. 

Inna Sovsun, az ukrán parlament energetikai bizottságának elnöke bevallotta, hogy más céljuk is van a tiltással: Magyarország ellenállásának letörése az ukrajnai fegyverszállításokkal és Kijev EU-csatlakozásával szemben. 

Mindenféle diplomáciai megoldást kipróbáltunk, ám nem működtek. Úgy tűnik, most más megközelítést kell alkalmaznunk, hogy beszélhessünk a magyarokkal

– jelentette ki Sovsun.

Brüsszel hallgat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég bejelentette, hogy Magyarország és Szlovákia közös konzultációs eljárást kezdeményezett, kérve az Európai Bizottság fellépését Ukrajnával szemben az olajszállítások tiltása miatt. 

Az Európai Bizottság nem tett semmit

– írta a közösségi oldalán Szijjártó Péter. A miniszter szerint hiába két uniós tagország energiabiztonságának veszélyeztetése, hiába az EU-Ukrajna társulási megállapodás kristálytiszta megsértése, Brüsszel hallgat.

A külügyminiszter vélekedése szerint két lehetőség van:

1.     Az Európai Bizottság annyira gyenge, hogy képtelen érvényt szerezni két tagállam alapvető érdekének egy tagjelölttel szemben.

2.     Nem is Kijevben, hanem Brüsszelben találták ki az egészet; nem is az ukrán kormány, hanem az Európai Bizottság akarta, hogy zsarolják meg a két békepárti, fegyverszállításokat elutasító országot.

Az Európai Bizottságnak és személyesen Ursula von der Leyen elnöknek azonnal színt kell vallania: Brüsszelből kérték-e az olajszállítás tiltását Kijevtől? S ha nem, akkor miért nem lépett semmit több mint egy hét alatt az Európai Bizottság? – zárult a bejegyzés.

Minderre az Európai Bizottság azt közölte, múlt hét óta vizsgálja az Ukrajnán keresztül érkező Lukoil-szállítások ügyét, és jelenleg a hatóságok részletes válaszaira vár. "Fokozott figyelemmel követjük a helyzetet, és szoros kapcsolatban vagyunk a magyar és a szlovák hatóságokkal" – írta a Bizottság magyarországi képviselete a Facebook-oldalán. A Bizottság rendelkezésére álló információk szerint a szállítás korlátozása nem érinti közvetlenül az EU olajellátását. "Nincs közvetlen probléma a két érintett ország esetében", mivel mindkét országnak 90 napos olajtartaléka van az EU szabályozásoknak megfelelően – nyilatkozta.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!