Vadai Ágnes a Legfőbb Ügyészség előtt próbált balhézni - videó

Vágólapra másolva!
Vadai Ágnes, a Gyurcsány-párt alelnöke megbeszélt találkozóra érkezett a Legfőbb Ügyészségre, de a hatályos törvény alapján nem engedték, hogy Polt Péterrel élő adást folytasson. Gyurcsányék a börtönben lévő Kiss László ügyében kérdezték volna Poltot.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön Vadai Ágnes, a Gyurcsány-párt alelnöke megpróbálta Polt Péter legfőbb ügyészt kérdőre vonni a Kiss László DK-s óbudai polgármestert érintő korrupciós ügyek miatt, de a politikust nem engedték be. 

Az eset kapcsán a Legfőbb Ügyészség közleményt adott ki: 

Vadai Ágnes feltételhez kötötte és annak hiányában nem kívánt élni a legfőbb ügyésszel való, általa kért személyes találkozó lehetőségével. A legfőbb ügyész Vadai Ágnes országgyűlési képviselő kérésére egy napon belül időpontot adott a személyes találkozóra.  

A megadott időpontban Vadai Ágnes a megbeszélést ahhoz a feltételhez kötötte, hogy képviselőtársaival együtt élő adásban közvetítse a találkozón történteket. Erre a legfőbb ügyész nem látott módot."

Számos lehetőség biztosítja, hogy a legfőbb ügyészt nyilvánosan kérdezzék és bárki közvetlenül képben és hangban kövesse válaszát. Ilyen, az Országgyűlési törvény szabályozta országgyűlési beszámoló bizottsági és plenáris ülésen történő vitája, vagy az azonnali, illetve rendes kérdés feltétele a plenáris üléseken.

Ezeken túlmenően a legfőbb ügyésznek nincs olyan kötelezettsége, hogy akarata vagy szakmai meggyőződése ellenére országgyűlési képviselővel történő személyes beszélgetését egyoldalúan élőben vagy felvételről közvetítsék."

Ezt az álláspontot az adatvédelmi törvények és az adatvédelmi biztos gyakorlata is alátámasztja. Ilyen beszélgetések közvetítése vagy rögzítése, mivel konkrét folyamatban lévő ügyeket érinthet - ahogy jelen esetben is erről van szó -, veszélyeztethetik az adott büntetőeljárás sikerét, valamint mások személyiségi jogait. Az országgyűlési képviselőknek többletjogaik vannak bizonyos adatok megismerésére, ugyanakkor többletkötelezettségük a tudomásukra jutott esetleges bizalmas információk megőrzésére - olvasható a nyilatkozatban. 

A legfőbb ügyész, valamint a Legfőbb Ügyészség továbbra is fontos kötelezettségének tartja a nyilvánosság és az országgyűlési képviselők tájékoztatását, amely ugyanakkor nem veszélyeztetheti jogszabályokban előírt kötelezettségeinek maradéktalan teljesítését. Vadai Ágnesnek - hasonlóan bárki más országgyűlési képviselőhöz - továbbra is lehetőséget biztosít a legfőbb ügyész az Országgyűlésen kívüli személyes találkozóra, az említett feltételek mellett. Mindez Vadai Ágnesnek ismételten fel lett ajánlva - zárul a közlemény. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!