Az árvíz után is hatalmas a rendőri készültség Budapesten

Vágólapra másolva!
Miután levonult az árvíz Budapestről, a lakók visszaköltözhetnek az otthonaikba megerősített rendőri jelenlét mellett. Csécsi Soma a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a következő napokban milyen lezárásokra lehet még számítani.
Vágólapra másolva!

A rendőrség az árvízkészültség alatt együtt dolgozott a katasztrófavédelemmel és a vízügyi hatóságokkal, ahogy azt teszi az árvíz levonulása utáni napokban is. 

Csécsi Soma a Pünkösfürdőnél tartott sajtótájékoztatót elmondta, hogy a BRFK vízirendészei a nap 24 órájában jelen vannak a Duna teljes szakaszán, és kiemelten ellenőrzik az elárasztott területeket. 

LAB_5532
Fotó: Fotó: Ladóczki Balázs - Origo / Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Valamint azt, hogy a hajósok betartsák a hajózási szabályokat.

Közben elkezdődött az árvíz miatt lezárt területek megnyitása. 

Budapesten a III. kerületben azon a területen, ahol vagyunk, egészen pontosan a Pünkösdfürdő, Római-part, Királyok útja, Nánási út és Pók utca által határolt területen folyamatos a nyitás

- mondta Csécsi Soma és hozzá tette, hogy Pünkösdfürdőhöz egyelőre még csak gyalogosan lehet bemenni. 

LAB_9148
Csécsi Soma sajtótájékoztatót tart az árvíz utáni helyzetről Pünkösdfürdőnél
Fotó: Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A nyitás ellenére a rendőrök még most is nagy létszámmal van jelen, ugyanis az ilyen helyzetekben a tolvajok kihasználják, hogy rengeteg ház maradt üresen, ahova így gond nélkül be tudnak törni és az ott hagyott értékeket el tudják lopni. 

Ezután az is kiderült, hogy a Margitsziget és az Óbudai-sziget továbbra is zárva van, de a Népfürdőre gyalogosan be lehet menni, egy részére, egészen a Zsilip utcáig pedig autóval is be lehet hajtani.

 XXI. kerületben, Csepelen a Fácános dűlőn is hasonló a helyzet, ott, ahogy vonul le az árvíz a rendőrök folyamatosan jelen vannak továbbra is a helyszínen, kiemelten ellenőrizzük az ott tartózkodókat és azokat akik arra kényszerültek, hogy az árvíz miatt elhagyják a házaikat

- nyilatkozta Csécsi Soma, aki azt is elmondta, hogy a rendőri ellenőrzés a nap 24 órájában történik ezen a területen is a lopások és betörések elkerülése miatt. 

A Dunai Vízirendészet, ahogy az árvíz ideje alatt, úgy a következő napokban is hajózik Dunán, hogy figyeljék azokat, akik a folyón hajóznak, valamint a vízirendészet munkatársai a betörések megakadályozásában is segítenek. 

LAB_9034
Megkezdődött a Római part egyes szakaszainak megnyitása
Fotó: Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A Duna vízszintje az apadás ellenére még mindig rendkívül magas, a sodrása pedig erős. Emiatt a rendőrség azt javasolja, hogy az emberek ne közelítsék meg a folyót, hiszen a partszakasz tele van hordalékkal, uszadékkal és iszappal, amin könnyen meg lehet csúszni.

Így azokat, akik nem figyelnek eléggé, könnyen elsodorhatja a Duna, és életveszélybe kerülhetnek.  

A rendőrség a vízsportolókat arra kérte, hogy amíg teljesen le nem vonul az árvíz, addig ne használják a folyót sportolásra. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!