Vége a jó időnek, drasztikus lehűlés jön

eső, vihar, főváros, Budapest, zápor, időjárás, villám, villámlás, időjárás, zivatar, felhő, Budapest, főváros, 2023. 08. 16., időjáráseső
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Teljesen kiszáradt a kakasszéki tó Békés vármegyében, akkora volt a forróság idén nyáron. Egy fotós megdöbbentő videót készített, a helyi horgászok elkeseredetten nyilatkoztak. Az országban még ma is sok helyen 33 fok volt, ennek pedig a strandolók nagyon örültek. A meteorológusok azonban azt mondják, a jövő héttől sok esővel, és több mint tíz fokos lehűléssel beköszönt az ősz - derül ki a TV2 Tények riportjából.
Vágólapra másolva!

Különleges felvétellel kezdi a TV2 Tények a riportját. Egy kis szitakötőt mutatnak, amely vízet keres a Békés vármegyében lévő kakasszéki tóban. A kiszárad tómeder felett lebeg, hiába. A tó talaja csontszáraz lett és cserepesre repedezett. A helyi horgászokat is megdöbbentette a nem mindennapi jelenség. Szerintük az, ami történt, egy igazi természeti kataszrófa.

 

Valamikor gyermekkoromban én is jártam ide nagyon sokat horgászni, sőt, fürödni is. Ez egy csodálatos vízivilág volt, szinte háborítatlan, messze mindenféle civilizációtól"

 

 - mondta Vígh Mihály, a Kedvenc Sporthorgász Egyesület alelnöke a tévéseknek akit sokkolt a növény és állatvilág kipusztulása. Ennek pedig nem a hosszú ideig tartó idei kánikula az oka, hanem az, hogy az elmúlt 5 évben ezen a tájon alig esett az eső, bár az idei még a korábbiaknál is forróbb nyár volt. 

 

Ez a rendkívüli aszály és a nagy meleg, ami a párolgást is emeli, emiatt sokkal látványosabbak a kiszáradások és az, hogy ez a hőhullám és a szárazság kitolódik az őszi időszakra"

 

- magyarázta a Dr. Gál Tamás, a Szegedi Tudományegyetem docense. 

 

A riportból egyébként az is kiderül, hogy a legfrisebb időjárás-előrejelzés szerint a hőségnek hétfőn búcsút inthetünk, mert sok esővel és 10 fokos lehűléssel megérkezik az ősz.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!